Motley Crue: Sex, drugs and a little rock 'n' roll

05/06/2009 @ 08:34
Ανοίγεις την εγκυκλοπαίδεια του rock και συναντάς μια από τις πιο αναγνωρίσιμες εκφράσεις. «Sex, Drugs And Rock N Roll». Πάρε λοιπόν τη φράση αυτή και ύψωσέ τη στη νιοστή. Το αποτέλεσμα που θα βγάλεις αποτελεί μόνο ένα ποσοστό από αυτό που ονομάζεται Motley Crue. Το ταξίδι ξεκίνησε στο L.A. το 1981 και δεν έχει σταματήσει ακόμα.

Όταν η κατάχρηση και η αλητεία νομιμοποιήθηκαν μέσα από τις γραμμές του πενταγράμμου, όταν το κλειδί του Sol έγινε φαλλικό σύμβολο κι όταν η κιθάρα μεταμορφώθηκε σε βασικό στοιχείο αποπλάνησης του γυναικείου φύλου, τότε οι παρακάτω στιγμές στην ιστορία της ρock μουσικής ήταν φυσικό επακόλουθο...

Καλύτερα albums

3. "Girls Girls Girls": Τέταρτο album των Motley Crue που κυκλοφορεί στις 5 Μαΐου του 1987 και περιέχει, όπως λέει και ο τίτλος του, κάθε «ανησυχία» των μελών της μπάντας για το θέμα γυναίκα, ναρκωτικά και rock n roll. Δια χειρός Niki Sixx κυρίως, τα κομμάτια του album αφορούν στην αγάπη της μπάντας για κάθε τι ακραίο, από την ταχύτητα μέχρι το αλκοόλ και τα strip clubs. Το album έφτασε στο No2 του Billboard, χάνοντας την πρώτη θέση από το δεύτερο album της Whitney Houston.

Σημαντικότερες στιγμές: "Girls,Girls,Girls", "Wild Side" και η διασκευή στο "Jailhouse Rock".

Track listing:
01. "Wild Side" – 4:40 (Nikki Sixx, Tommy Lee, Vince Neil)
02. "Girls, Girls, Girls" – (Sixx, Lee, Mick Mars) - 4:30
03. "Dancing on Glass" – (Sixx, Mars) - 4:18
04. "Bad Boy Boogie" – (Sixx, Lee, Mars) - 3:27
05. "Nona" – (Sixx) - 1:27
06. "Five Years Dead" – (Sixx) - 3:50
07. "All in the Name of..." - (Sixx, Neil) - 3:39
08. "Sumthin' for Nuthin'" – (Sixx) - 4:41
09. "You're All I Need" – 4:33 - (Lee, Sixx)
10. "Jailhouse Rock" (Live) (Jerry Leiber, Mike Stoller) – 4:39

2. "Theater Of Pain": Το τρίτο album της μπάντας κυκλοφόρησε στις 21 Ιουνίου του 1985, αμέσως μετά τη σύλληψη του τραγουδιστή Vince Neil με την κατηγορία για την πρόκληση θανατηφόρου τροχαίου λόγω της επήρειας αλκοόλ. Το "Theater Of Pain" δημιουργεί μια πιο pop και ελαφρύτερη αίσθηση από albums όπως το "Shout At The Devil", ενώ αποτελεί ίσως και το πιο αμφιλεγόμενο album, διχάζοντας τους οπαδούς. Το album έφτασε στο Νο 6 των αμερικανικών charts και στο Νο 36 στο Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ το 1995 έγινε τετραπλά πλατινένιο. Το album είναι αφιερωμένο στο πρώην μέλος των Hanoi Rocks, Nicholas "Razzle" Dingley, που έχασε τη ζωή του στο ατύχημα που οδήγησε στη σύλληψη του Neil.

Σημαντικότερες στιγμές: "Home Sweet Home", "Smokin' In The Boys Room", "Tonight".

Track listing:
01. "City Boy Blues" - (Nikki Sixx, Mick Mars, Vince Neil) - 4:10
02. "Smokin' in the Boys' Room" - (Cub Koda, Michael Lutz) - 3:27
03. "Louder Than Hell" - (Sixx) - 2:32
04. "Keep Your Eye on the Money" - (Sixx) - 4:40
05. "Home Sweet Home" - (Sixx, Neil, Tommy Lee) - 3:59
06. "Tonight (We Need a Lover)" - (Sixx, Neil) - 3:37
07. "Use It or Lose It" - (Sixx, Mars, Neil, Lee) - 2:39
08. "Save Our Souls" - (Sixx, Neil) - 4:13
09. "Raise Your Hands to Rock" - (Sixx) - 2:48
10. "Fight For Your Rights" - (Sixx, Mars) - 3:50

1. "Dr.Feelgood": Το δεύτερο album των Motley Crue κυκλοφόρησε την 1η Σεπτεμβρίου του 1989 και ήταν το πρώτο που ηχογράφησαν οι Motley μετά την επιστροφή τους από την αποτοξίνωση. Για τους περισσότερους κριτικούς και το μεγαλύτερο μέρος των οπαδών αποτελεί και το σπουδαιότερο album της μπάντας. Σήμερα το "Dr. Feelgood" μετρά 6 εκατομμύρια πωλήσεις μόνο στην Αμερική κι έχει γίνει χρυσό στο Ηνωμένο Βασίλειο. Σύμφωνα με την ίδια την μπάντα, αποτελεί το πιο συμπαγές της album και τη σπουδαιότερη μουσική αναφορά της. Την παραγωγή του album υπογράφει ο Bob Rock, ασφαλώς, ο οποίος έσπευσε να δηλώσει για τα μέλη της μπάντας: «4 κωλόπαιδα από το L.A. που έπιναν κρασί και ήθελαν να σκοτωθούν μεταξύ τους». Γι αυτό τον λόγο ο πολύπειρος Rob Rock ήθελε τα μέλη της μπάντας να ηχογραφούν ο καθένας μόνος του, ώστε να υπάρχει μια ηρεμία που τον βοηθούσε στο θέμα της παραγωγής. Στο "Dr.Feelgοod" μπορεί κανείς να συναντήσει, μεταξύ άλλων, και τα ονόματα των Bryan Adams (background vocals στο "Sticky Sweet"), Jack Blades (background vocals στο "Same Ol' Situation (S.O.S.)" και το "Sticky Sweet) και Steven Tyler (background vocals στο "Sticky Sweet" και intro στο "Slice Of Your Pie"). To "Dr.Feelgood" από την ημέρα κυκλοφορίας του φιγουράρει συνεχώς σε λίστες με τα σπουδαιότερα album του hard rock και όχι μόνο. Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι οι Motley Crue αποφάσισαν να παίζουν ολόκληρο το album στην φετινή τους περιοδεία.

Καλύτερες στιγμές του album τα "Dr. Feelgood", "Kickstart My Heart", "Without You", "Slice Of Your Pie".

Track listing:
01. "T.N.T. (Terror 'N Tinseltown)" – 0:42
02. "Dr. Feelgood" – (Mick Mars, Nikki Sixx) – 4:50
03. "Slice of Your Pie" – (Sixx, Mars) – 4:32
04. "Rattlesnake Shake" – (Mars, Sixx, Vince Neil, Tommy Lee) – 3:40
05. "Kickstart My Heart" – (Sixx) – 4:48
06. "Without You" – (Sixx, Mars) – 4:29
07. "Same Ol' Situation (S.O.S.)" – (Lee, Sixx, Neil, Mars) – 4:12
08. "Sticky Sweet" – (Mars, Sixx) – 3:52
09. "She Goes Down" – (Mars, Sixx) – 4:37
10. "Don't Go Away Mad (Just Go Away)" – (Sixx, Mars) – 4:40
11. "Time for Change" – (Sixx, Donna McDaniel) – 4:45

Καλύτερα κομμάτια

5. "Looks That Kill": Από τα παλαιότερα κομμάτια των Motley. Παράδειγμα για το πώς ένα κομμάτι μπορεί να γίνει hitaki με βάση το χαρακτηριστικό του metal riff που πλαισιώνει τη θεματολογία για κορίτσια και κιθάρες. Κομμάτι που σου ανεβάζει τη διάθεση ανά πάσα στιγμή.

"The church strikes midnight
Shes lookin louder and louder
Shes gonna turn on your juice, boy
So she turns on the power

Shes got the looks that kill"


4. "Shout At The Devil": Μέσα από το ομώνυμο album του 1983 το "Shout At The Devil" προκάλεσε πολλές αντιδράσεις από τους εκπροσώπους του συντηρητικού Καθολικισμού, καθώς κρίθηκε ως σημάδι λατρείας του Έξω Από Δω. Ο Nikki Sixx, που έγραψε και το κομμάτι, δεν έχει σταματήσει από τότε να αρνείται οποιαδήποτε σχέση του group με τα όσα του αποδίδουν σε σχέση με το Σατανισμό. Μια πιο σύγχρονη version του κομματιού ηχογραφήθηκε το 1997 για το "Generation Swine", ενώ η μπάντα το εκτέλεσε ζωντανά και στα American Music Awards τον Ιανουάριο του ίδιου έτους.

"My heads spinnin' round and round
But in seasons of wither
We'll stand and deliver
Be strong and laugh and

Shout--shout--shout
Shout at the devil"


3. "Home Sweet Home": Μια rock n roll μπάντα όπως οι Motley δικαιούται να έχει και τις slow στιγμές της. Μια δυναμική μπαλάντα που ξεπηδά από το "Theater Of Pain" του 1985 και βρήκε το δρόμο της και στις οθόνες του MTV μέσα από το αντίστοιχο video clip. Το κομμάτι έφτασε στο Νο 12 των charts του VH1 για τις σπουδαιότερες μπαλάντες όλων των εποχών . Το "Home Sweet Home" είναι ίσως ένα από τα τραγούδια που απενοχοποίησαν τα slow κομμάτια στα μάτια των απανταχού οπαδών της hard rock μουσικής και έγινε αιτία να ανάψουν εκατομμύρια αναπτήρες στα live της μπάντας.

"Just when things went right
It doesn't mean they were always wrong
Just take this song and you'll never feel
Left all alone"


2. "Dr.Feelgood": Το ομώνυμο track του album που κυκλοφόρησε το 1989 δε συμπεριελήφθη σε πολλές εκδόσεις του δίσκου όπως είναι και η κορεάτικη. Το "Dr.Feelgood" αποτελεί και το πρώτο American Top Ten Hit της μπάντας, καθώς έφτασε στην 6η θέση του Billboard στις 23 Σεπτεμβρίου του 1989. Το VH1 σε ψηφοφορία του το έχρισε ως το 15ο σπουδαιότερο hard rock κομμάτι όλων των εποχών. Το κομμάτι μιλάει για ένα κεντρικό χαρακτήρα, τον Jimmy, και πραγματεύεται το θέμα των drug dealers, ενώ το riff του αποτελεί σημείο αναφοράς για όλο τον χώρο του glam metal.

"He's the one they call Dr. Feelgood
He's the one that makes ya feel all right
He's the one they call Dr. Feelgood
He's gonna be your Frankenstein"


1. "Kickstart My Heart": Η σύνθεση του κομματιού ανήκει στο Niki Sixx, καθώς αποτελεί τη μελοποίηση μιας συγκλονιστικής εμπειρίας που έζησε ο ίδιος. Ο Sixx έφτασε κοντά στην «άλλη» πλευρά λόγω υπερβολικής δόσης, αλλά δυο ενέσεις αδρεναλίνης στην καρδιά τον επανέφεραν στη ζωή και το αποτέλεσμα του γεγονότος αυτού μπήκε στο album "Dr.Feelgood". Το video clip του κομματιού ηχογραφήθηκε στο πασίγνωστο Whisky-A-GO-GO κατά τη διάρκεια ζεστάματος πριν από κάποιο live για το "Dr.Feelgood" tour. Το "Kickstart My Heart", μάλιστα, αποτέλεσε το κομμάτι με το οποίο έκλεινε η μπάντα τα live της κατά τη διάρκεια του "Carnival Sins" tour το 2005.

"Ooh, yeh
Kickstart my heart
Give it a start
Ooh, yeh, baby
Ooh, yeh
Kickstart my heart
Hope it never stops
Ooh, yeh, baby"


Καλύτερo εξώφυλλo...

Το "Too Fast For Love" είναι το debut album των Motley Crue που κυκλοφόρησε στις 10 Νοεμβρίου του 1981 από την εταιρεία της ίδιας της μπάντας, Leathur Records. Η βασική ιδέα του εξώφυλλου είναι παρμένη από το "Sticky Fingers" των Rolling Stones. Η πρώτη έκδοση βινυλίου που κυκλοφόρησε είχε διαφορετικό χρώμα στα γράμματα του εξωφύλλου και αποτελεί και τη σπανιότερη έκδοση του album, αφού κόπηκε μόνο σε 900 αντίγραφα. Όπως άφησε και η μπάντα να εννοηθεί, τα πόδια που βλέπουμε στο εξώφυλλο εικάζεται ότι ανήκουν στον τραγουδιστή της μπάντας, Vince Neil.

Μεγαλύτερες διακρίσεις

To μέγεθος και η αναγνωρισιμότητα των Motley Crue δε θα μπορούσαν παρά να οδηγήσουν το group στην υποψηφιότητα για 3 βραβεία Grammy.

Το 1990 το "Dr. Feelgood" έθεσε υποψηφιότητα για την καλύτερη hard rock performance, ενώ το "Kickstart My Heart" ακολούθησε το 1991 . Και τις δυο χρονιές το βραβείο κατέκτησαν οι Living Colour. To "Kickstart My Heart" προτάθηκε, μάλιστα, την ίδια χρονιά και στα MTV Video Music Awards για το καλύτερο heavy metal video.

Το δυναμικό comeback του group με το album "The Saints Of Los Angeles" και το ομώνυμο τραγούδι χάρισε στους Motley ακόμα μια υποψηφιότητα τη χρονιά που διανύουμε.

Η κακοδαιμονία των Grammy's όμως δεν κυνηγούσε τη μπάντα και στα American Music Awards, όπου μετρούν 4 υποψηφιότητες αλλά και 1 «κατάκτηση», με το "Dr.Feelgood" να αναγνωρίζεται ως το καλύτερο rock album της χρονιάς του, κερδίζοντας το "Pump" των Aerosmith και το "Flesh And Blood" των Poison.

Πιο όμορφες γυναίκες (Girls Girls Girls)

4. Heather Locklear: Η δεύτερη επίσημη σύζυγος του Tommy Lee από το Μάιο του 1986 μέχρι και τον Αύγουστο του 1993. Μετά τον Tommy σειρά στην καρδιά της πήρε ο Richie Sambora, το 1994.



3. Brandy Ledford: Κατά τη διάρκεια των διακοπών του στη Hawaii το 1993, ο Vince Neil βρήκε την ευκαιρία να γυρίσει κι ένα video με το γνωστό μοντέλο, παρέα βέβαια και με την πορνοστάρ Jamine Lindemulder. H Ledford, που τότε είχε αρχίσει να γίνεται γνωστή, αρνήθηκε να υπογράψει την επίσημη κυκλοφορία του video, το οποίο ασφαλώς κυκλοφόρησε χωρίς το όνομα του μοντέλου στον τίτλο.

2. Donna D'Erico: Τη στενή σχέση μεταξύ του Baywatch και των Motley Crue που ξεκίνησε ο Tommy ήρθε να επικυρώσει ο Niki Sixx με το γάμο του με την Donna D'Erico, η οποία το Σεπτέμβριο του 1995 διακρίθηκε και ως κουνελάκι του μήνα για το Playboy. Tο ζευγάρι απέκτησε μια κόρη, ενώ χώρισε οριστικά τον Ιούνιο του 2007. Αξίζει να σημειωθεί ότι τραγούδι "Rocketship" (New Tattoo) γράφτηκε από τον Nikki για την Donna.

1. Pamela Anderson: Τρίτη σύζυγος του Tommy Lee (1995-1998), με την οποία απέκτησε και δύο παιδιά. Ο γάμος τους έμεινε στην hard rock ιστορία, καθώς η Pamela φορούσε μόνο το λευκό bikini της, ενώ ο γάμος αυτός χάρισε στο ευρύ κοινό και ένα video ερωτικού περιεχομένου, που έκανε το γύρο του κόσμου, με πρωταγωνιστές τον Tommy και την Pamela. Το ζευγάρι χώρισε μόλις ο Tommy βρέθηκε θετικός σε Ηπατίτιδα C και συνελήφθη λόγω ξυλοδαρμού της star.



Καλύτερες ατάκες

8. «Δεν υπάρχουν καινούρια νέα» - Tommy Lee.

7. «Αυτός ο δίσκος των Radiohead, το "The Bends", είναι ο καλύτερος δίσκος σε αυτό τον πλανήτη» - Tommy Lee.

6. «Μου αρέσουν τα ομαδικά sports. Θέλω να παίζω βόλεϊ με κοπέλες» - Tommy Lee.

5. «Είμαι τόσο άρρωστος όσο και οι άλλοι, αλλά προτιμώ να κρατάω την αρρώστια μου σε ιδιωτικό επίπεδο» - Mick Mars.

4. «Είμαστε όλοι βρώμικοι στο κρεβάτι. Παραδεχόμαστε ότι είμαστε άρρωστοι» - Nikki Sixx.

3. «Μερικές φορές δεν ξέρεις τι θα συμβεί, ενώ ότι πιστεύεις ότι πρόκειται να συμβεί ποτέ δε συμβαίνει κι όταν δεν το περιμένεις με τίποτα έρχεται ένας δίσκος του Santana και σε τινάζει στον αέρα» - Tommy Lee.

2. «Καλύτερα να μάθετε για το sex από τους Motley Crue παρά από τους γονείς σας, έχει πιο πολύ πλάκα» - Nikki Sixx.

1. «Κοίτα αυτό... Δε λέει "Shout With The Devil", λέει "Shout At The Devil"» - Nikki Sixx.

"Friday night and I need a fight
My motorcycle and a switchblade knife
Handful of grease in my hair feels right
But what I need to make me tight are

Girls, Girls, Girls
Long legs and burgundy lips
Girls,
Dancin' down on Sunset Strip
Girls
Red lips, fingertips"


Δημήτρης Μπάρμπας
  • SHARE
  • TWEET