«10»: Τραγούδια που ανυπομονούμε να ακούσουμε στο φετινό AthensRocks Festival

Δρομολόγιο Βοστώνη - Αθήνα με ανταπόκριση στα Γιάννενα και στάση στο Σύδνεϋ

Από τους Παντελή Κουρέλη, Αντώνη Μαρίνη, 10/06/2022 @ 14:58

Επιτέλους, μία ημέρα χαλάρωσης. Ξέρεις τι σημαίνει αυτό. Καλή παρέα, ένα ποτήρι με παγωμένο περιεχόμενο στο χέρι (κατά προτίμηση καστανή μπύρα, αλλά αν η όρεξή σου τραβάει κάτι διαφορετικό δεν θα τα χαλάσουμε εκεί) και φυσικά συγκροτήματα στη σκηνή να παίζουν τραγούδια που θα σε κάνουν να περάσεις καλά. Εμπρός λοιπόν, ετοιμάσου να αφεθείς στους ρυθμούς και την ένταση του AthensRocks Festival. Βάλε τα φεστιβαλικά σου παπούτσια, κάνε τις απαραίτητες πρόβες για sing along και μπες στο κλίμα για να απολαύσεις τις μελωδίες. Στο κάτω-κάτω της γραφής, όπως είναι γνωστό, η μουσική εξημερώνει και τα πιο άγρια θηρία.

1
Dropkick Murphys - "I'm Shipping Up To Boston"
από το "The Warrior's Code"
Dropkick Murphys - The Warrior's Code
Αυτό το μικρό άρθρο δεν θα μπορούσε να είχε διαφορετικό ξεκίνημα. Στην πραγματικότητα η σειρά παρουσίασης είναι αλφαβητική ανά μπάντα, αλλά μεταξύ μας είμαστε. Αν έπρεπε να διαλέξουμε έναν και μόνο έναν λόγο που θα μας κάνει να ανηφορίσουμε προς ΟΑΚΑ μεριά, οι χοροί και το τραγούδι που δεδομένα θα συνοδεύσει τα δυόμιση λεπτά του δια χειρός Woody Guthrie ύμνου της Βοστωνάρας και των Ιρλανδών της, θα βρισκόταν στην κορυφή της λίστας χωρίς δεύτερη σκέψη.
2
Dropkick Murphys - "Worker's Song"
από το "Blackout"
Dropkick Murphys - Blackout
Οι απολιτίκ και οι χαρτογιακάδες παρακαλούνται να αποχωρήσουν. Οι Murphys ήταν και παραμένουν από εκείνες τις περιπτώσεις που ποτέ δεν θα μασήσουν τα λόγια τους. Η αφιέρωσή τους στην εργατική τάξη είναι γεμάτη αγάπη, κέφι και αλήθειες. Πολλές και όχι ιδιαίτερα ευχάριστες αλήθειες. Κάθε γραμμή σκάει σαν σφαλιάρα προς κάθε αφελή, τυφλό ονειροπόλο του μεσαίου στρώματος, σαν ένας λόγος για να σηκώσεις γροθιά και να ακολουθήσεις με όλη σου την ψυχή.
3
Dropkick Murphys - "The State Of Massachusetts"
από το "Blackout"
Dropkick Murphys - Blackout
Σε αυτή τη θέση θα μπορούσε να βρίσκεται το "Johnny, I Hardly Knew Ya", για τους Sons Of Anarchy ρε γαμώτο, τελικά όμως κέρδισε το συναίσθημα. Γιατί πολύ πριν ο mainstream μουσικός κόσμος αρχίσει να προβληματίζεται γύρω από θέματα καταχρήσεων και ψυχικής υγείας, η παρέα από το Quincy τα είχε πει περίπου όλα σε δύο κουπλέ κι ένα ρεφραίν. Σε ολόσωστη punk λογική. Μέσα από τη δική τους, οικογενειακή οπτική. Με πολύ νεύρο, περισσότερες φωνές και αφοπλιστική αμεσότητα.
4
Dropkick Murphys - "Rose Tattoo"
από το "Signed And Sealed In Blood"
Dropkick Murphys - Signed And Sealed In Blood
Η μεγαλύτερη επιτυχία τους και ταυτόχρονα ένα από τα πιο ανεβαστικά τους τραγούδια, ικανό να ξεσηκώσει ακόμα και κουτσό σκαντζόχοιρο που θα το ακούσει. Λίγο μετά την κυκλοφορία του έγινε η τρομοκρατική επίθεση στον Μαραθώνιο της πατρίδας τους, της Βοστώνης. Το ξαναηχογράφησαν λοιπόν ως charity single και καλέσανε guest το Αφεντικό, εκτοξεύοντάς το κομμάτι ακόμα περισσότερο. Όταν παιχτεί, αναμένεται ανίχνευση μικρών δονήσεων από τους σεισμογράφους που είναι εγκατεστημένου στα πέριξ των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων στο Μαρούσι.
5
από το "L​.​U​.​X. - Luv Until Extermination"
Fundracar - L​.​U​.​X. - Luv Until Extermination
Η φάση πρόκειται να ξεκινήσει με εγχώριο προϊόν, το οποίο και είναι κατάλληλο για να πραγματοποιήσει την άτυπη τελετή έναρξης του φεστιβάλ. Η ρέγκε των Fundracar με πνευστά και δόσεις από punk περάσματα, παιγμένη πιθανότατα υπό ημιτροπική ζέστη αναμένεται να δώσει το εναρκτήριο λάκτισμα. Η συνοδεία από «φούντα στο μυαλό» προβλέπεται να προσθέσει στην όλη διαδικασία λίγο fun to watch.
6
The Rumjacks - "An Irish Pub Song"
από το "Gangs Of New Holland"
The Rumjacks - Gangs Of New Holland
Πού να το φαντάζονταν οι Rumjacks πως φτιάχνοντας ένα κομμάτι που στηλιτεύει την εμπορευματοποίηση της ιρλανδικής κουλτούρας, αυτό θα κατέληγε να γίνει με διαφορά το δημοφιλέστερο κομμάτι της μπάντας στο youtube. Μιλάμε για προβολές υπέρ-πολλαπλάσιες από το επόμενο στη λίστα. Ακούγοντάς το, μπορεί κάποιος να υποψιαστεί γιατί είναι δημοφιλές. Ακούγοντάς το όμως ζωντανά, μπορεί να το καταλάβει για τα καλά, αφού έχει τραγουδήσει τα πνευμόνια του και χορέψει τις κάλτσες του.
7
The Rumjacks - "Light In My Shadow"
από το "Hestia"
The Rumjacks - Hestia
Οι Αυστραλοί μπορεί να προέβησαν σε μια πολύ σημαντική αλλαγή στη σύνθεσή τους, με τον Mike Rivkees να αντικαθιστά πίσω από το μικρόφωνο τον Anthony Matters. Παρ’ όλα αυτά, κατάφεραν να βρουν τον βηματισμό τους «με τη μία» και μας έδωσαν το αξιολογότατο "Hestia". Από εκεί, το κεφάτο, αβανταδόρικο, ξεσηκωτικό, γηπεδικό "Light In My Shadow" είναι ίσως το τραγούδι που περιμένουμε περισσότερο από όλα να ακούσουμε.
8
Villagers Of Ioannina City - "Ti Kako"
από το "Riza"
Villagers Of Ioannina City - Riza
Η πρώτη επαφή με το "Riza" ήταν το λιγότερο εντυπωσιακή. Κανονικά και με το νόμο, rock με κλαρίνα. Το "Ti Kako" είναι από τα κομμάτια που ακόμα και σήμερα, όποτε ακούγεται ζωντανά καταφέρνει να καθηλώνει στο ενδιάμεσο post μέρος που κυριαρχούν τα πνευστά, πριν το εκρηκτικό φινάλε. Ευτυχώς που το φεστιβάλ γίνεται σε εξωτερικό χώρο, γιατί αλλιώς δεν ξέρουμε πώς θα τη βγάζαμε καθαρή από τα καπνογόνα!
9
Villagers Of Ioannina City - "Karakolia"
από το "Zvara/Karakolia EP"
Villagers Of Ioannina City - Zvara/Karakolia EP
Αλήθεια τώρα, πρέπει να πούμε κάτι; Καλά λοιπόν, αφού επιμένετε. Μάγκες πιάστε τα γιοφύρια.
10
Villagers Of Ioannina City - "Age Of Aquarius"
από το "Age Of Aquarius"
Villagers Of Ioannina City - Age Of Aquarius
Ο δεύτερος δίσκος των VIC είναι αρκετά διαφορετικός από τον πρώτο και βγάζει μια ωριμότητα που δε συναντά κανείς πολύ συχνά ή πολύ εύκολα. Η ατμόσφαιρα, η αύρα, η μυσταγωγία, είναι διάχυτες στο "Age Of Aquarius". Στο ομότιτλο κομμάτι συμπυκνώνονται ίσως καλύτερα απ’ ό,τι σε οποιοδήποτε άλλο όλα τα συστατικά που οι VIC μαεστρικά ανακάτεψαν για να βγάλουν το χαρμάνι τους και αναμένουμε να το απολαύσουμε πασπαλισμένο ζωντανά με διονυσιακό παγανισμό.
  • SHARE
  • TWEET