«10»: O Alice Cooper, οι φίλοι του και οι τρελές τους ιστορίες

Ο πληθωρικός Alice προσέλκυε πάντοτε τις πιο ιδιαίτερες και σημαντικές προσωπικότητες της τέχνης

Από τους Παντελή Κουρέλη, Αντώνη Μουστάκα, 04/07/2022 @ 21:56

O Alice Cooper και το συγκρότημα του ξεχώρισαν από την αρχή της καριέρας τους για τα σοκαριστικά τους show αλλά και τη διασκεδαστική πλευρά του rock and roll την οποία πρέσβευαν.

Αυτά τα χαρακτηριστικά τους και περισσότερο η περσόνα του ίδιου του Alice που ξεκινούσε να ξεχωρίζει προσέλκυσε πολλούς ιδιοφυείς και εκκεντρικούς ανθρώπους του καλλιτεχνικού κύκλου οι οποίοι επεδίωξαν είτε συνεργασίες είτε την παρέα του Αμερικάνου τραγουδιστή.

Παρακάτω θα διαβάσετε κάποιες από τις πιο ιδιαίτερες ιστορίες που προέκυψαν από αυτές τις συναντήσεις. Μέρος της ιδιαίτερης περσόνας του Alice Cooper πρόκειται να αναβιώσει το απόγευμα της Τετάρτης 6 Ιουλίου στο ΟΑΚΑ, πριν την εμφάνιση των Scorpions.

1
Peter Sellers
Alice Cooper - Peter Sellers
O εκκεντρικός, ιδιοφυής και τόσο ιδιαίτερος Peter Sellers συνήθιζε να παρακολουθεί τα show του Alice Cooper αλλά και να βγαίνει έξω μαζί του τακτικά όταν ο δεύτερος επισκεπτόταν το Λονδίνο.
 
Ο Sellers - γνωστός για το χάσιμο του μέσα στους ρόλους που υποδυόταν - συνήθιζε να τρομάζει τον Cooper ως Επιθεωρητής Κλουζό κάνοντας του ξαφνικές επιθέσεις με πιστόλι με πλαστικά βελάκια στο σπίτι του.
 
Από τις φοβερές ιστορίες που μπορείτε να φανταστείτε ότι είχαν ζήσει οι δύο τους ο Cooper ξεχώριζε την παρακάτω η οποία είναι σαν να ξεπήδησε από ταινία του Ροζ Πάνθηρα.
 
Ο Peter Sellers συνοδεύεται από μια όμορφη κοπέλα η οποία φορά ένα επίσημο μακρύ φόρεμα σύμφωνα με το dress code του εστιατορίου στο οποίο πρόκειται να δειπνήσουν με τον Cooper και τη σύντροφό του. Ενώ όλα κυλούν φυσιολογικά εμφανίζεται ο χαρακτήρας του Κλουζό και με τη γνωστή γαλλική προφορά ομολογεί πως «φαίνεται πως μου έπεσε κάτι» σκύβοντας ταυτόχρονα να πιάσει την πετσέτα την οποία είχε επίτηδες ρίξει κάτω. Αντί για την πετσέτα πιάνει το φόρεμα της φίλης του και σκουπίζει με αυτό το γεμάτο σάλτσα λερωμένο στόμα του. Η κοπέλα το συνειδητοποιεί και σηκώνεται έξαλλη αναγκάζοντας τον «Κλουζό» να κάνει το ίδιο. Φυσικά το τραπέζι αναποδογυρίζει και κυριαρχεί μια υστερία παρόμοια με τις γνωστές αγαπημένες ταινίες.
 
Το αποτέλεσμα: O υπεύθυνος του εστιατορίου πλησιάζει τον μεγάλο κωμικό και με ήρεμη φωνή του αναφέρει πως «το άλλο τραπέζι σας είναι έτοιμο κύριε Sellers». [Α.Μ.]
2
Pink Floyd / Syd Barrett
Alice Cooper - Pink Floyd / Syd Barrett
Το χειμώνα του 1967 οι Alice Cooper ανακάλυψαν πως θα μοιράζονταν τη σκηνή ενός club στο Los Angeles με τους επίσης ανερχόμενους Pink Floyd. Αφού είδαν ότι τα χνώτα τους ταίριαζαν οι πρώτοι κάλεσαν του δεύτερους να μείνουν μαζί στο σπίτι που νοίκιαζαν εκείνη την εποχή. Το δώρο των Floyd ήταν το εξής: Πριν από μια οντισιόν των Αμερικάνων σε ένα άλλο club της περιοχής τους έφτιαξαν brownies χωρίς να τους αποκαλύψουν πως αυτά περιείχαν μαριχουάνα. Παρά τα ευτράπελα που ακολούθησαν οι Alice Cooper έκλεισαν τη δουλειά ενώ ταυτόχρονα διασκέδασαν τους Floyd οι οποίοι έσκαγαν στα γέλια κατά την όλη διαδικασία.
 
Ο Alice Cooper θυμάται επίσης το ότι ο Syd Barrett είχε ξεκινήσει από τότε την παράξενη διαδρομή του με πιο χαρακτηριστική την ιστορία που θέλει τον ήθελε να διασκεδάζει ένα πρωινό γελώντας φωναχτά με τα υποτιθέμενα χορευτικά των δημητριακών του πάνω στο κουτί της συσκευασίας τους.
[Α.Μ]
3
Groucho Marx
Alice Cooper - Groucho Marx
Ο Alice γνώρισε για πρώτη φορά τον Groucho Marx σε ένα γκαλά του Frank Sinatra στο οποίο είχε τραγουδήσει ένα τραγούδι του Marx. Ο manager του Alice ήταν αυτός που φρόντισε τον Marx στα τελευταία του χρόνια, με αποτέλεσμα οι δυο τους να έρθουν αρκετά κοντά. Μεταξύ τους υπήρχε αλληλοεκτίμηση, μιας και ο Groucho εκτιμούσε πολύ το γεγονός ότι ο Alice μπορούσε να τον κάνει να γελάει, πράγμα που δεν ήταν και ιδιαιτέρως εύκολο για έναν τόσο μεγάλο κωμικό.
 
Ένα αστείο που συνήθιζε να κάνει ο Groucho στον Alice κάθε φορά που έβγαιναν για φαγητό, ήταν να ρωτάει τους σερβιτόρους τι είδους ναρκωτικά προσφέρει το εστιατόριο ή να τους ζητάει λίγο χασίς για τον φίλο του τον Alice, φτάνοντάς τους πολλές φορές σε σημείο να θέλουν να τον στραγγαλίσουν.
 
Στις συγκεντρώσεις που γινόντουσαν στο σπίτι του ηλικιωμένου τότε Marx, όσοι ήταν προσκεκλημένοι ήταν υποχρεωμένοι μετά το φαγητό να δώσουν κάποιου είδους παράσταση, αλλά σε χωράφια που διάλεγε ο οικοδεσπότης. Έτσι, ο Alice αναγκαζόταν να τραγουδήσει κομμάτια του Bing Crosby αντί για rock, ο Fred Astaire έπρεπε να παίξει πιάνο αντί να χορέψει, ο Mickey Dolenz έπρεπε να χορέψει αντί να τραγουδήσει. Το αποτέλεσμα ήταν ξέφρενο και όλοι το ευχαριστιόντουσαν. Αυτό που δεν είμαι σίγουρος αν ευχαριστιόταν ο Alice είναι τον Groucho είτε να κυνηγάει τη 18χρονη τότε Sheryl, την ακόμα και σήμερα σύζυγό του, φορώντας ψεύτικα αυτιά του Mickey Mouse, είτε να την καθίζει στα πόδια του. Όταν η Sheryl έλεγε στον Alice «μα τι φοβάσαι, είναι 86 χρονών!», ο μέχρι τέλους πνευματώδης Groucho χαμογελούσε πονηρά και σήκωνε το φρύδι του. Πονηρός ο γέρος...
[Π.Κ.]
4
Keith Moon
Alice Cooper - Keith Moon
Θα χρειαζόταν ένα ολόκληρο βιβλίο για να χωρέσει μόνο μια εβδομάδα της τρελής ζωής του Keith Moon. Ο Alice Cooper υπήρξε φίλος του και συμμέτοχος θέλοντας και μη σε αρκετές περιπέτειες του θρυλικού ντράμερ των The Who.
 
Όπως αναφέρει ο Coop σε σχετική συνέντευξη μόνο το 30% των ιστοριών που κυκλοφορούν για τον ίδιο και τους υπόλοιπους ταραξίες του rock είναι αλήθεια. Για τον Keith Moon ισχύουν όλες στο 100% και πιθανότατα να γνωρίζουμε μόνο το 10% αυτών!Μια από αυτές θέλει τον Moon - αφού καταχράστηκε τη φιλοξενία του Cooper και της γυναίκας του μένοντας μια εβδομάδα στο σπίτι τους χωρίς να τους ρωτήσει - να υποδύεται την υποτιθέμενη Γαλλίδα καμαριέρα τους ξεσκονίζοντας το σπίτι ενώ λίγο αργότερα να εμφανίζεται στην οροφή του εν κινήσει αυτοκινήτου του ζευγαριού χαιρετώντας την κα Cooper από το μπροστινό τζάμι.
 
Ο Alice - όπως και πολλοί άλλοι φίλοι του - θεωρούσε πάντα πως ο Moon δεν θα προλάβαινε να γεράσει μιας και επιδίδονταν συνεχώς σε επικίνδυνα για τη ζωή του εγχειρήματα. Τελικά έφυγε από τη ζωή στα 32 του χρόνια λόγω υπερβολικής δόσης του φαρμάκου το οποίο λάμβανε για να αντιμετωπίσει την αποχή του από το αλκοόλ.
[Α.Μ.]
5
Salvador Dali
Alice Cooper - Salvador Dali
Ο Alice από παιδί, μαθητής ακόμα, έτρεφε μεγάλη εκτίμηση για τον Salvador Dali και το έργο του. Ξεκινώντας την καριέρα του και έχοντας τις επιτυχίες που είχε, ο Alice κέντρισε το ενδιαφέρον του Dali, ο οποίος ζούσε στην Αμερική. Έτσι ξεκίνησε μια φαινομενικά αταίριαστη και παράξενη φιλική και καλλιτεχνική σχέση μεταξύ τους, την εποχή που και οι δυο τους ήταν στο απόγειο της δόξας τους, ο μεν στα 25 του κι ο δε στα 69 του.
 
Ο Dali λάτρευε το χάος και τη σύγχυση. Στον Alice είδε μια πολύ ευκαιρία να προκαλέσει και δεν την άφησε να πάει χαμένη. Συνέλαβε το σχέδιο να κατασκευάσει παγκοσμίως το πρώτο ζωντανό ολόγραμμα, με τη σχετική τεχνολογία να είναι τότε στα σπάργανα. Η συνεννόηση με τον Alice για το First Cylindric Chromo-Hologram Portrait of Alice Cooper’s Brain δεν ήταν και τόσο απλή, μιας και ο Dali μιλούσε (επίτηδες) μια παν-ευρωπαϊκή διάλεκτο που ήταν μείγμα αγγλικών, πορτογαλικών, ισπανικών, γαλλικών και ιταλικών.
 
Την πρώτη μέρα συνεργασίας, ο Dali έβαλε τον Alice να φορέσει μια διαμαντένια τιάρα και ένα κολιέ, αξίας 30 εκατομμυρίων δολαρίων σε σημερινά χρήματα, και να κάτσει σε μια περιστρεφόμενη εξέδρα. Ο Alice υπάκουσε στα πάντα πειθήνια - στο κάτω-κάτω, ήταν ο ίδιος ο Dali που του έλεγε τι να κάνει! Όταν βρέθηκαν για τη δεύτερη μέρα δουλειάς, ο Dali παρουσίασε ένα κεραμικό γλυπτό ενός ανθρώπινου μυαλού που είχε φτιάξει το προηγούμενο βράδυ. Από το The Alice Brain τρέχανε σοκολάτες, ενώ ο Dali είχε γράψει με μυρμήγκια τα ονόματα των δυο τους πάνω στο γλυπτό. Παρ’ όλο που το ολόγραμμα τελικά ολοκληρώθηκε και σήμερα βρίσκεται στο Μουσείο Dali στο Figueres της Ισπανίας, η τύχη του κεραμικού γλυπτού είναι άγνωστη. Υπόψιν, ο Alice έχει δηλώσει ότι πληρώνει όσο-όσο για να το αποκτήσει, αν ποτέ αποκαλυφθεί το μέρος που βρίσκεται και ποιος το έχει στην κατοχή του.
[Π.Κ.]
6
Jim Morrison/The Doors
Alice Cooper - Jim Morrison/The Doors
Οι Alice Cooper έγιναν καλοί φίλοι με τους The Doors όταν οι δεύτεροι τους πήραν υπό την προστασία τους την περίοδο που οι πρώτοι μετακόμισαν στο Los Angeles στα 1967. Οι δύο τραγουδιστές τους δεν ανέπτυξαν ακριβώς φιλία αλλά επιδίδονταν πολλές φορές σε διαγωνισμούς ποτού και θάρρους.
 
Ο κιθαρίστας Robby Krieger έχει μοιραστεί στο παρελθόν την ιστορία (την οποία οι Cooper και Morrison δεν θα μπορούσαν να ανακαλέσουν λόγω της κατάστασης τους) η οποία ήθελε τους δύο τραγουδιστές να διαγωνίζονται για το ποιος θα κρατηθεί περισσότερη ώρα κρεμασμένος από μπαλκόνι έξι μέτρα πάνω από το έδαφος.
 
Και σε αυτή την περίπτωση (όπως και με τον Keith Moon) ο Cooper ενώ αναγνώριζε την ιδιοφυία του Jim Morrison ταυτόχρονα δεν μπορούσε παρά να προβλέψει το σύντομο της ζωής του μιας και υπήρξε μάρτυρας της κατανάλωσης τεράστιων ποσοτήτων αλκοόλ και χαπιών από τον τραγουδιστή των The Doors αλλά και των τεράστιων ρίσκων που έπαιρνε μη φοβούμενος για τη ζωή του.
[Α.Μ.]
7
Meat Loaf
Alice Cooper - Meat Loaf
Ο Alice και ο Meat Loaf μοιράζονταν μια στενή φιλία που κρατούσε πάρα πολλά χρόνια. Είχαν δουλέψει πολλές φορές μαζί και είχαν μεγάλη εκτίμηση ο ένας για τον άλλον, όπως άλλωστε φάνηκε και από το συγκινητικό μήνυμα που εξέδωσε ο Alice όταν πέθανε ο Meat Loaf.
 
Σε κάποια από τις συζητήσεις τους, ο Meat Loaf είχε εκμυστηρευτεί στον Alice την επιθυμία του να ανοίξει ένα εστιατόριο. Ακούγοντας την ιδέα, ο Alice τη βρήκε κατ’ ευθείαν φανταστική και άρχισε να ονειρεύεται φωναχτά κινέζικα ρολά κρέατος, ιταλικά ρολά κρέατος και γενικώς, κάθε είδους ρολά κρέατος. Η αλήθεια είναι ότι το πεδίο δόξης ήταν λαμπρό. Ο Meat Loaf τον προσγείωσε λέγοντας ότι είχε στο μυαλό του κάποιο μαγαζί που να πουλάει αποκλειστικά κοτόπουλο. Ο Alice ξαφνικά σοβάρεψε και ρώτησε τον φίλο του, «πώς σε λένε;», για να πάρει την (προφανή) απάντηση "Meat Loaf". «Αν σε έλεγαν Johnny Poultry, θα έλεγα ότι το να ανοίξεις ένα εστιατόριο με κοτόπουλα θα ήταν μια καλή ιδέα. Το όνομά σου είναι Meat Loaf.» Η φάση κατέληξε με τον Meat Loaf να μακαρίζει τον εαυτό του που ανοίχτηκε στον φίλο του τον Alice, γιατί ο Alice πάντα έχει τόσο καλές συμβουλές να του δώσει. Από τότε και μετά, το είδος του εστιατορίου που θα έπρεπε να ανοίξει ο Meat Loaf έγινε ένα κοινό αστείο κάθε φορά που συναντιόντουσαν οι δύο φίλοι.
[Π.Κ.]
8
Elvis Presley
Alice Cooper - Elvis Presley
Όπως διηγείται ο Alice, το 1970 ήταν ο ίδιος ο Elvis αυτός που του έστειλε πρόσκληση προκειμένου να τον γνωρίσει. Το ενδιαφέρον του Elvis δεν περιορίστηκε στον πρωταγωνιστή μας κι έτσι στο ασανσέρ που πήρε για να πάει στο δωμάτιο του Hilton στο οποίο θα γινόταν η συνάντηση, βρέθηκε μαζί με τη Lisa Minelli, τον Chubby Checker και τη Linda Lovelace (a.k.a. Βαθύ Λαρύγγι). Αν και υπήρχαν παντού στον χώρο όπλα υποβλήθηκε σε σωματικό έλεγχο.
 
Εντυπωσιασμένος από την αύρα του Elvis με το που βρεθήκανε πρόσωπο με πρόσωπο, ο Alice τον άκουσε να τον ρωτά "Hey man, you’re the cat with the snake, ain’t you?" και να του εκδηλώνει τη ζήλεια του που δεν είχε σκεφτεί πρώτος ο ίδιος αυτό το νούμερο. Στον επόμενο τόνο, ο Elvis πήγε στην κουζίνα, έβγαλε ένα γεμισμένο 38άρι από ένα συρτάρι, το έβαλε στο χέρι του Alice και προσφέρθηκε να του δείξει πώς μπορείς να αφοπλίσεις κάποιον. Για λίγα δευτερόλεπτα ο Alice αμφιταλαντεύτηκε μεταξύ του να τον πυροβολήσει, εισακούοντας το μικρό διαβολάκι πάνω από τον ώμο του και του απλώς να τον τραυματίσει, εισακούοντας το μικρό αγγελάκι πάνω από τον άλλον του ώμο. Πριν αποφασίσει όμως, απλώς κατέληξε στο πάτωμα χωρίς το όπλο και με το πόδι του Elvis να του πιέζει τον λαιμό κόβοντάς του την ανάσα.
 
Η κατάληξη της βραδιάς είχε τον Alice, τη Liza Minelli και τη Linda Lovelace να κατεβαίνουν παρέα από το δωμάτιο, αφήνοντας πίσω τον Chubby Checker (εδώ ο Alice μάλλον αστειεύεται για το ποιος από τους άλλους τρεις έμεινε πίσω) χωρίς να ξέρουν πώς ακριβώς συνεχίστηκε η νύχτα στη σουίτα του Hilton.
[Π.Κ.]
9
Andy Warhol
Alice Cooper - Andy Warhol
Στην περίπτωση του Warhol δεν υπάρχουν συγκεκριμένες ιστορίες αλλά μια ιδιαίτερη και μόνιμη κατάσταση που χαρακτήριζε πάντα τον περίγυρο του μεγάλου καλλιτέχνη της pop art.
 
Ο Cooper μπήκε σε αυτό τον κόσμο όντας καλεσμένος στο The Factory, ένα χώρο ο οποίο αποτελούσε το κέντρο του κόσμου του Andy Warhol. Ένα μέρος γεμάτο εκκεντρικούς ανθρώπους, σκληρά ναρκωτικά και με κερασάκι στην τούρτα την τρελή κουστωδία του Salvador Dali μέσω της οποίας μπήκε στην παρέα ο Cooper.
 
O Warhol έδειχνε ενδιαφέρον για την ελίτ και εξίσου για το αυθεντικό λαϊκό κόσμο. Στη δεύτερη κατηγορία ανήκε και ο Coop ως γνήσιο τέκνο του Detroit, κάτι που τον έκανε να ξεχωρίζει στον γεμάτο υποκρισία καλλιτεχνικό κύκλο της εποχής στη Νέα Υόρκη των '70s.
[Α.Μ.]
10
Glen Campbell
Alice Cooper - Glen Campbell
Παρ’ όλο που οι μουσικοί τους κόσμοι απέχουν έτη φωτός μεταξύ τους, ο Alice διατηρούσε επί χρόνια μια πολύ καλή φιλία με τον country τραγουδιστή Glen Campbell, που έφυγε μάλιστα πρόσφατα από τη ζωή. Η περιπέτεια που είχε ο Campbell στο τέλος της ζωής του με το Alzheimer αποτυπώθηκε, μετά μάλιστα από δική του επιθυμία, στο ντοκιμαντέρ "I’ll Be Me". Εκεί μπορούμε να δούμε τις κάμερες να τον ακολουθούν στην τελευταία, αποχαιρετιστήρια περιοδεία που έκανε ενώ η αρρώστια του είχε ήδη χτυπήσει την πόρτα. Ο Glen Campbell θεωρούνταν ένας από τους πιο σπουδαίους rock και country κιθαρίστες στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και όταν πέθανε, ο Alice βρήκε την ευκαιρία να μας το υπενθυμίσει. Αυτό που αποκάλυψε είναι ότι ο ίδιος ο Eddie Van Halen, φίλος κι αυτός του Alice, ήταν τεράστιος οπαδός του Campbell και έτρεφε γι’ αυτόν πολύ μεγάλο σεβασμό ως κιθαρίστα. Ήταν τέτοιο μάλιστα το δέος που ένιωθε ο Eddie για τον Campbell, που κάποια στιγμή είχε παρακαλέσει τον κοινό τους φίλο Alice να μεσολαβήσει ώστε ο Campbell να του παραδώσει μαθήματα κιθάρας. Ναι, ο Eddie Van Halen ζήτησε να πάρει μαθήματα κιθάρας από κάποιον άλλον κιθαρίστα. Πόσο σουρεάλ σας ακούγεται όλο αυτό;
[Π.Κ.]

Πηγές:

Περιοδικά
Planet Rock (τεύχη 12,21,22)

Τηλεόραση
Νevermind the Buzzcocks show (BBC)
Fretlight Guitars YouTube Channel

Ραδιόφωνο
The Rick & Cutter Show (WAPL 105,7)

Sites
Alice Cooper eChive
Another Man

*Επειδή θα αδικούσαμε τον Alice Cooper εστιάζοντας μόνο στη διασκεδαστική αυτή πλευρά του σας προτείνουμε να ακούσετε και να διαβάσετε για το σημαντικό μουσικό του έργο στους παρακάτω συνδέσμους:

Οδηγός δισκογραφίας

Η απόλυτη Spotify Playlist με τραγούδια από όλη του την καριέρα

  • SHARE
  • TWEET