«10»: Επιλογές ψυχεδελικών δίσκων από τους Naxatras

Οι Θεσσαλονικείς psych rockers ξεχωρίζουν και μιλούν για επιλεγμένες ψυχεδελικές δημιουργίες του τότε και του τώρα

Από τον Σπύρο Κούκα, 03/04/2018 @ 11:33

Από το 2012, έτος ίδρυσης των Naxatras, μέχρι και σήμερα, πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι, με τους Θεσσαλονικείς psych rockers να έχουν μια συνεχώς ανοδική δημιουργική πορεία στον απαιτητικό ψυχεδελικό χώρο. Αρχής γενομένης με το προ τριετίας ιδιαίτερο τους ντεμπούτο, το οποίο ακολουθήθηκε από ένα τόσο διαφορετικό, αλλά εξίσου αξιόλογο ποιοτικά δεύτερο άλμπουμ, μόλις ένα χρόνο έπειτα, οι Naxatras κυκλοφόρησαν φέτος το τρίτο τους δισκογραφικό πόνημα και η επερχόμενη ζωντανή τους εμφάνιση στην πρωτεύουσα αναμένεται να απασχολήσει πολλούς. Έτσι, βρήκαμε την ευκαιρία να επικοινωνήσουμε μαζί τους, ζητώντας τους να επιλέξουν και να μας μιλήσουν για τους ψυχεδελικούς δίσκους εκείνους που στέκονται, για τον έναν ή τον άλλο λόγο, υψηλότερα στις προτιμήσεις τους.

Naxatras

1
The Beatles
"Revolver" (1966)
The Beatles - Revolver
Εδώ άρχισαν όλα. Όχι πως δεν υπήρχε ψυχεδελική μουσική πιο πριν, υπήρχε από πάντα για την ακρίβεια, απλά οι Beatles πήραν στοιχεία από rock 'n' roll, ινδική κλασική μουσική και τεχνικές σύγχρονων συνθετών (tape editing, reverse effects, stereo) και άλλαξαν το ρου της ιστορίας. Ελάχιστοι δίσκοι έχουν διαμορφώσει τη σύγχρονη μουσική όσο το "Revolver".
2
Pink Floyd
"Piper At The Gates Of Dawn" (1967)
Pink Floyd - Piper At The Gates Of Dawn
Αν στο "Revolver" γεννήθηκε η ψυχεδελική rock, τότε στο "Piper At The Gates Of Dawn" ολοκληρώθηκε. Ο Syd ήταν ιδιοφυία στη σύνθεση, μπορούσε με απλές δομές και ακόρντα να δημιουργήσει εντελώς απρόβλεπτη, αδιανόητα ψυχεδελική μουσική. Ο τρόπος που χρησιμοποιούσε τους στίχους ήταν επίσης μοναδικός, κάθε λέξη είναι μέρος ενός ακουστικού και νοηματικού κώδικα που έχει φτιαχτεί για να ξεκλειδώσει το μυαλό του ακροατή. Η παραγωγή του δίσκου είναι κι αυτή μαγική, μοιάζει με καλειδοσκόπιο ικανό να τριπάρει ακόμα και τον πιο νηφάλιο ακροατή.
3
Gong
"You" (1974)
Gong - You
Η κολεκτίβα των Gong δημιούργησε μια τριλογία από κορυφαία άλμπουμ ψυχεδελικής jazz-rock στα '70s. Το τελευταίο από αυτά (και ίσως το καλύτερο) είναι το "You". Ένα υπερ-groovy rhythm section, acid κιθάρα (από το Steve Hillage που έχει ακόμα και σήμερα τους System 7, ένα ιστορικό techno-trance project) και synth κατευθείαν απ’ το διάστημα, πλαισιωμένα από τις υπερβατικές φωνές του Daevid Allen και της Gilli Smyth, έχουν δημιουργήσει ένα legacy που εμπνέει (και θα συνεχίσει να εμπνέει όσα χρόνια κι αν περάσουν) μουσικούς και ακροατές, χίπηδες και μη!
4
Popol Vuh
"Hosianna Mantra" (1972)
Popol Vuh - Hosianna Mantra
Αγγελική μουσική. Ο Florian Fricke ήταν σπουδαίος καλλιτέχνης. Η ψυχεδέλεια των Popol Vuh σε αυτό το στάδιο αποτελούταν από αιθέρια φωνητικά και πανέμορφες, στωικές συνθέσεις με βάση το πιάνο, που αψηφούν οποιαδήποτε κατηγοριοποίηση σε krautrock, κλασική και θρησκευτική μουσική. Εδώ θα μπορούσε να βρίσκεται και το "Einsjäger & Siebenjäger" ή το "Das Hohelied Salomos" (και τα δύο έχουν πιο έντονο το rock στοιχείο μέσω της ηλεκτρικής κιθάρας). Αλλά το "Hosianna Mantra" είναι η καλύτερη αρχή για όποιον θέλει να εξερευνήσει τη μαγεία των Popol Vuh.
5
Gandalf - "Gandalf" (1968) / HP Lovecraft - "II" (1968)
HP Lovecraft - II
Δεν γινόταν να διαλέξω. Και τα δύο αυτά άλμπουμ είναι δείγμα του peak που έφτασε η psychedelic rock στα '60s. Οι Gandalf με ρομαντισμό, αθωότητα και μια εντελώς ονειρική παραγωγή και οι HP Lovecraft με ένα συνδυασμό folk, αρμονικών διφωνιών και πρώιμων ηλεκτρονικών στοιχείων, στέκουν ως χαρακτηριστικά παραδείγματα μιας ολόκληρης εποχής. Προτείνω τη διασκευή του "Nature Boy" από τους πρώτους και το "Mobius Trip" για μια πρώτη επαφή με αυτές τις φοβερές μπάντες!
6
My Sleeping Karma
"My Sleeping Karma" (2006)
My Sleeping Karma - My Sleeping Karma
Οι My Sleeping Karma είναι μια μπάντα στην οποία οφείλουμε πολλά. Μέσα από την κοινή μας αγάπη για τη μουσική τους ανακαλύψαμε νέους τρόπους έκφρασης, νέες μεθόδους σύζευξης του heavy ήχου με την ψυχεδέλεια. Αυτό που αποκαλούμε «δυναμικά ρυθμικά μοτίβα» έχει τη ρίζα του εκεί. Δεν είναι ακριβώς riff, ούτε ακριβώς μελωδίες, είναι μουσικά μέρη όπου όλα τα όργανα δημιουργούν μια ροή στο χρόνο, ένα αρμονικό οικοδόμημα που groov-άρει και σε ταξιδεύει τόσο λιτά και χαλαρά, αλλά ταυτόχρονα με δύναμη που μόνο στους καλύτερους heavy δίσκους μπορείς να βρεις.
7
King Gizzard & The Lizard Wizard
"Quarters" (2015)
King Gizzard & The Lizard Wizard - Quarters
Εμβληματικό συγκρότημα οι Gizzard. Δεν είναι πολλές οι μπάντες που διατηρούν τόσο χαρακτηριστική ηχητική ταυτότητα στον 21ο αιώνα. Ούτε είναι πολλές οι μπάντες που σε κάθε δίσκο τους ανακαλύπτουν έναν εντελώς καινούργιο τρόπο να προσεγγίσουν τη σύνθεση. Ανάμεσα στα πολλά κορυφαία άλμπουμ τους, αυτό είναι το αγαπημένο μας. Κάθε μία από τις τέσσερις συνθέσεις του λειτουργεί τέλεια, δεν υπάρχει ούτε ένα περιττό δευτερόλεπτο. Το "Quarters" δημιουργεί ένα όμορφο, πράο συναίσθημα, παράλληλα όμως, με τις πολλές ακροάσεις, ανακαλύπτεις συνεχώς κρυμμένες εκπλήξεις, ήχους που αποκαλύπτουν ένα σύνθετο, πολυεπίπεδο και αριστοτεχνικά φτιαγμένο έργο.
8
Follakzoid
"II" (2013)
Follakzoid - II
Για να καταλάβει κανείς πώς δουλεύει η μουσική των Follakzoid πρέπει να τους δει live. Το άλμπουμ αυτό είναι ένας καλός οδηγός για να κατανοήσεις το ύφος τους, αλλά δεν παρέχει μια ολοκληρωμένη εικόνα για την εμπειρία που δημιουργούν. Η φάση τους είναι ένα συνεχόμενο jam επαναληπτικών ρυθμών, μονότονων μπασογραμμών και αποδομημένων, αφαιρετικών riff που καταφέρνουν να ακουστούν ακραία χορευτικά. Αν κλείσεις τα μάτια και αρχίσεις να βλέπεις γεωμετρικά σχήματα να πλησιάζουν και να απομακρύνονται, μη φοβηθείς, είναι φυσιολογικό!
9
Spacemen 3
"Playing With Fire" (1989)
Spacemen 3 - Playing With Fire
Έπρεπε να υπάρχει και μια αναφορά στη νεο-ψυχεδέλεια, αν και το συγκεκριμένο άλμπουμ δεν το λες και καινούργιο! Οι Spacemen 3 είναι (όπως και οι Brian Jonestown Massacre) παιδιά των Velvet Underground και του garage. Η εκδοχή που δίνουν στην ψυχεδέλεια προτιμά την άρνηση και την αποστασιοποίηση, από το peace, love and happiness της δεκαετίας του '60. Βέβαια ο συγκεκριμένος δίσκος είναι ο πιο ήρεμος και συναισθηματικός τους. Η παραγωγή είναι minimal, η κιθάρα σε σημεία θυμίζει κάτι από drone μουσική και οι στίχοι είναι απλοϊκοί, αλλά πολύ λυρικοί. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα side-project τους, Spiritualised (βλ. "Ladies And Gentlemen, We’re Floating In Space") και Spectrum (βλ. "Highs, Lows And Heavenly Blows").
10
Psykovsky
"Tanetsveta" (2010)
Psykovsky - Tanetsveta
Αυτό το άλμπουμ είναι καθαρά δική μου επιλογή, δεν νομίζω να εκφράζει την υπόλοιπη μπάντα. Το "Tanetsveta" (μεταφράζεται ως «Χορός της Ψυχής») είναι για τη psychedelic trance ό,τι είναι το "Giant Steps" του Coltrane για τη τζαζ και το "Stalker" του Tarkovsky για το σινεμά. Σχεδόν δύο ώρες ασυμβίβαστης, απρόβλεπτης, βαθιάς ψυχεδέλειας από τον πιο επιδραστικό καλλιτέχνη του ρώσικου psy. Είναι ένα άλμπουμ γεμάτο σκοτάδι, αλλά και φως (για όποιον είναι ικανός να το βρει), σπάει κάθε φόρμα και αναζητά συνεχώς νέους τρόπους ακραίας ηχητικής έκφρασης. Not for the faint-of-heart!
  • SHARE
  • TWEET