Von Hertzen Brothers

Red Alert In The Blue Forest

DoingBeingMusic (2022)
Από τον Χρήστο Καραδημήτρη, 30/03/2022
Πιο ανεξάρτητοι κι απελευθερωμένοι από ποτέ, οι Von Hertzen Brothers διευρύνουν τα όρια του μουσικού τους ταξιδιού, διατηρώντας τα ποιοτικά τους επίπεδα υψηλά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η ως τώρα πορεία των Φινλανδών Von Hertzen Brothers είναι αρκετά ιδιαίτερη, καθώς η σχετικά σημαντική αναγνώριση που είχαν εντός των τειχών δεν κατάφερε ποτέ να μεταφραστεί σε διεθνή απογείωση ή κάποια σπουδαία εμπορική επιτυχία. Δεν είμαι, όμως, σίγουρος ότι είχαν σκοπό να κάνουν όλες τις απαραίτητες καλλιτεχνικές θυσίες για να κινηθούν προς αυτή την κατεύθυνση. Αντιθέτως, θα μπορούσε να πει κάποιος ότι η ελευθερία που είχαν να γράφουν ταυτόχρονα alternative rock, πιασάρικα τραγούδια και δεκάλεπτα prog έπη, υποδείκνυε έλλειψη στόχευσης και αυτό ενδεχομένως τους κόστισε. Αλλά, η αλήθεια είναι ότι ποτέ δεν υπήρξαν βαρετή μπάντα και λίγο πάνω, λίγο κάτω πάντα τα ποιοτικά τους στάνταρ παρέμεναν σταθερά.

Μια γεμάτη εικοσαετία μετά την πρώτη δισκογραφική δουλειά τους, έχοντας περάσει από μεγάλες πολυεθνικές (EMI) και ανεξάρτητες (Spinefarm, Mascot) δισκογραφικές εταιρείες, στην όγδοη δουλειά τους επιλέγουν την οδό της δικής τους DoingBeingMusic, κι ενώ έχει περάσει μια πενταετία από την τελευταία τους δουλειά, το "War Is Over". Και μόνο από τα παραπάνω γεγονότα μοιάζει εμφανές ότι τα τρία αδέλφια παρουσιάζονται πιο απελευθερωμένα από ποτέ, κάτι το οποίο προκύπτει κι από τις μουσικές που περιλαμβάνει το "Red Alert In The Blue Forest".

Προερχόμενοι από καλλιτεχνική οικογένεια (με πατέρα και θείο μουσικούς, και τους γονείς τους να έχουν γνωριστεί σε χορωδία) οι Mikko, Kie και Jonne αντλούν επιρροές από ένα ευρύ φάσμα και περισσότερο από ποτέ προσπαθούν να τις εκθέσουν και να τις συνδυάσουν στο 70λεπτο νέο άλμπουμ τους. Μάλιστα, σκοπός τους ήταν να δουλέψει ο καθένας μόνος του και να δημιουργήσουν κάτι σαν μια κοινή καλλιτεχνική έκθεση τριών διαφορετικών δημιουργών. Δεδομένης, όμως, της άνεσης χρόνου που τους παρείχε η πανδημία εν τέλει προσπάθησαν να ομογενοποιήσουν όσο μπορούσαν το τελικό αποτέλεσμα, κάτι που συνετέλεσε στην καθυστέρηση της κυκλοφορίας του άλμπουμ.

Παρά τις όποιες προσπάθειες συμμαζέματος, το "Red Alert In The Blue Forest" αποτελεί την πιο ευρεία σε ήχους και προσεγγίσεις δουλειά των Von Hertzen Brothers, αφήνοντας ελεύθερο το εξερευνητικό τους πνεύμα, είτε αυτό αφορά τις εμπειρίες του Mikko από τα ταξίδια και την παραμονή του στην Ινδία, είτε αφορά τις folk καταβολές τους ή τις περιβαλλοντικές ανησυχείς (κυρίως) του Kie, στοιχεία που με κάποιο τρόπο εισχωρούν στα τραγούδια. Αυτό δίνει ένα εξτρά ενδιαφέρον, μια καλοδεχούμενη ποικιλία, αλλά την ίδια καθιστά το συνολικό άκουσμα πιο απαιτητικό και ιδιαίτερο, καθιστώντας σαφές πως κινήθηκαν περισσότερο με γνώμονα τη δημιουργία άλμπουμ παρά τραγουδιών.

Υπάρχουν πιο χαρακτηριστικές, άμεσες και δυναμικές συνθέσεις όπως το εναρκτήριο "Day Of Reckoning" αλλά κατά βάση επικρατούν οι mid/slow tempo συνθέσεις που συχνά κινούνται σε χαμηλές εντάσεις και συχνότητες, όπως το "Anil", το "Northern Lights", το "Soderkar" και το "Disappear There", όπου άλλοτε ξεχωρίζουν οι φωνητικές αρμονίες, άλλοτε μπαίνουν ηλεκτρονικά στοιχεία και άλλοτε ξεπετάγονται σαξόφωνα. Σαξόφωνο επίσης, υπάρχει στο δεύτερο μισό του δεκάλεπτου "Peace Patrol", υποδεικνύοντας King Crimson επιρροές και το οποίο αποτελεί την (κατ’ εμέ) καλύτερη σύνθεση του άλμπουμ, μαζί με το υπέροχα συναισθηματικά φορτισμένο πρώτο single "All Of A Sudden You’re Gone". Από κοντά ακολουθούν δυο όμορφα ιδιαίτερες συνθέσεις, το "The Promise" με τα βιολιά και τα ανατολίτικα στοιχεία του και το δυναμικό "Elbowed" με τα πνευστά. Από την άλλη, κάπου χάνω το νόημα στα εννέα λεπτά του "Blue Forest" και το ανάλαφρο "Pirates Of Raseborgian" δεν βρίσκω να προσφέρει κάτι ουσιώδες στη μεγάλη εικόνα.

Όντως, ιδιαίτερο και απαιτητικό, όπως προαναφέρθηκε, το "Red Alert In The Blue Forest" επιζητά λίγο περισσότερο χρόνο και προσοχή, και πιστεύω ότι θα βρει ακροατές που θα παρασυρθούν από το πνεύμα του και θα το λατρέψουν, αλλά και ακροατές που θα δυσκολευτούν κάπως παραπάνω. Στέκομαι κάπου ενδιάμεσα, κλίνοντας προς την πρώτη κατηγορία, τόσο λόγω του ότι πάντα είμαι θετικά προσκείμενος προς τους καλλιτέχνες που δεν αρκούνται στη ζώνη ασφαλείας τους, όσο και λόγω της εκτίμησης που ούτως ή άλλως είχα όχι μόνο στις μουσικές αλλά και στη γενικότερη αισθητική και καλλιτεχνική προσέγγισης των Von Hertzen Brothers. Τα επιθυμητά αυτά στοιχεία είναι παρόντα και αν μη τι άλλο αξίζει πραγματικά κάποιος να τσεκάρει γενικότερα τους Φινλανδούς, αλλά και τη νέα τους δουλειά συγκεκριμένα.

  • SHARE
  • TWEET