The Gentle Storm

The Diary

Inside Out (2015)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 09/03/2015
Ο Arjen Lucassen αφήνει την Anneke van Giersbergen να μεγαλουργήσει για άλλη μια φορά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Η επαγγελματική σχέση του Arjen Lucassen με την Anneke van Giersbergen κρατά εδώ και χρόνια. Αφετηρία το "Into The Electric Castle" του 1998, το άλμπουμ όπου οι Ayreon έκαναν την διαφορά και ξεκίνησαν μια σειρά μαγευτικών concept δίσκων. Η συνεργασία επαναλήφθηκε αρκετά χρόνια αργότερα στο "01011001" ενώ η εμπιστοσύνη του Ολλανδού storyteller (προτιμότερο από το ελληνικό «παραμυθάς») προς την συμπατριώτισσά του γινόταν ολοένα και πιο φανερή. Ήταν ζήτημα χρόνου λοιπόν η δημιουργία ενός project του οποίου ο κορμός θα αποτελείται αποκλειστικά από τους δύο καλλιτέχνες και το όνομα αυτού... "The Gentle Storm".

Το συγκεκριμένο concept  άλμπουμ μας μεταφέρει στην Ολλανδία του 17ου αιώνα, την επονομαζόμενη «Χρυσή Εποχή» όπου η χώρα μετά την λήξη του ογδηκονταετούς πολέμου με την Ισπανία περνά περίοδο ευημερίας. Το εμπόριο, οι επιστήμες αλλά και οι τέχνες βρίσκονται σε άνθιση και τα αποτελέσματα της εποχής αυτής τα θαυμάζουμε ακόμα και στις μέρες μας. Αυτό παρατηρεί και ο ίδιος ο Lucassen αναφερόμενος στους πίνακες του Rembrandt και του Vermeer ως πηγή έμπνευσης. Σε αυτή την εποχή βρίσκουμε την ερωτική ιστορία ενός ναυτικού που αφήνει την σύντροφό του για ένα διετές ταξίδι με μοναδικό μέσο επικοινωνίας την αλληλογραφία. Τα γράμματα τα οποία αντάλλασσαν οι δυο ήρωες αποτελούν ουσιαστικά την βάση του στιχουργικού τμήματος του "The Diary".

To μεγαλεπήβολο σχέδιο των δυο καλλιτεχνών περιέχει δύο μορφές των ίδιων συνθέσεων. Η πρώτη εκ των δύο (gentle version) περιλαμβάνει στην πλειοψηφία του ακουστικές και medieval / folk εκτελέσεις, παραμυθένιες μελωδίες οι οποίες μας ταξιδεύουν στην καρδιά του Άμστερνταμ αλλά και στις ακτές της Ινδίας. Η τελειομανία του ασυμβίβαστου Lucassen δεν θα ήταν δυνατό φυσικά να αρκεστεί σε κάτι απλοϊκό και εύκολο. Συγκέντρωσε περισσότερα από σαράντα διαφορετικά, γνωστά και άγνωστα, μουσικά όργανα ώστε να καταφέρει να μεταφέρει επακριβώς τον ήχο και το συναίσθημα της εποχής. Ακόμα και τα αγαπημένα του Hammond και Minimoog παραγκωνίστηκαν αφού ο ήχος τους δεν θεωρήθηκε κατάλληλος για το συγκεκριμένο project. Παρά τον μουσικό πλούτο όμως, οι συνθέσεις δημιουργήθηκαν με σκοπό να δώσουν τον απαραίτητο χώρο ώστε η Anneke van Giersbergen να παρουσιάσει όλο το εύρος των φωνητικών της δυνατοτήτων.

Η δεύτερη «πλευρά» (storm version) παρουσιάζεται ως η metal έκδοση αλλά εσείς μην βιαστείτε να ψάξετε για progressive κιθάρες και δαιδαλώδη solo. Αν και σαφέστατα ο ήχος είναι βαρύτερος και πομπώδης, ο Lucassen διατηρεί τις απαραίτητες ισορροπίες ανάμεσα στο metal feeling και την διατήρηση των μελωδιών. Οι συνθέσεις αποκτούν περισσότερο όγκο με τον παραδοσιακό τρόπο και το rhythm section αποτελούμενο από τους Johan van Stratum (Stream Of Passion) και Ed Warby (ex-Gorefest, Hail Of Bullets, σχεδόν μόνιμος στους Ayreon).O Joost van den Broek (ex-After Forever) χρωματίζει με τα πλήκτρα του ενώ διόλου ευκαταφρόνητη είναι  η προσθήκη ολοκληρωμένης χορωδίας. Τα φωνητικά της Anneke εδώ παρουσιάζονται φανερά πιο δυναμικά θυμίζοντάς μας με ανατριχιαστικό τρόπο το παρελθόν της, ενώ καταφέρνει με την φωνή της να επιβληθεί ακόμα και σε αυτή την μορφή των συνθέσεων.

Ίσως οι σκληροπυρηνικοί progressive οπαδοί του Arjen και της Inside Out να περίμεναν κάτι διαφορετικό και πιο πολύπλοκο τεχνικά. Ο Lucassen με τους Gentle Storm όμως παρουσιάζεται προοδευτικός γυρίζοντας στο μακρινό παρελθόν, διαφοροποιείται κυρίως με την χρήση σπάνιων μουσικών οργάνων και αφήνει ελεύθερη την Anneke van Giersbergen να μεγαλουργήσει για ακόμα μια φορά.
  • SHARE
  • TWEET