Riverside

Rapid Eye Movement

InsideOut (2007)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 15/10/2007
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Πολύς θόρυβος έχει δημιουργηθεί τελευταία γύρω από το όνομα των Πολωνών Riverside, γεγονός που έχει δώσει τεράστια ώθηση στην καριέρα τους, κατατάσσοντας τούς σε μια περίοπτη θέση στις μπάντες από τις οποίες περιμένουμε πολλά να δώσουν στο μέλλον. Οι προηγούμενοι τους δίσκοι είχαν ιδιαίτερη απήχηση και απέσπασαν κριτικές που μάλλον θα τους έκαναν να τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Έρχονται λοιπόν να κλείσουν την τριλογία που ξεκίνησε με το "Out Of Myself" και συνεχίστηκε με το "Second Life Syndrome", με έναν δίσκο που θα καθορίσει κατά ένα μεγάλο ποσοστό τη μελλοντική τους παρουσία στο χώρο και θα αποδείξει κατά πόσο αυτή η μπάντα είναι γεννημένη για μεγάλα πράγματα.

Για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα περί τίνος πρόκειται, ή δε γνωρίζουν τι εστί Riverside, πιστεύω πως ο χαρακτηρισμός τους ως prog rock με έντονα Porcupine Tree deja vu λειτουργεί ικανοποιητικά, χωρίς να είναι απόλυτα σωστός. Στο "Rapid Eye Movement" μην περιμένει κανείς να ακούσει μια αντιγραφή των Βρετανών, γιατί θα απογοητευτεί. Αυτό που κάνουν οι Riverside, και αρκετά πετυχημένα, είναι να συνδυάζουν στοιχεία που έξυπνα δανείζονται από τους τελευταίους, με αρκετές αναφορές σε Anathema, λόγω της έντονης μελαγχολικής διάθεσης που διακατέχει τα κομμάτια τους, και Pink Floyd, κυρίως όσον αφορά τις lead κιθάρες, με έναν τρόπο που τα κάνουν δικά τους, γιατί σε καμία περίπτωση δεν ακούς κάτι που να σου δίνει το δικαίωμα να πεις ότι κλέβουν ιδέες από τις προαναφερθείσες μπάντες (εντάξει, πέραν από την ομοιότητα των Embryonic και Nine Cats).

Πολύ σημαντικό ρόλο στη μουσική των Riverside παίζουν και τα πλήκτρα, τα οποία κατέχουν περίοπτη θέση και δεν είναι απλά συνοδευτικά και για να γεμίζουν τα νεκρά διαστήματα. Εξαιρετικά επίσης είναι τα φωνητικά του Mariusz Duda, μια μίξη μεταξύ του Steven Wilson και του τραγουδιστή των δικών μας On Thorns I Lay. Τα κομμάτια ποικίλλουν, περιέχοντας αρκετά progressive συνθέσεις, έως και πιο απλοϊκές, ήρεμα σημεία και πιο heavy, groove και συναίσθημα, μέχρι και μαθηματικής ακρίβειας τεχνικές εκτελέσεις.

Είναι τελικά το "Rapid Eye Movement" ένας καλός δίσκος ή ένας άριστος δίσκος; Η απάντηση βρίσκεται κάπου στο ενδιάμεσο, μιας και πρόκειται για έναν πολύ καλό δίσκο με εξαιρετικές στιγμές, που έχει πολλά να δώσει σε όσους τα παραπάνω συγκροτήματα έχουν κάνει αίσθηση. Δυστυχώς, σε έναν τόσο δύσκολο χώρο που κινούνται οι Πολωνοί, ακόμα και ένας δίσκος όπως το "Rapid Eye Movement" δε μπορεί να θεωρηθεί άριστος. Αυτό διότι του λείπουν ορισμένα στοιχεία τα οποία πηγαίνουν παραπέρα τη μουσική και προκαλούν αναταράξεις στο χώρο με τις καινοτόμες προτάσεις τους. Η ικανότητα των Riverside στο να γράφουν καλή μουσική επιβεβαιώθηκε με αυτόν τον δίσκο. Η δυνατότητα τους όμως να γράψουν ιστορία με τη μουσική τους δεν φανερώνεται εδώ. Αυτό θα το δούμε στα χρόνια που έρχονται και που προμηνύονται αρκετά ευοίωνα για τη μπάντα. Επενδύστε άφοβα.

  • SHARE
  • TWEET