Ringworm

Seeing Through Fire

Nuclear Blast (2023)
Από τον Αποστόλη Ζαμπάρα, 29/08/2023
Οι Αμερικανοί βετεράνοι συνεχίζουν να περνούν το hardcore τους δια πυρός και μετάλλου απτόητοι
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Θεωρητικά, δεν χρειάζονται συστάσεις για τους Ringworm. Ένα από τα πλέον απαραίτητα metallic hardcore σχήματα των '90s, σε μια εποχή που το hardcore αποφάσισε να εμβαθύνει στον όγκο και την ακρότητα, δίχως προηγούμενο, οι Αμερικανοί όρισαν, με δίσκους όπως το "The Promise" (1993) σε μεγάλο βαθμό την παραδοσιακή χροιά του ιδιώματος. Με τα χρόνια, η εντελώς crossover/thrash metal αντίληψή τους περί σύνθεσης, και οι σταθερές κυκλοφορίες και περιοδείες τους βρήκαν να αποκτούν μια σταθερά μεγάλη εκτίμηση από το hardcore και το metal κοινό.

Πρόσφατα, το σχήμα κυκλοφόρησε τον ένατο δίσκο του, υπό τη σκέπη της Nuclear Blast, ονόματι "Seeing Through Fire", που το βρήκε να συνεχίζει απτόητο. Έχοντας πλέον, με άλμπουμ όπως το σχεδόν προ δεκαετίας "Hammer Of The Witch", κατασταλάξει ηχητικά, οι Ringworm προσφέρουν απλόχερα όλα τους τα ηχητικά δώρα. Το μισάωρο του "Seeing Through Fire", παρά την ελαφρώς κομπρεσαρισμένη παραγωγή, είναι καταιγιστικό. Μάλιστα, οι έντεκα συνθέσεις του άλμπουμ, χάρη στην προσεγμένη τους κιθαριστική δουλειά παρέχουν την απαραίτητη διαφοροποίηση.

Έτσι, με τα χαρακτηριστικά φωνητικά του Human Furnace να κυριαρχούν, το "Seeing Through Fire" δεν κάμπτει στιγμή την οργή του. Είτε ακούσεις το έρπον εναρκτήριο ομότιτλο κομμάτι που κλιμακώνει την ένταση, είτε το εξαιρετικό "House Of Flies", ή την κραστίλα του "Power And Blood" (μάλλον η εμπειρία των Perdition Sect βοήθησε στη συνθετική διαδικασία) με το σωστό breakdown, θα βρεις το εαυτό σου να απολαμβάνει στο έπακρο τις ακροάσεις. Φυσικά, οι ποιοτικές κορυφές του "Seeing Through Fire" υφίστανται στα τραγούδια όπου οι Ringworm μένουν πιστοί στην παραδοσιακή φόρμουλα. Το "No Solace, No Quarter, No Mercy" είναι ένα εξέχον τέτοιο παράδειγμα, που εύστοχα επιλέχθηκε ως single.

Σε μια εποχή όπου το metalcore έχει βρει διαφορετικές, πολυσχιδείς, και ανά σημεία άκρως εμπορικές εκφάνσεις, ένας νέος δίσκος των Ringworm φέρνει λίγη από τη νοσταλγική, χαμένη αίγλη του παρελθόντος. Όπως και στην περίπτωση των έτερων, holy terror ομοϊδεατών, Integrity, το άκουσμα ενός νέου άλμπουμ από τους βετεράνους φέρνει μια διαφορετική συγκίνηση. Μπαίνει το ποιοτικό και άκρως προσεγμένο "Thought Crimes" και νιώθεις τα πάντα να πυρπολούνται και να γκρεμίζονται, ακριβώς γιατί τα riffs και τα τεχνικά solos συνδυάζονται με το κτίσιμο των ρυθμικών μερών.
Βέβαια, το "Seeing Through Fire" δεν αναμένεται και δεν διατίθεται να αλλάξει το «πεδίο» στο σήμερα του ιδιώματος. Οι Ringworm, κατά βάση δισκογραφούν για να καλύψουν το δικό τους ένστικτο και την εσωτερική τους δημιουργική φλόγα. Υπηρετούν πιστά έναν ήχο, που ανάμεσα στα ξέφρενα κιθαριστικά μέρη, τα ασήκωτα riffs και τους μανιακούς ρυθμούς, συνεχίζει να έχει έρεισμα, χάρη στην ηχητική μετουσίωση της κοινωνικής παρακμής, την οποία παρέχει. Το άλμπουμ κλείνει κατάλληλα με το "Playing God", ένα σχεδόν κινηματογραφικό κομμάτι, αφήνοντας μια αίσθηση σκοτεινή μεν, ανολοκλήρωτη δε. Αν θέλεις μια γεύση από τον ηχητικό κόσμο των Ringworm, ειδικά την πιο metal πλευρά του, οφείλεις να δώσεις μια ακρόαση. Ή αν γενικότερα, θες να δεις που φτάνει το φλερτ του metalcore με το thrash metal στο σήμερα, πριν κατευθυνθείς στα υπόγεια. Οι Ringworm, είναι ξανά εδώ.

Spotify

  • SHARE
  • TWEET