Nektar

SkyWriter/Devils Door

Esoteric (2019)
Από τον Σπύρο Κούκα, 24/10/2019
Ένα αναθεωρημένο '70s flashback single που λειτουργεί ως πρόγευση για το επερχόμενο reunion άλμπουμ των Nektar
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Με μεγάλη έκπληξη αλλά κι ενθουσιασμό δέχθηκα την είδηση για μια νέα κυκλοφορία των θρυλικών progressive rockers Nektar, το μέλλον των οποίων υπήρξε αβέβαιο έπειτα από τον θάνατο του Roye Albrighton, το 2016. Βλέπετε, ο Βρετανός κιθαρίστας/τραγουδιστής, μαζί με τον ντράμερ Ron Howden, υπήρξαν τα δύο μέλη της μπάντας που αποτελούσαν το συνδετικό κρίκο του παρελθόντος με το παρόν, αλλά κι εκείνοι που συνέχιζαν εν πολλοίς το όραμα της μέχρι και τις μέρες μας, με το θλιβερό γεγονός του ξαφνικού του θανάτου (σε συνδυασμό με τα προβλήματα υγείας του Howden) να φαίνεται πως θα αποτελέσει την ταφόπλακα και για την ίδια την ύπαρξη της.

Ανακάμπτοντας από τις παθογένειες που τον ταλαιπωρούσαν, ωστόσο, και με την επέτειο της συμπλήρωσης μισού αιώνα ύπαρξης για το σχήμα να έρχεται φέτος (1969 - 2019), ο Ron Howden αποφάσισε να επιχειρήσει ένα reunion με τους παλαιότερους εν ζωή συνεργάτες του, αναβιώνοντας τους Nektar και προγραμματίζοντας την κυκλοφορία νέου δίσκου για τον Γενάρη του 2020. Μαζί του, ξαναβρίσκονται στην μπάντα οι Derek Moore και Mick Brockett, αλλά και οι Ryche Chlanda (κιθαρίστας/τραγουδιστής που είχε βρεθεί στο σχήμα και το 1978), Randy Dembo (μπασίστας που είχε βρεθεί και στο line-up των Nektar, το 2005) και Kendall Scott (νεοεισελθόντας πληκτράς), δίνοντας το απαραίτητο ιστορικό βάρος σε αυτήν την προσπάθεια επανασύνδεσης.

Ως πρώτο δείγμα των δυνατοτήτων αυτής της νέας υπόστασης των Nektar, έρχεται το εδώ παρουσιαζόμενο single δύο καινούριων συνθέσεων, οι οποίες, βέβαια, έχουν την ιδιαιτερότητα πως δεν είναι και τόσο... καινούριες. Βλέπετε, τόσο το leading single "SkyWriter", όσο και το b-side του, "Devils Door", χρονολογούνται από τα μέσα με τέλη της δεκαετίας του '70, τουλάχιστον στο μεγαλύτερο τους μέρος, με τροποποιήσεις και αναθεωρήσεις να είναι εκείνες που τα οδήγησαν στην τελική τους μορφή που μας παρουσιάζονται φέτος.

Το πρώτο, ανήκει στη δημιουργική περίοδο της πρώτης παρουσίας του Ryche Chlanda στην μπάντα (έχοντας το "Sky Pilot" ως working title), κοινώς την εποχή ακολούθως του "Magic Is A Child" και προηγουμένως της κυκλοφορίας του "Man In The Moon", εκεί, λίγο πριν τα προοδευτικά '70s δώσουν τη θέση τους στα νεωτεριστικά '80s. Αναμενόμενα, λοιπόν, ο ήχος του παραπέμπει ευθέως σε εκείνη την εποχή, θυμίζοντας τόσο τους ίδιους τους Nektar, όσο και τη δημιουργική οπτική των πιο χαλαρών στιγμών των Uriah Heep, τους Foreigner των δύο πρώτων τους δίσκων, αλλά βάζοντας εσκεμμένα ακόμη και Procol Harum πινελιές σε έναν καμβά που δεν επιχειρεί να κρύψει τα ξεθωριασμένα του χρώματα, αλλά αντιθέτως να τα αναδείξει με μια πιο νοσταλγική νότα.

Όσο, δε, για το "Devils Door", η δημιουργία του χρονολογείται ακόμη πιο πίσω, στο 1974 (έτος που κυκλοφόρησε και το "Down To Earth" άλμπουμ της μπάντας, που είχε ακολουθήσει το αριστουργηματικό "Remember The Future"), με την μπάντα, μάλιστα, να έχει παρουσιάσει μια πρώιμη εκδοχή του σε ορισμένες της ζωντανές εμφανίσεις εκείνης της εποχής. Ομοίως με το "SkyWriter", και αυτή η σύνθεση φανερώνει τη δημιουργική περίοδο κατά την οποία προέκυψε σε πρώτο χρόνο, φιλοξενώντας, άλλωστε, και ορισμένα κιθαριστικά μέρη του εκλιπόντα Roye Albrighton από εκείνη την εποχή, αλλά κρύβοντας μέσα της και μπόλικη από τον prog μαγεία του πρώτου μισού των '70s, όντας μάλλον το πιο ενδιαφέρον από τα δύο «νέα» τραγούδια.

Εν αναμονή, λοιπόν, του επερχόμενου "The Other Side" άλμπουμ της μπάντας, το εν λόγω single αποτελεί μια καλή πρόγευση των όσων θα ακούσουμε εκεί, προετοιμάζοντας μας για μια επιστροφή καθόλα ευπρόσδεκτη στους σχετικούς prog κύκλους, αλλά και για ένα εκούσιο δημιουργικό flashback που ναι μεν δεν συνάδει με τη - θεωρητικά πλέον - προοδευτική φύση του progressive rock, αλλά ποιοτικά θα ήταν κρίμα οι ιδέες του να μείνουν στην αφάνεια ή να εμφανιστούν σε κάποια «μετά θάνατον» συλλογή της μπάντας.

  • SHARE
  • TWEET