Mare Cognitum / Spectral Lore

Sol

I, Voidhanger (2013)
Από τον Αντώνη Κονδύλη, 05/09/2013
Ενδιαφέρον άλμπουμ με τους Spectral Lore να ξεχωρίζουν
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
Για τους Spectral Lore τα έχουμε ξαναπεί σχετικά πρόσφατα. Κυκλοφόρησαν το 2012 ένα εξαιρετικό άλμπουμ το οποίο πιστοποιούσε για μια ακόμη φορά την ικανότητα του Ayloss (μοναδικού μέλους μπάντας) να επιδίδεται σε ποιοτικό black metal. Έναν χρόνο σχεδόν μετά επανέρχεται, αυτή τη φορά σε μια κυκλοφορία την οποία και μοιράζεται με τους Αμερικάνους Mare Cognitum.

Το CD αποτελείται από τρία κομμάτια, ένα για κάθε μπάντα και ένα τρίτο το οποίο προέκυψε από κοινού. Πρόκειται για συνθέσεις διάρκειας πάνω από δεκαπέντε λεπτά. Μια ιδιαιτερότητα είναι ότι οι δύο μπάντες έχουν συνεργαστεί στη δημιουργία του κάθε κομματιού και το τελικό αποτέλεσμα παρουσιάζει μεγάλη ομοιογένεια.

Πιο συγκεκριμένα, στα 29 λεπτά του εναρκτήριου "Sol Ouroboros" οι Mare Cognitum ακολουθούν κάποια κατά βάση περιπετειώδη black metal μονοπάτια, χωρίς να δυσκολεύουν την ακρόαση τόσο σε θέματα σύνθεσης όσο και τεχνικής. Η προσέγγισή τους είναι ως επί τω πλείστον απλή συνθετικά, ενώ οι ambient / minimal στιγμές που παρεμβάλλονται δίνουν μια αίσθηση απόκοσμης γαλήνης και οι οποίες χρησιμεύουν στο να διαχωρίζουν τα διαφορετικά θέματα τα οποία η μπάντα επεξεργάζεται. Βεβαίως, τα 29 λεπτά είναι πολλά και απαιτείται ιδιαίτερο ταλέντο για να μπορέσεις να κρατήσεις τον ενδιαφέρον του ακροατή αμείωτο σε όλη τη διάρκεια του κομματιού. Προσωπικά με ελκύει περισσότερο το μέρος μεταξύ 19:30 και 24:00, όπου μετά την ηρεμία ξεχύνεται ένας black metal χείμαρρος, μπολιασμένος με διάφορες εθιστικές μελωδίες. Συνολικά παρουσιάζει ενδιαφέρον χωρίς να εντυπωσιάζει.

Στο δεύτερο κομμάτι, "Sol Medius", διάρκειας 25 λεπτών, τη σκυτάλη παίρνει ο Ayloss με τους Spectral Lore. Η χαμηλών τόνων, γαλήνια και σχεδόν υπνωτική εισαγωγή δίνει τη θέση της σε μια ηχητική κλιμάκωση που οδηγεί σε γρηγορότερα σημεία και όλα αυτά φιλτραρισμένα μέσα από την συνθετική δεξιότητα του Ayloss δημιουργούν τη γνωστή απόκοσμη ατμόσφαιρα, συνοδευόμενα πάντα από τα χαρακτηριστικά σκοτεινά και μοχθηρά φωνητικά. Τα παρεμβαλλόμενα dark ambient περάσματα απομακρύνουν ακόμα περισσότερο τον ακροατή από τους εγκόσμιους ήχους και την ανούσια πραγματικότητα, πριν μεθυστικοί black metal ήχοι ολοκληρώσουν αυτό το διαγαλαξιακό / απόκοσμο ταξίδι. Συνολικά, σε αυτό το κομμάτι οι Spectral Lore δεν κάνουν κάτι περισσότερο από αυτό που ήδη ξέρουμε για αυτούς, αλλά το δείγμα είναι εξαιρετικό και μπορώ να πω ανώτερο από το πολύ καλό κομμάτι των Mare Cognitum.

Στο τρίτο κομμάτι, διάρκειας δεκατεσσάρων λεπτών, οι δύο συντελεστές του δίσκου συμπράττουν, ακολουθώντας μια ιδιαίτερη μινιμαλιστική προσέγγιση και με τη χρήση απλών ήχων δημιουργούν μια γαλήνια ατμόσφαιρα και μια αίσθηση που παραπέμπει σε απομακρυσμένη μέσα στη φύση τοποθεσία, μακριά από οποιαδήποτε ανθρώπινη παρεμβολή και παρέμβαση. Απλό στη σύνθεσή του, αλλά υπέροχο όταν το ακούς σε αντίστοιχη περίσταση κάποια καλοκαιρινά βράδια.

Συνολικά πρόκειται για ένα ενδιαφέρον άλμπουμ, με τους Spectral Lore να ξεχωρίζουν και να δείχνουν για μια ακόμη φορά ότι πάντα αξίζουν την προσοχή μας.
  • SHARE
  • TWEET