Kauan

Ice Fleet

Artoffact Records (2021)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 09/11/2021
Κρύο, παγωμένο, σκοτεινό και ατμοσφαιρικό. Προσφέρει μια θλιβερή ομορφιά
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Αν και όχι τόσο γνωστή μπάντα. Λάθος. Καμία σχέση. Το παίρνω πίσω. Είναι σχετικά έως και παντελώς άννωστη στο ευρύτερο κοινό. Έχουν όμως κόσμο που τους ακολουθεί πιστά. H δισκογραφία τους είναι εξαιρετική. Πάνω από δέκα δίσκοι που αφηγούνται ιστορίες και κινούνται από το post-οτιδήποτε, στο folk metal μέχρι και το black, αφήνοντας ambient και ατμοσφαιρικά περάσματα να εμπλουτίσουν τον ήχο τους.

Οι Ρώσοι στη φετινή τους κυκλοφορία ελαφραίνουν σε σχέση με το παρελθόν τον ήχο και την ένταση τους. Αφηγούνται με το post-rock τους την ιστορία μιας αγνώστου ταυτότητας αρμάδας που ανακαλύφθηκε στο βορρά το 1930 μέσα σε ένα παγετώνα. Τα σώματα των επιβατών και του πληρώματος περιγράφονται πως ήταν διατηρημένα, με τρομακτικό folk metal τρόπο. Είναι μια ζοφερή ιστορία, αλλά δεν είναι η πρώτη φορά που το συγκρότημα παρουσιάζει κάτι παρόμοιο, σκοτεινό και ατμοσφαιρικό με την ανάλογη sludge βρόμικη αισθητική. Κάπου χάνουν σε δομή. Κάπου τα κομμάτια τραβάνε νότες χωρίς λόγο, αλλά ευτυχώς δεν προκαλούν βαρεμάρα (οριακά). Τα φωνητικά μια σκληρά και τρομακτικά άλλοτε απαλά, καθαρά και μαγευτικά. Οι κιθάρες έντονες, ζοφερές και παραμορφωμένες. Τα πλήκτρα πένθιμα και ατμοσφαιρικά. Η μουσική (τους) δεν έχει όρια και όσο ακούς τις όμορφες συνθέσεις τους και τις διάφορες πτυχές της συνθετικής τους προσφοράς, αντιλαμβάνεσαι κάτι διαφορετικό κάθε φορά. Απευθύνεται σε φίλους των πρώτων δίσκων των Solstafir και αρκετά σε φίλους των Empyrium. Θυμίζει σε αρκετά σημεία τους Primordial. Έχει πολύ σκότος από παλιούς Anathema και παλιούς Lantlos.

Είναι αδύνατον να καταλάβεις και να ξεκλειδώσεις την κάθε σύνθεσή τους από τις πρώτες ακροάσεις. Είναι δύσκολο να καταλάβεις και να λάβεις ότι έχουν να δώσουν ακόμα και μετά από τρεις και πέντε και δέκα ακροάσεις. Δεν είναι προοδευτικό ή πολύπλοκο, απλά έχει μια θλιβερή ομορφιά και τόσο σκοτάδι που χρειάζεται χρόνο και φως για να μπορέσεις να αφουγκραστείς το βαθύτερο νόημα της μουσικής τους. Τα τραγούδια τους προκαλούν ισχυρά συναισθήματα μοναξιάς, παγωμάρας και παραίτησης από τη μοίρα.

Bandcamp
Spotify

  • SHARE
  • TWEET