Haggard

Eppur Si Muove

Drakkar (2004)
14/05/2005
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Επιτέλους! Ύστερα από τέσσερα χρόνια αναμονής, το νέο και τρίτο album των Γερμανών είναι γεγονός. Μετά τα εκπληκτικά “And Thou Shalt Trust The Seer...” , “Awakening The Centuries” και το live “Awakening The Gods” που καταξίωσαν το συγκρότημα αυτό με τα 17 μέλη (!), ήρθε το “Eppur Si Muove” να συνεχίσει την ποιοτική δουλειά τους. Νομίζω όμως ότι είμαι δυστυχώς υποχρεωμένος να σας πω δυο λόγια για αυτό το πραγματικά σπουδαίο συγκρότημα. Και λέω δυστυχώς, γιατί δεν χαίρει της δημοσιότητας που του αξίζει, ενώ όσοι τους γνωρίζουν πίνουν νερό στο όνομα τους!

Οι Haggard είναι δημιούργημα του Asis Nasseri και τα δύο πρώτα albums είχαν να κάνουν με τις προφητείες και την ζωή του Νοστράδαμου. Είναι ένα metal συγκρότημα που αναμειγνύει πολλά στοιχεία κλασσικής μουσικής και medieval ήχου στις συνθέσεις του, ενώ θα λέγαμε ότι ακούγονται πιο πολύ σαν gothic συγκρότημα με κλεφτές ματιές προς μελωδικό death. Τα φωνητικά επίσης ποικίλουν από καθαρά ανδρικά, οπερετικά γυναικεία ως brutal. Είναι κάτι το ιδιαίτερο που δυσκολεύομαι πολύ να περιγράψω με λόγια! Απλά φροντίστε να ακούσετε όσοι δεν τους ξέρετε. Θα σας αναφέρω τα όργανα που έχουν, λέγοντας σας ότι όλα μοιάζουν να έχουν σημαντικό ρόλο στα τραγούδια τους. Βαθιά ανάσα και... έχουμε και λέμε: πέρα των κλασσικών κιθάρες, τύμπανα, μπάσο, πλήκτρα διαθέτουν ακόμα φλάουτο, βιόλα, τσέλο, τρία (!) βιολιά, όμποε, κλαρινέτο, βιολοντσέλο ενώ στα φωνητικά έχουν δύο σοπράνο, δύο τενόρους. Ο ίδιος ο Αsis κάνει και τα brutal φωνητικά που είναι αρκετά σε κάθε τραγούδι τους. Και το καλύτερο; Φυσικά στις συναυλίες τους όλα τα όργανα είναι επί σκηνής! Μοναδική εμπειρία! Δείτε το bonus DVD που συνοδεύει την νέα κυκλοφορία και θα καταλάβετε για τι πράγμα μιλάμε!

Σε αυτόν τον δίσκο, ο ιδιοφυής Asis Nasseri καταπιάνεται με την ζωή του μεγάλου μαθηματικού, αστρονόμου και εφευρέτη, Γαλιλαίου και μας αφηγείται μέσα από έξι τραγούδια την αναστάτωση που προκάλεσαν εκείνη την εποχή οι «αιρετικές» του απόψεις για την κίνηση των πλανητών στους επιστημονικούς κύκλους αλλά κυρίως στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Οι στίχοι είναι στα αγγλικά κυρίως, γερμανικά, ιταλικά και λατινικά! Υπάρχουν ακόμα τρία μικρά instrumental κομμάτια κλασσικού ύφους καθαρά με έγχορδα και πνευστά, όπως συνηθίζουν σε κάθε album τους, που αποτελούν ευχάριστο διάλειμμα μεταξύ των επιβλητικών και μακρόσυρτων συνθέσεων του δίσκου. Η φάση είναι ότι δεν τους έφτανε που είναι ολόκληρη ορχήστρα, αλλά φώναξαν και άλλους δέκα μουσικούς να συμμετάσχουν στον δίσκο (ηλεκτρική κιθάρα, ακουστική κιθάρα, βιολί, κόρνο, βιολοντσέλο, άλτο, σοπράνο, τενόρο, βαρύτονο)!

Για όσους παρακολουθούν το συγκρότημα δεν τίθεται ερώτημα για το αν θα το αποκτήσουν. Είναι ακόμα ένα αριστούργημα, εφάμιλλο των δύο προηγούμενων δίσκων. Ο ήχος τους δεν έχει εξελιχθεί, αλλά γνωρίζετε καλά πως κάθε τους σύνθεση είναι κάτι το ξεχωριστό! Οι υπόλοιποι μπορείτε ανεπιφύλακτα να τους γνωρίσετε μέσα από αυτό τον δίσκο. Στα θετικά και η πολύ καλή συσκευασία της limited έκδοσης με το bonus DVD που περιέχει live υλικό από την εμφάνιση τους στο Wacken το 1998 συν το video clip του "In A Pale Moon’s Shadow" (κομματάρα!), όπως και το άκρως προσεγμένο 16σέλιδο βιβλιαράκι. H Drakkar είναι μανούλα σ’ αυτά! Πάντα τέτοια... and darkness comes to us all!

  • SHARE
  • TWEET