Diablo Swing Orchestra

Swagger & Stroll Down The Rabbit Hole

Candlelight Records (2021)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 23/12/2021
Η εξέλιξη της σουηδικής avant-garde μπάντας είναι εντυπωσιακή σε έναν ακόμη δίσκο
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Diablo Swing Orchestra έχουν καταφέρει να γίνουν μια από τις προσωπικά αγαπημένες μπάντες από το 2007 με το "The Butcher’s Ballroom". Το μοναδικό τους στυλ και οι σταθερά ποιοτικές τους δημιουργίες έκτοτε, ανάγκασαν αρκετούς φίλους του avant-garde ήχου να ασχοληθούν μαζί τους. Φέτος, και μετά από αρκετές καθυστερήσεις, αποφάσισαν να κυκλοφορήσουν τον διάδοχο του "Pacifisticuffs". Από τις πρώτες ακροάσεις είναι εμφανές πως οι Σουηδοί ούτε στο "Swagger & Stroll Down The Rabbit Hole δεν επαναπαύονται.

Πιο αναλυτικά, παρατηρούμε τους Diablo Swing Orchestra να μας αποκαλύπτουν νέες πτυχές τους, επιχειρώντας να διηγηθούν μια ιστορία με αρκετά ετερόκλητα στοιχεία, τα οποία ωστόσο καταφέρνουν να εντάξουν ομαλά στη χειρότερη εως και εξαιρετική στην καλύτερη περίπτωση μέσα στον ήχο τους. Για παράδειγμα, οι πιο αφαιρετικές στιγμές, όπου προσεγγίζουν μια metal/rock όπερα ("Sightseeing In The Apocalypse","The Sound Of An Unconditional Surrender", "Les Invulneables") μπορώ να πω πως δεν κατάφεραν να με αγγίξουν όσο θα περίμενα. Παραδέχομαι, όμως, πως πρόκειται για ένα τολμηρό βήμα από μέρους τους, το οποίο σαφώς και επιδέχεται βελτίωσης.

Στα ωραία και ενδιαφέροντα, έχουμε σαφώς αρκετά κομμάτια, τα οποία αρκούν και με το παραπάνω για να τοποθετήσουν αρκετά ψηλά τον δίσκο σαν σύνολο.

Ο ήχος της παραμορφωμένης κιθάρας σε tribal μοτίβα σε συνδυασμό με τα χάλκινα πνευστά, όπως τον έχουν κατοχυρώσει εδώ και μερικά χρόνια οι Σουηδοί, κάνει την εμφάνισή του άμεσα με το "War Painted Valentine". Μια σύνθεση με έντονο το άρωμα της τρέλας των Igorrr. Στη συνέχεια, μας ταξιδεύουν σε χώρες της Λατινικής Αμερικής με το άκρως καλοκαιρινό "Celebremos Lo Inevitable", το οποίο ωστόσο βαραίνει στο ρεφρέν του με «τσιμπημένο» το mariachi στοιχείο. Το electro-swing "Speed Dating An Arsonist" με το πανέμορφο videoclip του σαφώς και κερδίζει τις εντυπώσεις ως ένα από τα άμεσα χιτάκια του αλμπουμ. Σε αυτό συμβάλλει ιδιαίτερα και ο παιχνιδιάρικος τόνος της φωνής της Kristin.

Αναμφίβολα το "Malign Monologues" είναι μια από τις κορυφαίες συνθέσεις του δίσκου. Δίνει έμφαση στο δυνατό συστατικό της μπάντας, το swing στοιχείο, ενώ ο συνδυασμός χάλκινων, βιολιού και ηλεκτρικής κιθάρας είναι μαγευτικός. Για τους λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής, αλλά και του retro dance ήχου, το "Out Came The Hummingbirds" είναι ό,τι πρέπει. Ένα από τα πιο πειραματικά τραγούδια των Diablo Swing Orchestra και ένα εύκολο single. Μια ακόμα ξεχωριστή στιγμή αποτελεί το "Snake Oil Baptism" συνδυάζοντας κλασικό hard rock με soul στοιχεία.

Το "Saluting The Reckoning" είναι μια όμορφη surf σύνθεση μέσα πάντα από το πρίσμα των Diablo Swing Orchestra.Λίγο πριν το τέλος, το "The Prima Donna Gauntlet" είναι ένα κομμάτι στα μέτρα των Σουηδών. Ο Daniel κάνει εξαίρετα τη δουλειά του και τα φαλσέτο φωνητικά του φέρνουν όμορφες ερμηνείες Matt Bellamy στο νου.

Αυτό που τελικά απομένει μετα τις πολλαπλές ακροάσεις και τις πάμπολλες απολαυστικές στιγμές του "Swagger & Stroll Down The Rabbit Hole" είναι πως οι Diablo Swing Orchestra δεν δείχνουν ίχνος στασιμότητας αλλά διαρκώς αναζητούν τρόπους να επανεφευρίσκουν τους εαυτούς τους. Έτσι, το πέμπτο τους άλμπουμ, τους βρίσκει φρέσκους, γεμάτους ιδέες και τόλμη, δίχως αναμασήματα. Πλέον είναι ξεκάθαρα μια κορυφαία avant-garde μπάντα με τον metal προσδιορισμό να ατονεί με έναν όμορφο και ομαλό τρόπο.

  • SHARE
  • TWEET