Caspian

Hymn For The Greatest Generation

Triple Crown (2013)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 14/01/2014
Σηματοδοτεί το τέλος μια χρονικής περιόδου που διακόπηκε βίαια, αλλά παράλληλα δίνει ελπίδα για μια προσοδοφόρα συνέχεια
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;
To 2013 υπήρξε μια δύσκολη χρονιά για τους Caspian. Μια χρονιά κατά την οποία συγκρότημα και οπαδοί ήρθαν πιο κοντά από ποτέ και στάθηκαν ενωμένοι απέναντι στον θάνατο. Ο μπασίστας Chris Friedrich άφησε την τελευταία του πνοή σε ηλικία μόλις 33 ετών την 25η του περασμένου Αυγούστου και βύθισε την post rock κοινότητα σε πένθος. Οι συνοδοιπόροι του στους Caspian παρά το αναμενόμενο σοκ έκαναν αυτό που γνώριζαν καλύτερα. Μετέτρεψαν την θλίψη σε έμπευση, την καταστροφή σε δημιουργία. Ο καρπός αυτής της άχαρης αλλά καθαρτήριας διαδικασίας, ένα EP έξι κομματιών υπό του ονόματος "Hymn For The Greatest Generation".

Αρχίζοντας με τα διαδικαστικά, απαραιτήτως αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη κυκλοφορία περιλαμβάνει τρία νέα, ακυκλοφόρητα κομμάτια, το ομώνυμο, το "CMF" (με τα αρχικά του αδικοχαμένου μπασίστα) και το "The Heart That Fed". Επίσης εδώ βρίσκουμε μια demo έκδοση του "High Lonesome" και δυο remix στα "Procellous" και "Halls Of The Summer", όλα συνθέσεις που περιλαμβάνονται στο "Waking Season" του 2012. Θαρρώ ότι η διαδικασία των εν λόγω ηχογραφήσεων ήταν ακόμα πιο ψυχοφθόρα αφού τα εναπομείναντα μέλη των Caspian ασχολήθηκαν επίσης με υλικό που συντέθηκε όσο το Chris ήταν ακόμα εν ζωή.

Το "Hymn For The Greatest Generaion" ξεκινά με μια από τις ταξιδιάρικες μελωδίες που οι Αμερικανοί μας έχουν συνηθίσει την τελευταία δεκαετία, ανεβάζει tempo σταδιακά αλλά το ξέσπασμα που όλοι περιμένουμε δεν έρχεται ποτέ συντηρώντας την μελαγχολία που διακατέχει το EP. Η αναμονή αυξάνεται βασανιστικά μέχρι το δεύτερο μισό του "The Heart That Fed" όπου με τα δυναμικά drums και ένα εξαντλητικό riffing ο κόσμος μοιάζει να γκρεμίζεται από τα θεμέλια. Βρισκόμαστε στο δεύτερο στάδιο της θλίψης όπου ο θυμός και η οργή κάνουν την εμφάνισή τους μην αφήνοντας τίποτα όρθιο στο πέρασμά τους. Στο "CMF" παρά το βαρύ κλίμα, οι πρώτες ηλιαχτίδες φωτός ραγίζουν το σκοτεινό τείχος. Μια απλή μελωδία από μια κιθάρα μας οδηγεί αργά στο τέλος του ταξιδιού, αυτό που οι αγγλόφωνοι ονομάζουν «closure». H ανάγκη του ανθρώπου να προχωρήσει παρά τις αντίξοες συνθήκες, να κοιτάξει μπροστά κρατώντας μόνο τις ευχάριστες αναμνήσεις του παρελθόντος.

Ίσως θα ήταν προτιμότερο η συγκεκριμένη κυκλοφορία να σταματούσε εδώ. Φυσικά και η συνέχεια έχει ενδιαφέρον. Τόσο τα drone στοιχεία του ελαφρά πιο μακροσκελούς "High Lonesome" όσο και οι νέες εκδόσεις των "Procellous" και "Halls Of The Summer" που δείχνουν μια άλλη μορφή της μουσικής των Caspian. Ειδικά το δεύτερο μέρος του remix στο "Procellous" που δείχνει έναν άλλο τρόπο για να αναμείξει κανείς post και electronica, έναν τρόπο πιο φυσικό, πιο ανθρώπινο. Απλά άθελα μου δημιουργήθηκε μια τριλογία- φόρος τιμής στον Chris Friedrich η οποία μοιράζει ξεκάθαρα το EP στην μέση. Το πρώτο μισό μοιάζει με μια κατάθεση ψυχής, με συγκεκριμένο σκοπό και γεμάτο συναίσθημα. Το δεύτερο μέρος από την άλλη παρά το αξιόλογο τόσο των συνθέσεων όσο και των αλλαγών σε σύγκριση με τα πρωτότυπα  λειτουργεί όπως όλα τα bonus track σε ανάλογες κυκλοφορίες. Μικρά δώρα από το συγκρότημα προς τους αφοσιωμένους οπαδούς.

Συμπερασματικά, γίνεται αυτονόητο ότι η συγκεκριμένη κυκλοφορία είναι διαφορετική από όλα τα υπόλοιπα EP που έχουν κυκλοφορήσει οι Caspian. Το "Hymn For The Greatest Generation" αναπόφευκτα σηματοδοτεί το τέλος μια χρονικής περιόδου που διακόπηκε βίαια για το συγκρότημα αλλά παράλληλα δίνει ελπίδα για μια αντίστοιχα προσοδοφόρα συνέχεια.
  • SHARE
  • TWEET