Adámas

Liminal

Self Released (2019)
Multiracial, Multicultural
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Προερχόμενοι από δύο διαφορετικά σημεία του πλανήτη, την Καλιφόρνια και την Αθήνα, οι Adámas, το προηγούμενο διάστημα έκαναν μερικές εμφανίσεις στην χώρα μας με αφορμή την κυκλοφορία του πρώτου τους ΕP με τίτλο "Liminal". To συγκρότημα Adámas σχηματίστηκε στο Los Angeles από τον Στέφανο Φίλιππο Διαμαντόπουλο (ή αλλιώς Phil Diamond, η τραγουδιστή των The Bet και των Travel Mind Syndrome). Δουλεύοντας κάτω από δύσκολες συνθήκες στην χώρα μας ως πωλητής φιαλών υγραερίου αποφάσισε να γίνει πολίτης του κόσμου και να κυνηγήσει το όνειρό του εισάγοντας διαφορετικούς πολιτισμούς και κουλτούρες στην μουσική του.

Η καθοδήγηση λοιπόν από τις σκέψεις του τον οδήγησαν στο L.A., το μέρος που έζησαν και δημιούργησαν πολλοί από τους ήρωες του. Στο ανταγωνιστικό αυτό τόπο κατάφερε να εισχωρήσει στις psychedelic/afro/latin/soul/funk μουσικές σκηνές, να δουλέψει μαζί με τον βραβευμένο με Grammy παραγωγό Alberto Lopez (LCD Soundsystem, The Brand New Heavies, Airto Moreira, Quetzal, Jungle Fire, Dalai Lama) και τελικά να στήσει το δικό του project.

Πώς λοιπόν συνδέονται οι Doors, o Fela Kuti, και τα πανηγύρια του Μεσολλογίου που μεγάλωσε ο Στέφανος; Η απάντηση βρίσκεται στο “Liminal”, ένα ψυχεδελικό πείραμα πάνω στην αφρικανική μουσική. Επηρεασμένος από την latin afro psychedelic σκηνή και από τη µουσική των Jungle Fire δημιούργησε τραγούδια που δίνουν την δική τους ερμηνεία πάνω στους παραδοσιακούς ήχους. Ξεκινώντας το 2007 από το single "Living The Dream" και το μπερδεμένο παιχνίδι του μεταξύ της pop, της alternative rock και των σόλο από τους ήχους της αφρικάνικης διασποράς o Στέφανος αφηγείται την πορεία της ζωής του τα τελευταία χρόνια μέσα από στίχους που ταιριάζουν σε όλες τις καινούργιες εκκινήσεις που θα τολμήσει κανείς στην ζωή του.

Ρυθμικά, με έμφαση στα τύμπανα που μοιάζουν με γρήγορα χτυποκάρδια στο "Liminal" ξεχωρίζει το "Prayer" αντιπροσωπεύοντας τα βάθη της ανθρώπινης ψυχής. Μια εξερεύνηση του ανώτερου εαυτού του και μια ερώτηση στο υποσυνείδητο είναι στοιχεία που μάλλον επεξεργαζόταν καθώς άκουγε την μαγευτική φωνή του Marvin Gaye και τελικά τον ενέπνευσαν να γράψει την δική του προσευχή. Ακολουθεί το "Change It" με μια funk διάθεση που συναντά την ανατολίτικη αρμονία υπό το πρίσμα των ευαίσθητων φωνητικών του Στέφανου που δεν θα τα ακούσεις να εξεγείρονται μέσα απόξεσπάσματα στα ρεφραίν αλλά θα απλώνουν μια γλυκόπικρη μελαγχολία στα σημεία που εκείνα κρίνουν. Έτσι ταξιδιάρικα και πολυπολιτισμικά φτάνει το "Never Let The Devil" το οποίο παίρνει πτυχές των Lenny Kravitz, David Bowie και Talking Heads και μας προειδοποιεί να μην αφήσουμε το σώμα μας να υποκύψει στα κόλπα του μυαλού μας.

Το πείραμα των Adámas στηρίζεται από μια ομάδα κορυφαίων μουσικών της σύγχρονης σκηνής του Los Angeles, φέρνει ξανά στην επιφάνεια την μαγεία της σύνδεσης μελωδιών διαφορετικών πολιτισμών θυμίζοντας μας κάτι από το συγκρότημα των Specials και δίνει την δική του φρεσκάδα στην μουσική. Αξίζει να παρακολουθήσουμε την πορεία αυτού του πειράματος.

  • SHARE
  • TWEET