Έφυγε από τη ζωή ο Lee "Scratch" Perry

Ο θρύλος της dub και της reggae είχε διατελέσει παραγωγός σε περισσότερες από 1000 ηχογραφήσεις στην πορεία του

30/08/2021 @ 11:27

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 85 ετών ο Lee "Scratch" Perry.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Jamaica Observer, ο θρύλος της dub και της reggae, νοσηλευόταν σε νοσοκομείο στη Lucea στη Jamaica, όπου και απεβίωσε, με τα αίτια του θανάτου του να μην είναι έως τώρα γνωστά. O πρωθυπουργός της χώρας, Andrew Holness, me tweet του επιβεβαίωσε τη δυσάρεστη είδηση, αποτίοντας παράλληλα φόρο τιμής στον επιδραστικό μουσικό.

Ο Rainford Hugh Perry, όπως ήταν το πραγματικό του όνομα, γεννήθηκε το 1936 στη Jamaica, ξεκινώντας τη μουσική του πορεία στο τέλος των '50s. Από την πρόσληψή του ως βοηθός του Clement "Coxsone" Dodd στο στούντιό του, από εκεί DJ και τέλος μουσικός στο ρόστερ της Studio One, ο Perry απέκτησε το εμβληματικό του προσωνύμιο από την ηχογράφηση "The Chicken Scratch" του 1965.

Το 1968 ίδρυσε τη δική του δισκογραφική, Upsetter Records, ονομασμένη από το διάσημο "The Upsetter" του 1968, ένα κομμάτι-δήλωση που τον ακολούθησε επίσης σε όλη του τη ζωή, κυκλοφορώντας μέσω αυτής το περίφημο "People Funny Boy".

Πρωτοπόρος της dub τεχνικής στη reggae, o Perry μαζί με το μουσικό του σχήμα ονόματι The Upsetters, χρησιμοποίησαν την εν λόγω τεχνική σε μια σειρά από κλασικές κυκλοφορίες του ιδιώματος, όπως τα "War Ina Babylon", "Party Time" (The Heptones) και "Police And Thieves" τoυ Junior Marvin.

Σημειώνεται πως μια διασκευή του τελευταίου περιλαμβάνεται στο κλασικό ομότιτλο ντεμπούτο των Clash από το 1977, ενώ η μπάντα συνεργάστηκε εκ νέου με τον μουσικό στο single της "Complete Control".

Επιπρόσθετα, ο Perry έμεινε στην ιστορία για τις συμπράξεις του με τον Bob Marley και τους Wailers στα άλμπουμ "Soul Rebel" και "Soul Revolution" καθώς και στα singles "Small Axe", "Duppy Conqueror", "Jah Live", "Punky Reggae Party", "Rastaman Live Up", διατελώντας στην καριέρα του παραγωγός σε περισσότερες από 1000 ηχογραφήσεις.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by De La Soul (@wearedelasoul)

  • SHARE
  • TWEET