Ο CEO του Spotify κατακρίνει τους μουσικούς που κυκλοφορούν μουσική κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια

Θεωρεί πως αυτό ευθύνεται για τα λιγοστά κέρδη των καλλιτεχνών από το streaming

03/08/2020 @ 11:42

Ο Daniel Ek, διευθύνων σύμβουλος του Spotify, δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Music Ally: «Σε ολόκληρη την ύπαρξη του Spotify δε νομίζω ότι έχω συναντήσει καλλιτέχνη να πει ότι είναι ικανοποιημένος με τα χρήματα που παίρνει από το streaming. Μπορεί σε ιδιωτικές συζητήσεις να το κάνουν, αλλά όχι δημόσια. Αλλά από τα δεδομένα φαίνεται ότι ολοένα και περισσότεροι μουσικοί ζούν από το streaming».

Παρά το γεγονός ότι το Spotify δεν βγάζει λεφτά ακόμα, αρκετοί κατακρίνουν την πλατφόρμα ότι δεν αποδίδει στους μουσικούς αρκετά για τα δικαιώματα του streaming της μουσικής τους.  

Ο CEO της δημοφιλούς streaming πλατφόρμας έθεσε το πρόβλημα στον όγκο και στο marketing πίσω από την παραγωγικότητα των καλλιτεχνών, παρά στο επιχειρηματικό μοντέλο της εταιρίας.

«Υπάρχει μια πλάνη εδώ», λέει ο Ek, «συνδυασμένη με το γεγονός πως, προφανώς, αρκετοί καλλιτέχνες που τα πήγαιναν καλά στο παρελθόν δεν τα πάνε το ίδιο καλά σε αυτό το μελλοντικό τοπίο, όπου δεν γίνεται να ηχογραφείς μουσική κάθε τρία ή τέσσερα χρόνια και να θεωρείς ότι είναι αρκετό». 

«Οι καλλιτέχνες σήμερα που το κάνουν, συνειδητοποιούν ότι έχει να κάνει με την δημιουργία μιας συνεχούς αλληλεπίδρασης με το κοινό τους. Αφορά την δουλειά που βάζουν σε αυτό, την ιστορία γύρω από το δίσκο και τη διατήρηση ενός διαρκούς διαλόγου με τους οπαδούς».

«Νιώθω, πραγματικά, ότι αυτοί που δεν τα πάνε καλά στο streaming είναι κυρίως άτομα που επιθυμούν να παράγουν μουσική όπως παλιά».

Τα κέρδη των μουσικών από τις κυκλοφορίες τους έχουν μπεί στο προσκήνιο ειδικότερα λόγω της πανδημίας, όπου τα παραδοσιακά live έχουν σταματήσει. Και θα διατηρθεί αυτό για το προσεχές μέλλον.

Στο άκουσμα της δήλωσης του Ek, αρκετοί μουσικοί αντέδρασαν, ανάμεσά τους και το Mike Mills των REM, ο οποίος μίλησε με σκληρά λόγια εναντίον του CEO της Spotify.

  • SHARE
  • TWEET