Ισπανός μουσικός στην φυλακή εξαιτίας πολιτικοποιημένων στίχων

Ο Pablo Hasel επιτίθεται στην μοναρχία και την αστυνομία με τα κομμάτια του

17/02/2021 @ 13:03

Ο Ισπανός ράπερ Pablo Hasel είχε κλειστεί μέσα στο πανεπιστήμιο της Lleida για να αποφύγει την σύλληψη του από την αστυνομία, χωρίς τελικά να καταφερει να την αποφύγει.

Ο Hasel κατηγορείται για εξύμνηση της τρομοκρατίας και συκοφάντηση της μοναρχίας και του στέμματος και τις δομές του κράτους μέσω αναρτήσεων του και στίχων που επιτίθενται στην μοναρχία και την αστυνομία.

Η σύλληψη του μουσικού οδήγησε σε αρκετές διαδηλώσεις και επεισόδια στην Βαρκελώνη, ενώ πολλοί γνωστοί Ισπανοί όπως ο Pedro Almodovar και ο Javier Bardem υπέγραψαν αίτημα ενάντια σε αυτήν.

«Θα πάω φυλακή με ψηλά το κεφάλι. Δεν πρέπει να τους επιτρέψουμε να υποδεικνύουν τι μπορούμε να λέμε, τι να νιώθουμε και τι μπορούμε να κάνουμε» έγραψε ο Hasel σε ανάρτησή του, συμπληρώνοντας πως επέλεξε να μην φύγει στο εξωτερικό.

Να υπενθυμίσουμε ότι η ισπανική κυβέρνηση σχεδίαζε να μειώσει τις ποινές για εγκλήματα έκφρασης όπως αυτά για τα οποία κατηγορείται ο Hasel, σε περίπτωση που αφορούσαν καλλιτεχνική ή πολιτιστική δραστηριότητα.

Πρόσφατα, στην Ελλάδα ψηφίστηκε νομοσχέδιο, το οποίο περιορίζει την ελευθερία του λόγου, με την πλειοψηφία των εγχώριων καλλιτεχνών να αντιδρά, κάτι που οδήγησε σε τροποποίηση του.

Διαβάστε εδώ την πολύ ενδιαφέρουσα άποψη του Αποστόλη Ζαμπάρα για το άρθρο 8. 

  • SHARE
  • TWEET