Scorpions (συνέντευξη τύπου): Είμαστε ενθουσιασμένοι που θα ροκάρουμε στο Καλλιμάρμαρο

Klaus Meine και Rudolf Schenker βρέθηκαν στην Αθήνα και μίλησαν για την μεγάλη συναυλία "Once In A Lifetime" τον Ιούλιο με τη συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών

23/05/2018 @ 13:23

Ενόψει της μεγάλης συναυλίας των Scorpions τον Ιούλιο στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο με την συμμετοχή της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, η διοργανώτρια αρχή παρέθεσε Συνέντευξη Τύπου, με την παρουσία την ηγετών των Γερμανών, Klaus Meine και Rudolf Schenker, αλλά και του καλλιτεχνικού διευθυντή της ορχήστρας, Στέφανου Τσιάλη.

Μαρία Παπαλάμπρου, Στέφανος Τσιαλής, Klaus Meine, Rudolf Schenker

Στις αρχικές τους τοποθετήσεις, οι τρεις μουσικοί ανέφεραν αναλυτικά τα εξής:

Τσιάλης: Είναι μεγάλη μου χαρά που είμαστε όλοι εδώ. Για εμένα, αυτό που κάνουμε είναι μία γέφυρα με πολλές σημασίες. Η μία είναι ότι πρόκειται για γέφυρα μεταξύ rock μουσικής και συμφωνικής μουσικής. Πιστεύουμε βαθιά ότι είδη καλής μουσικής πρέπει να συναντιούνται και να εμπνέονται το ένα από το άλλο. Επίσης, μία γέφυρα βλέπω στον ίδιο τον εαυτό μου, διότι είμαι Έλληνας αλλά μιλάω και πολύ καλά γερμανικά. Χαιρόμαστε πολύ που θα δουλέψουμε μαζί με τους Scorpions.

Meine: Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα έρθουμε στην Αθήνα τον Ιούλιο στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο, το οποίο είναι ένα πάρα πολύ ξεχωριστό μέρος. Νομίζω ότι αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να ονομάσουμε αυτή την συναυλία "Once In A Lifetime". Όπως ίσως θα γνωρίζετε, έχουμε δώσει πολλές συναυλίες όλα αυτά τα χρόνια.

Ερχόμαστε εδώ, κοιτάζουμε γύρω μας και βλέπουμε γνωστούς μας ανθρώπους, γνώριμα πρόσωπα, και αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε πόσες φορές έχουμε έρθει στην Ελλάδα όλα αυτά τα χρόνια, ξεκινώντας νομίζω από τις αρχές της δεκαετίας του '90, και όλα τα ξεχωριστά μέρη, όπως το Θέατρο Λυκαβηττού όταν κάναμε το MTV Unplugged, ήταν φανταστικό.

Τώρα όμως πρόκειται για μία τόσο ιστορική τοποθεσία και είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που θα ροκάρουμε στο Καλλιμάρμαρο. Δεν είναι μία κανονική συναυλία από την άποψη ότι δεν έχεις support μπάντα. Όλο μαζί είναι πολύ διαφορετικό, δεν είναι show, είναι event, και το να μοιραστούμε την σκηνή με την Κρατική Ορχήστρα Αθηνών μας κάνει να αισθανόμαστε πολύ καλά.

Είναι κάτι σαν πολιτιστικό γεγονός που μας κάνει να νιώθουμε πραγματικά περήφανοι. Αισθανόμαστε οικία και στενά συνδεδεμένοι με το κοινό στην Ελλάδα για πάρα πολλά χρόνια, οπότε αυτό είναι σαν κερασάκι στην τούρτα. Είναι ξεχωριστό και ανυπομονούμε να δούμε όλους τους οπαδούς μας στην Ελλάδα τον Ιούλιο.

Klaus Meine, Rudolf Schenker

Schenker: Σας ευχαριστούμε που ήρθατε σε αυτήν την Συνέντευξη Τύπου. Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι. Όσα είπε ήδη ο Klaus είναι αυτά που θα έλεγα κι εγώ. Θα ήταν υπέροχο να ακούσουμε τις ερωτήσεις σας και θα είμαστε έτοιμοι to rock you guys like a hurricane!

Όσον αφορά τον συνδυασμό μιας κλασσικής ορχήστρας με rock συγκρότημα, Meine και Τσιάλης είχαν να πουν αρκετά:

Meine: Το έχουμε κάνει πριν από αρκετά χρόνια με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, οπότε οι ενορχηστρώσεις είναι διαχρονικές, πραγματικά κορυφαίες. Οποτεδήποτε προκύπτει μία τέτοια συνεργασία, υπάρχει φανταστικό υλικό για οποιαδήποτε ορχήστρα σε όλο τον κόσμο. Το κάναμε μερικές φορές μετά την Φιλαρμονική του Βερολίνου, αλλά αυτή την φορά είναι διαφορετικό, καθώς η Κρατική Ορχήστρα Αθηνών θα ξεκινήσει την βραδιά με τραγούδια των Scorpions.

Δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες ενορχηστρώσεις, θα υπάρχει και η δική τους εκδοχή, κάτι που πηγαίνει στο επόμενο επίπεδο. Είναι φανταστικό να έχεις μια ορχήστρα όπως η Κρατική Αθηνών για να ανοίξει την βραδιά, αποτελεί τεράστια τιμή για εμάς, νιώθουμε ότι πρόκειται για πολιτιστικό γεγονός που φέρνει μαζί την κλασσική μουσική και την rock μουσική. Το έχουμε κάνει μερικές φορές αυτά τα χρόνια, ζήσαμε την εμπειρία την κλασσικής ορχήστρας, ξέρουμε πόσο δυνατό είναι. Όταν παίζεις με ορχήστρα, βλέπεις την μεταμόρφωση σε άλλο επίπεδο.

Μπορείς να αισθανθείς την ομορφιά των συνθέσεων. Αυτό νομίζω ότι αποδεικνύει γιατί αυτά τα τραγούδια είναι διαχρονικά. Για μία ακόμη φορά, είναι τιμή μας που κάνουμε μαζί το "Once In A Lifetime" σε αυτό το ιστορικό μέρος. Είναι τιμή μας που ερχόμαστε τόσα πολλά χρόνια στην Ελλάδα. Σαν να θέλω να καθίσω στο κοινό και να το παρακολουθήσω! Νομίζω όμως ότι θα πρέπει να προετοιμαστώ για την συναυλία. Το μαρμάρινο στάδιο, τόσο ιστορικό μέρος, πήραμε άδεια να κάνουμε rock συναυλία εκεί... Το όλο γεγονός είναι σπάνιο και είμαστε περήφανοι γι' αυτό.

Τσιάλης: Θέλω να πω στον αγαπητό Klaus ότι και για εμάς είναι μεγάλη τιμή να συνεργαστούμε με μουσικούς τέτοιας αξίας και τέτοιου επιπέδου. Πάντα είναι μία πρόκληση, διότι δεν είναι η καθημερινή ρουτίνα μιας συμφωνικής ορχήστρας που παίζει τα μεγάλα συμφωνικά έργα, αλλά πρέπει να προσαρμοστεί σε έναν ήχο διαφορετικό από αυτόν που έχει κάθε εβδομάδα.

Επίσης, ένα πολύ πρακτικό θέμα είναι ότι ένα rock συγκρότημα παίζει ακριβώς την στιγμή που το χέρι του μαέστρου είναι κάτω, ενώ η ορχήστρα αργεί λίγο. Αυτό πάντα από την δική μου εμπειρία είναι μία πρόκληση, αλλά την δεχόμαστε πάρα πολύ ευχαρίστως και επαναλαμβάνω ότι και για εμάς είναι μια πάρα πολύ μεγάλη τιμή, όχι μόνο ότι θα συνεργαστούμε με τα παιδιά απ' τους Scorpions, αλλά επίσης ότι θα παίξουμε στο Καλλιμάρμαρο που είναι ένας χώρος ιστορικός και με τόσο μεγάλη συμβολική δύναμη.

Στέφανος Τσιαλής, Klaus Meine, Μαρία Παπαλάμπρου, Rudolf Schenker

Schenker: Μπορείς επίσης να το δεις ως ιδανικό ταίριασμα, το βλέπεις ήδη από τις λέξεις: το κλασσικό rock συναντά την κλασσική ορχήστρα. Όλες οι μπάντες έχουν ένα κλασσικό τρόπο παρουσίασης, τέλειος συνδυασμός.

Σε ερώτηση σχετικά με την οικονομική κρίση, την εικόνα της χώρας μας στο εξωτερικό, και το αν οι Γερμανοί μπορούν να την υποστηρίξουν, ο Meine ανέφερε ότι η μουσική φέρνει κοντά τους ανθρώπους στις καλές και ειδικά στις κακές εποχές. Ο σπουδαίος ερμηνευτής είχε εκφραστεί παρομοίως και τοποθετηθεί σχετικώς και στη συνέντευξη που μας είχε παραχωρήσει μετά το MTV Unplugged στον Λυκαβηττό και πριν την κυκλοφορία του δίσκου.

Οι δύο εκ των ιδρυτών των Scorpions εξέφρασαν την λύπη του για τον πρόσφατο χαμό του φίλου τους, Γιάννη Κουτουβού, του ανθρώπου δηλαδή που τους έφερε στην Ελλάδα, με τον Schenker να θυμάται την πρώτη φορά και τους εκατοντάδες οπαδούς που βρίσκονταν στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν το συγκρότημα, αλλά και την αγάπη του πατέρα του για τους αρχαίους Έλληνες φιλοσόφους όπως ο Σωκράτης και ο Πλάτωνας.

Στο ερώτημα εάν με τέτοια εγχειρήματα όπως αυτό που θα δούμε στο Καλλιμάρμαρο οι Scoprions μπορούν να κερδίσουν διαφορετικό κοινό, ο Meine δήλωσε χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν ήδη τρεις γενιές οπαδών των Scorpions, ενώ ο Schenker μιλώντας προσωπικά δήλωσε ότι απέκτησε επαφή με την κλασσική μουσική χωρίς να έχει τέτοια παιδεία και εξέφρασε ακόμη την προτίμησή του για τον ελληνικής καταγωγής συνθέτη Yanni.

Μεγαλύτερο άγχος για τον Meine αποτελεί η ζέστη που μπορεί να συναντήσει το συγκρότημα εν μέσω θέρους! Αναφορικά με τις ενορχηστρώσεις, ο Τσιάλης δήλωσε ότι θα χρησιμοποιηθούν εκείνες του Αυστριακού Christian Kolonovits από το 2000, ενώ δεν έλειψε η αναφορά στο ούτως ή άλλως θρυλικό "Rock You Like A Hurricane", το οποίο ξαναέγινε μεγάλη επιτυχία στην νέα του τότε μορφή.

Μιλώντας γενικότερα για την εκδήλωση, αξίζει να αναφερθεί ότι όλα κύλησαν ομαλά παρά τον αρκετό κόσμο (περίπου 100 άτομα) που είχαν συγκεντρωθεί σε έναν μικρό χώρο, ενώ εξαιρετική ήταν η παρουσία της γνωστής ηθοποιού Μαρίας Λαμπροπούλου, η οποία εκπροσωπώντας την διοργανώτρια εταιρεία Robin 4 Arts συντόνισε την συνέντευξη. Περιμένοντας τριάντα με τριάντα πέντε χιλιάδες κόσμου ή και περισσότερο, όπως αναφέρθηκε κάποια στιγμή, ανανεώνουμε το ραντεβού με τους Γερμανούς σε δύο περίπου μήνες.

Ανταπόκριση για το Rocking.gr / Επιμέλεια: Θοδωρής Ξουρίδας

  • SHARE
  • TWEET