Διευκρινίσεις για τα 100 άτομα πλαφόν ζητά ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων

«Διαχωρίζουμε την θέση μας από κάθε bar, νυχτερινό κέντρο, [...] πανηγύρι ή οποιαδήποτε άλλη μουσική δράση "βαφτίζεται" συναυλία»

17/08/2020 @ 19:51

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διοργανωτών Πολιτιστικών Εκδηλώσεων απέστειλε σήμερα στα αρμόδια Υπουργεία επίσημη επιστολή με την οποία προβάλλει ως «καταστροφική» την επίδραση που είχε η πρόσφατη διατύπωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά σχετικά με τον περιορισμό του κοινού στις συναυλίες και ζητεί διευκρινίσεις.

Τα πιο πρόσφατα μέτρα κατά του δεύτερου κύματος εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού περιλαμβάνουν και την αναστολή όλων των δημόσιων εκδηλώσεων στις οποίες οι συμμετέχοντες είναι όρθιοι - συμπεριλαμβανομένων συναυλιών και παραστάσεων. 

Ο κ. Χαρδαλιάς, με αφορμή ακύρωση συναυλίας μετά από παρέμβαση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, δήλωσε πως «καμία συναυλία ή πάρτι ή συνάντηση δεν θα γίνει οπουδήποτε στη χώρα με πάνω από εκατό άτομα σε ανοιχτό χώρο ή πενήντα σε κλειστό χώρο, όλα καθιστά, με μάσκες και σε απόσταση δύο μέτρων η μια καρέκλα από την άλλη. Καμία έκπτωση σε θέματα δημόσιας υγείας. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του Κράτους θα είναι εκεί…».

Ο ΠΣΔΠΕ, στην επιστολή του και σε σχετική ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καταδεικνύει ως «εξαιρετικά επείγουσα» τη διευκρίνιση από την Κυβέρνηση αυτής της αναφοράς για «καμία συναυλία με πάνω από εκατό άτομα καθήμενα σε ανοιχτό χώρο» και ζητά να δοθεί στους επαγγελματίες διοργανωτές η δυνατότητα να ολοκληρώσουν τις συναυλίες με τους όρους που από την αρχή τους είχαν γνωστοποιηθεί.

Διαβάστε το κείμενο ολόκληρης της επιστολής:

«ΥΠ ΟΨΙΝ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΥΠ ΟΨΙΝ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
ΥΠ ΟΨΙΝ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Κύριοι υπουργοί, κύριε Γενικέ

με την εξαιρετικά επείγουσα επιστολή μας σας γνωστοποιούμε την καταστροφική επίδραση που είχε η διατύπωση του υφυπουργού πολιτικής προστασίας κ. Χαρδαλιά για τον αριθμό των 100 ατόμων στις συναυλίες, στους δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς που ασχολούνται με το αντικείμενο σε όλη την Ελλάδα.

Η μοναδική βραχυπρόθεσμη δυνατότητα αξιοπρεπούς επιβίωσης χιλιάδων εργαζομένων στις συναυλίες (καλλιτέχνες, μουσικοί, λοιποί εργαζόμενοι και επιχειρήσεις) ήταν τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Η δήλωση για "καμία συναυλία με πάνω από 100 άτομα καθήμενα σε ανοιχτό χώρο" έχει δημιουργήσει πανικό σε όλο τον κύκλο εργασιών των συναυλιών. Καλλιτέχνες, καλλιτεχνικοί διευθυντές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι φορέων, μουσικοί, τεχνικοί, θεατές, έχουν κατακλύσει με mail και μηνύματα τα social του συνδέσμου μας, περιμένοντας διευκρινίσεις γύρω από αυτή την ανακοίνωση η οποία παραπληροφορεί, αποπροσανατολίζει και δημιουργεί εμπλοκή σε κάθε μας δράση.

Ευθέως διαχωρίζουμε τη θέση μας από κάθε bar, νυχτερινό κέντρο, beach bar, πανηγύρι, γάμους και βαφτίσια με μουσική, χοροεσπερίδες, πάρτι ή οποιαδήποτε άλλη μουσική δράση "βαφτίζεται" συναυλία και μας δημιουργεί το τελευταίο διάστημα όλα αυτά τα προβλήματα, εμποδίζοντας τους επαγγελματίες του χώρου να παρουσιάσουμε τις πολιτιστικές δράσεις των μουσικών και θεατρικών παραστάσεων στους θεατρικούς ή στους Open air χώρους που έχουν με υψηλή επιμέλεια διαμορφωθεί, ώστε με θέσεις καθήμενων, μάσκες, αποστάσεις, αντισηπτικά και αυστηρή επιτήρηση να πραγματοποιούνται οι συναυλίες με την maximum χωρητικότητα του 75%.

Σας παρακαλούμε για άμεση διευκρινιστική σας οδηγία δια του τύπου.

Παρακαλούμε τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας κάθε φορά που αναφέρεται σε συναυλίες να λαμβάνει υπ όψιν του ότι οι δηλώσεις του επηρεάζουν τόσο το καταναλωτικό κοινό που μένει μετέωρο και δεν ξέρει τι να κάνει, όσο και τη διοίκηση του ευρύτερου δημόσιου τομέα (περιφερειάρχες, δημάρχους, αστυνομικούς διευθυντές, καλλιτεχνικούς και διοικητικούς διευθυντές φεστιβάλ), που με τις δηλώσεις του Υφυπουργού ανεξάρτητα από το αν υπάρχει ή όχι νομοθετικό πλαίσιο προχωράνε σε ακυρώσεις συναυλιών και ολόκληρων φεστιβάλ.

Κύριοι Υπουργοί , κύριε Γενικέ,

σας ζητάμε με όλο το σεβασμό στη δημόσια υγεία που πρώτοι σπεύσαμε να τηρήσουμε τους κανόνες που μας θέσατε, να μας δώσετε τη δυνατότητα να ολοκληρώσουμε τις συναυλίες με τους όρους που από την αρχή μας γνωστοποιήσατε.

Παρακαλούμε για την άμεση τοποθέτησή σας και την άμεση δημόσια διευκρίνιση πριν ακυρωθούν τα πάντα και μείνει όλος ο κόσμος χωρίς έστω και με αυτά τα ελάχιστα εισοδήματα βιοπορισμού.

Με εκτίμηση

Για το ΔΣ του ΠΣΔΠΕ

Η πρόεδρος
Κατερίνα Σταματάκη»

  • SHARE
  • TWEET