Σήμερα η μέρα ξεκίνησε ακόμα χειρότερα: Πέθανε ο σπουδαίος Leonard Cohen

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών ο λογοτέχνης της rock

11/11/2016 @ 08:00

Ο Leonard Cohen, ο λογοτέχνης της rock μουσικής, μουσικός, ποιητής, λογοτέχνης και ζωγράφος, πέθανε στα 82 του χρόνια.

Με μια λιτή ανακοίνωση στην ιστοσελίδα του στο Facebook, οι οικείοι του ανέφεραν: «Με βαθύτατη θλίψη ανακοινώνουμε ότι ο θρυλικός ποιητής, τραγουδοποιός και καλλιτέχνης Λέοναρντ Κοέν απεβίωσε. Έχουμε χάσει έναν από τους πιο αξιοθαύμαστους και παραγωγικούς οραματιστές. Ένα μνημόσυνο θα λάβει χώρα στο Λος Άντζελες στο μέλλον. Η οικογένειά του ζητά να σεβαστείτε την ιδιωτική της ζωή κατά τη διάρκεια του πένθους της».

Ο Cohen, με καταγωγή από το Κεμπέκ, ήταν ήδη αναγνωρισμένος ποιητής και λογοτέχνης όταν μετακόμισε στη Νέα Υόρκη το 1966 για να κάνει καριέρα στη βιομηχανία της μουσικής. Η πρώτη ολοκληρωμένη συλλογή ποιημάτων με όνομα "Let Us Compare Mythologies" ήρθε το 1956, ενώ ακολούθησε το "The Spice Box Of Earth" (1961).

Στις 21 Οκτωβρίου κυκλοφόρησε ο 14ος και τελευταίος δίσκος μιας τεράστιας καριέρας. Μιλώντας για το "You Want It Darker", ο  Cohen αναφέρθηκε προφητικά στα ημιτελή ποιήματα και τραγούδια του.

«Δεν πιστεύω ότι θα μπορέσω να ολοκληρώσω αυτά τα τραγούδια. Ίσως, ποιος ξέρει; Ίσως και πάλι πάρω τα πάνω μου, δεν ξέρω. Αλλά δεν τολμώ να με προσδέσω στο άρμα κάποιας πνευματικής στρατηγικής. Έχω δουλειές να κάνω, υποθέσεις να φροντίσω. Είμαι έτοιμος να πεθάνω. Ελπίζω να μην είναι πολύ άβολο. Αυτό είναι όλο.»

Μετά τον θάνατο της Marianne Ihlen, γνωστής μούσας πολλών τραγουδιών του Cohen – των "Bird On The Wire" και "So Long, Marianne", μεταξύ άλλων-, αποκαλύφθηκε ότι ο Cohen της είχε στείλει ένα γράμμα δύο μέρες πριν το μοιραίο: «Λοιπόν, Marianne, έχουμε φτάσει στο σημείο όπου είμαστε στ’ αλήθεια τόσο γέροι και τα σώματά μας καταρρέουν και πιστεύω ότι θα σε ακολουθήσω πολύ σύντομα. Να ξέρεις ότι σε ακολουθώ από τόσο κοντά, που αν τεντώσεις το χέρι σου θα μπορείς να πιάσεις το δικό μου».

Η δεκαετία του '60 και οι περιπλανήσεις του, τον έφεραν στην Ύδρα (δείτε την παρακάτω φωτογραφία), το νησί που έγινε μια συνεχής πηγή έμπνευσης για τα ποιήματα, τα μυθιστορήματα και τα τραγούδια του. Αγόρασε σπίτι και βρήκε τη δεύτερή του πατρίδα, όπως συνήθιζε να λέει. Έμεινε πολλά χρόνια και επέστρεφε συχνά εκεί, συναντώντας παλιούς φίλους. Το "The Favorite Game" που γράφτηκε εκεί στο νησί του Αργοσαρωνικού το 1963 είναι ένα αυτοβιογραφικό μυθιστόρημα που πραγματεύεται έναν άνθρωπο που βρίσκει την ταυτότητά του στη συγγραφή.

Ο κατάλογος των κλασικών τραγουδιών του, ατελείωτος. "Suzanne", "So Long, Marianne", "Hallelujah", "Dance Me To The End Of Love",  "I'm Your Man",  "First We Take Manhattan",  "Everybody Knows", "Tower Of Song", "Avalanche", "Bird On A Wire"...

Τα τραγούδια του έχουν διασκευαστεί πάνω από 1.500 φορές από καλλιτέχνες όπως οι Johnnie Cash, Joan Baez, Nick Cave, Joe Cocker, Tori Amos, R.E.M., Peter Gabriel και βέβαια η αξέχαστη διασκευή (μία από τς εκατοντάδες) του "Hallelujah" από τον αδικοχαμένο Jeff Buckley. Ερωτας, θρησκεία, μοναξιά, και η πολιτική ήταν η βασική θεματολογία όσων έγραφε.

O Cohen είχε πει κάποτε: «Η ποίηση είναι απλά μια απόδειξη της ζωής σου. Αν η ζωή σου έχει "καεί" όμορφα, η ποίηση είναι απλά οι στάχτες...».

Δείτε από εδώ ένα σύντομο αλλά περιεκτικό αφιέρωμα του Καναδικού καναλιού, Τhe National αλλά και την ένταξή του στο Rock N' Roll Hall Of Fame από τον φίλο του, Lou Reed, 20 χρόνια πριν.


Ακούστε στις 12 το μεσημέρι από το Rocking Radio μια ώρα με μερικά από τα κορυφαία τραγούδια του αξέχαστου καλλιτέχνη και διαβάστε εδώ την κριτική του Γιάννη Κοτζιά στο εξαιρετικό "Popular Problems" του 2014.

  • SHARE
  • TWEET