Kirk Hammett: «Οι Soundgarden μου ενέπνευσαν το riff του "Enter Sandman"»

Ο Dave Mustaine, εδώ και χρόνια, έχει άλλη άποψη...

14/09/2017 @ 12:51

Ο Kirk Hammett υποστηρίζει ότι άντλησε έμπνευση από τους Soundgarden όταν έγραφε ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα riff των Metallica, αυτό για το "Enter Sandman" του 1991.

Ως πρώτο τραγούδι στον ομώνυμο δίσκο του 1991, το "Enter Sandman" έγινε γρήγορα μεγαλύτερο απ’ όσο μπορούσε ποτέ να φανταστεί το συγκρότημα, αλλάζοντας τους όρους του παιχνιδιού για τους Metallica, αφού κατέγραψε πάνω από 16 εκατομμύρια πωλήσεις μόνο στις ΗΠΑ.

Ο Hammett, μιλώντας στην ραδιοφωνική εκπομπή "Toucher & Rich" το πρωί της Τετάρτης (13 του Σεπτέμβρη), μοιράστηκε με το ακροατήριο τις απαρχές αυτού του τραγουδιού, πίσω στο μακρινό 1990:

«Ήταν πολύ συγκεκριμένο. Έχω πολύ συγκεκριμένες μνήμες. Ήταν δύο ή τρεις τα ξημερώματα. Άκουγα το "Louder Than Love", τον [σ.σ.: δεύτερο] δίσκο των Soundgarden. Τότε ακόμη οι Soundgarden ήταν κάπως underground, σε μια ανεξάρτητη δισκογραφική. Τον λατρεύω αυτόν τον δίσκο. Και τον άκουσε, εμπνεύστηκα, έπιασα την κιθάρα μου και βγήκε το riff».

Ο κιθαρίστας θυμήθηκε πως το τραγούδι άρχισε να παίρνει την τελική του μορφή αφού έπαιξε το riff σε έναν συγκεκριμένο συνάδελφό του από την μπάντα:

«Όταν ο Lars [Ulrich] το άκουσε, είπε 'Επανέλαβε το πρώτο μέρος τέσσερις φορές' και το έκανα και είπε 'Ορίστε!'».

Όταν ρωτήθηκε για το αν βρήκε ποτέ την ευκαιρία να πει στους Soundgarden πως αποτέλεσαν την έμπνευση για αυτό το τόσο σημαντικό τραγούδι των Metallica, ο Hammett απάντησε:

«Δεν μοιάζει με riff των Soundgarden, δεν ακούγεται σαν ένα από τα τραγούδια τους. Χωρίς αμφιβολία εμπνεύστηκα απ’ αυτούς αλλά δημιούργησα κάτι εντελώς διαφορετικό».

Ο Dave Mustaine, ο οποίος υπήρξε μέλος των Metallica από το 1981 μέχρι το 1983, έκανε το 2004 την διαβόητη δήλωση στο περιοδικό Metal Maniacs πως το "Enter Sandman" είναι «κλεμμένο» από ένα συγκρότημα με το όνομα Excel.

Ο Cliff Burnstein, μάνατζερ των Metallica, είχε τότε δηλώσει στους Los Angeles Times ότι δεν είχε ακούσει ποτέ το τραγούδι των Excel. Απέδωσε τις ομοιότητες των δύο τραγουδιών σε σύμπτωση: «Αν οι Excel μπορούν να γράψουν κάτι τόσο καλό όσο αυτό, είμαι σίγουρος πως μπορούν να γράψουν κι άλλα. Τότε θα επιτύχουν!».

  • SHARE
  • TWEET