Το "Smoke Οn the Water" των Deep Purple αποθηκεύεται σε DNA

Ερευνητές γράφουν ιστορία

03/10/2017 @ 12:37

Ερευνητές γράφουν ιστορία αποθηκεύοντας αρχειακές audio ηχογραφήσεις σε DNA.

Η Twist Bioscience, εταιρεία με ειδίκευση στη σύνθεση του DNA, ανακοίνωσε πως σε συνεργασία με την Microsoft αλλά και ερευνητές του πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, κωδικοποίησε δυο μουσικά κομμάτια σε DNΑ

Τα κομμάτια που επιλέχθηκαν νε μείνουν για πάντα «ζωντανά» είναι το "Smoke Οn the Water" των Deep Purple και το "Tutu" του Miles Davis.

Και οι δυο ηχογραφήσεις αντλήθηκαν από τα αρχεία του Montreux Jazz Festival.

Πρόκειται για την πρώτη φορά που το DNA χρησιμοποιείται για μακροπρόθεσμη αποθήκευση αρχειακού υλικού.

Ο Quincy Jones, μουσικός με μακροχρόνια σχέση με το Montreaux Jazz Festival δήλωσε:

«Η αναξιοπιστία που χαρακτηρίζει την αποθήκευση αρχείων μου δημιουργεί την ανησυχία πως οι μελλοντικές γενιές, από κάποια στιγμή και μετά, δεν θα έχουν πρόσβαση σε αυτά. Είμαι πολύ χαρούμενος με την είδηση πως η ανάμνηση αυτού του σπουδαίου φεστιβάλ δε θα χαθεί ποτέ».

Η ομάδα πίσω από το εν λόγω project ισχυρίζεται πως το DNA είναι το μέλλον της ψηφιακής αποθήκευσης, ισχυριζόμενη πως η πλειοψηφία των παγκόσμιων δεδομένων αποθηκεύονται μέσω τεχνολογίας που δε θα διαρκέσει περισσότερο από μερικές δεκαετίες. Ενώ, τα πλέον προηγμένα μέσα αποθήκευσης μπορούν να διασφαλίσουν το ψηφιακό υλικό για περίπου 100 χρόνια και αυτό υπό προϋποθέσεις, το συνθετικό DNA διατηρεί το περιεχόμενο των πληροφοριών του για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια.

  • SHARE
  • TWEET