«Πιστεύω εις... το δωρεάν downloading και uploading»

09/01/2012 @ 10:37
Η «Εκκλησία του Κοπιμισμού» (Kopimism), μίας θρησκείας της οποίας το βασικό δόγμα είναι η ελεύθερη διακίνηση της πληροφορίας, αναγνωρίστηκε επισήμως από τη σουηδική κυβέρνηση.

Οι «Κοπιμιστές» πιστεύουν πως το να μοιράζεσαι πληροφορίες είναι ιερό και πως η αξία της κάθε πληροφορίας πολλαπλασιάζεται όταν μοιράζεται. Επιπλέον, θεωρούν τις συντομεύσεις του πληκτρολογίου CTRL+C και CTRL+V ιερά σύμβολα της θρησκείας τους.

Σύμφωνα με μία ανακοίνωση τύπου στην ιστοσελίδα της Εκκλησίας, ο «Κοπιμισμός» προσπαθούσε να πάρει επίσημη και νόμιμη αναγνώριση στη Σουηδία πάνω από ένα χρόνο. Ο αρχηγός της Εκκλησίας, Gustav Nipe, δήλωσε πως οι Κοπιμιστές έχουν προσπαθήσει τρεις φορές να μπουν στο Kammarkollegiet, το σουηδικό γραφείο διοικητικών υπηρεσιών. Τελικά τα κατάφεραν και αναγνωρίστηκαν ως θρησκεία λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

Η επίσημη αναγνώριση δίνει στην Εκκλησία του Κοπιμισμού νόμιμη προστασία κάτω από τη νομοθεσία της χώρας και ενδεχόμενη πρόσβαση σε κυβερνητικές επιδοτήσεις και χρηματοδοτήσεις.

Η αναγνώριση αυτής της θρησκείας είναι η πιο πρόσφατη επιτυχία των Ευρωπαίων που μάχονται για ένα ανοιχτό και ελεύθερο διαδίκτυο. Το «κόμμα των πειρατών», που ιδρύθηκε στη Σουηδία το 2006, έχει στόχο να επαναδιατυπώσει τους νόμους γύρω από το copyright και τις πατέντες και να προστατεύσει έτσι την πρόσβαση σε πληροφορίες μέσω Internet. To κόμμα κέρδισε πάνω από 7% στις σουηδικές εκλογές για το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο του 2009 και υπήρξε εφαλτήριο για ένα διεθνές κίνημα κάτω από το όνομα «Pirate Parties International».

Η Εκκλησία του Κοπιμισμού έχει αντιμετωπίσει διάφορα προβλήματα. Η ιστοσελίδα της «έπεσε» λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον. Μία προσωρινή σελίδα προτρέπει όσους ενδιαφέρονται να γίνουν Κοπιμιστές να επιστρέψουν όταν «η καταιγίδα θα κοπάσει».

  • SHARE
  • TWEET