Πέθανε ο Charlie Haden, ένας από τους σημαντικότερους τζαζίστες της γενιάς του

Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 77 ετών

14/07/2014 @ 12:53
Η δισκογραφική εταιρεία του Charlie Haden με μια λιτή ανακοίνωση μας ενημέρωσε για το θάνατο του σπουδαίου αυτού τζαζίστα.

Εδώ και κάποια χρόνια, ο Charlie Haden έδινε σκληρή μάχη με το μεταπολιομυελιτιδικό σύνδρομο, ασθένεια από την οποία είχε προσβληθεί σε νεαρή ηλικία. Έφυγε από τη ζωή ήσυχα, στο σπίτι του στο Los Angeles, με την επί 30 χρόνια σύζυγό του και τα τέσσερα παιδιά τους στο προσκεφάλι του.

Ο Haden γεννήθηκε στην Iowa το 1937.

Μέχρι τα 15 του χρόνια τραγουδούσε ως μέλος της Haden Family Band, οπότε και προσεβλήθη από πολυομυελίτιδα και καταστράφηκαν οι φωνητικές του χορδές. Τότε ήταν που έστρεψε την προσοχή του στην τζαζ και την κλασική μουσική και ξεκίνησε να παίζει κοντραμπάσο.

Το 1957 ταξίδεψε στο Los Angeles για να παρακολουθήσει μαθήματα στο Westlake College of Music και ξεκίνησε διάφορες συνεργασίες, μεταξύ των οποίων εκείνη με τον Ornette Coleman, ίσως η πιο καθοριστική της καριέρας του.

Η πιο γνωστή δισκογραφική του κυκλοφορία είναι "The Shape Of Jazz To Come" του 1959. Ακολούθησαν συνεργασίες του με πολλούς διάσημους μουσικούς, μεταξύ των οποίων οι Dizzy Gillespie, Robert Downey Jr,  Pat Metheny και Yoko Ono.
  • SHARE
  • TWEET