Οι δηλώσεις Albini περί πνευματικής ιδιοκτησίας και η οργισμένη ανοικτή επιστολή του Marc Ribot

«Είστε πρόθυμος να επιτρέψετε πλήρως ελεύθερη πρόσβαση σε όλα σας τα έργα;»

11/06/2015 @ 14:01
Τον τελευταίο καιρό, ο Steve Albini -ο βετεράνος παραγωγός, frontman των Shellac και πολυτετής αλογόμυγα της underground rock σκηνής- έχει πει πράγματα για το πώς οι υπηρεσίες streaming είναι η αναπόφευκτη επόμενη εξέλιξη στον τρόπο που ακούμε μουσική, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να ισχυριστεί ότι οι εν λόγω υπηρεσίες έχουν λύσει «το πρόβλημα με τη μουσική», καθιστώντας τις δισκογραφικές αδιάφορες και αποσπώντας την μουσική από τη σφαίρα του εμπορίου.

Έκανε μερικές τέτοιες δηλώσεις και την εβδομάδα που μας πέρασε, όταν έδωσε μια ομιλία στην διάσκεψη Primavera Pro της Βαρκελώνης. Όπως αναφέρει το Billboard, ο Albini μίλησε για την ιδέα της πνευματικής ιδιοκτησίας ως «ένα concept που έχει λήξει», συγκρίνοντάς την με τον τρόπο που το κάπνισμα σε μπαρ ήταν κάποτε τελείως αποδεκτό.

Μερικά από όσα είπε:

«Νομίζω πως βλέπουμε ότι η πνευματική δομή του δικαιώματος του δημιουργού και η πνευματική ιδιοκτησία δεν είναι ρεαλιστική. Οι ιδέες όταν εκφραστούν, γίνονται μέρος της κοινής νόησης. Και η μουσική όταν εκφραστεί γίνεται μέρος του κοινού μας περιβάλλοντος. Νομίζω ότι η ιδέα της πνευματικής ιδιοκτησίας θα πρέπει σαν φυσικό επακόλουθο να τροποποιηθεί για να διευκολύνει τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι φυσικά ανταλλάσσουν ιδέες, μουσική και πληροφορίες. Το παλιό μοντέλο έχει λήξει. Και αυτοί που προσπαθούν να υπερασπιστούν το μοντέλο αυτό είναι σαν τους κάτι τύπους με άλογο που προσπαθούν να πολεμήσουν το αυτοκίνητο... Νομίζω ότι ο όρος «πειρατεία» είναι παράλογος. Στην πραγματικότητα, η πειρατεία είναι κάποιοι που επιβιβάζονται σ’ένα πλοίο, με τη βία και σκοτώνουν και κλέβουν υλικά αγαθά. Νομίζω ότι εξισώνοντας κάποιον που κατεβάζει κάτι στο iPhone του με όλο αυτό είναι παράλογο.»

Ο Marc Ribot, επίσης ένας underground μουσικός, περιπετειώδης κιθαρίστας της Νέας Υόρκης, ο οποίος έχει κάνει πολλή δουλειά με καλλιτέχνες όπως ο Tom Waits , ο John Zorn και ο Elvis Costello, δεν συμφωνεί με τίποτα απ’όσα έχει κατά καιρούς πει ο Albini και το γράφει σε μια ανοικτή επιστολή του που δημοσιεύτηκε στο facebook, στην σελίδα του Συνασπισμού Δημιουργών Περιεχομένου (C3), μια οργάνωση που «τρέχουν» καλλιτέχνες και είναι αφιερωμένη στην οικονομική δικαιοσύνη του ψηφιακού τομέα.

Ο Ribot προκαλεί τον Albini να τοποθετήσει ό,τι πρωτότυπο μουσικό υλικό έχει δηλώσει σε domain με ανοιχτή πρόσβαση στο κοινό, λέγοντας πως αν δεν το κάνει θα είναι απλά «άλλος ένας σιχαμερός υποκριτής που χρηματίζεται από την Google και τους άλλους τεχνολογικούς κολοσσούς».

Εδώ, η επιστολή Ribot:

«Γράφω ως καλλιτέχνης που ηχογραφεί, μουσικός και ακτιβιστής της C3, τον Συνασπισμό Δημιουργών Περιεχομένου (Content Creators Coalition), μιας οργάνωσης που «τρέχουν» καλλιτέχνες που εργάζονται και βγάζουν τα προ το ζην από την Τέχνη, αφιερωμένη στην οικονομική δικαιοσύνη στον ψηφιακό τομέα.

Σε ένα πρόσφατο άρθρο του Billboard, αναφέρεστε στα πνευματικά δικαιώματα του δημιουργού ως «έννοια που έχει λήξει».

Δηλώσατε επίσης ότι:

«... Το νοητικό κατασκεύασμα του πνευματικού δικαιώματος του δημιουργού και της πνευματικής ιδιοκτησίας δεν είναι ρεαλιστικό... Εκείνο το παλαιό μοντέλο «πνευματικά δικαιώματα» του προσώπου που έγραψε κάτι, του ανήκει και όποιος άλλος θέλει να το χρησιμοποιήσει ή να του ρίξει μια ματιά οφείλει να τον πληρώσει, νομίζω είναι ένα μοντέλο που έχει λήξει.»

Αν πραγματικά πιστεύετε ότι «οι ιδέες όταν εκφραστούν, γίνονται μέρος της κοινής νόησης και η μουσική όταν εκφραστεί γίνεται μέρος του κοινού μας περιβάλλοντος...», είστε πρόθυμος να υπογράψετε μια άδεια στο Creative Commons τοποθετώντας ολόκληρο τον μουσικό κατάλογό σας σε χώρο με πλήρως ελεύθερη πρόσβαση;

Ή είστε απλά ένας άλλος αηδιαστικός υποκριτής που χρηματίζεται από την Google και άλλες μεγάλες εταιρίες τεχνολογίας που έχουν βγάλει δισεκατομμύρια σε διαφημιστικά κέρδη, ενώ χρησιμοποιούν τη δουλειά μας, συχνά χωρίς να μας πληρώνουν ή να έχουν καν ζητήσει την άδειά μας, σαν δολώματα για κλικ (click bait), ώστε να αυξήσουν τα ποσοστά τους από τις διαφημίσεις;

Καλλιτέχνες που εργάζονται και οι μουσικοί, τουλάχιστον όσοι από εμάς δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά να κάνουν ένα ακόμα δίσκο, εκτός αν ο τελευταίος έβγαλε το κόστος παραγωγής του, περιμένουμε την απάντησή σας.

Με εκτίμηση, Marc Ribot.»

Η ιδέα ο Albini να χρηματίζεται, δεν είναι κάτι πολύ λογικό. Αλλά υπάρχει ένας πολύ σαφής διαχωρισμός μεταξύ των δύο αυτών αντίθετων απόψεων και όλοι θα κληθούν αργά ή γρήγορα να πάρουν θέση.
  • SHARE
  • TWEET