Ο βιρτουόζος κιθαρίστας Frank Gambale απορρίπτει τις υπηρεσίες streaming

Σύμφωνα με τον Gambale, τα κέρδη από υπηρεσίες όπως το Spotify είναι μηδαμινά

30/09/2013 @ 10:45
Μέσω ανάρτησης στην προσωπική σελίδα του στο facebook, o βιρτουόζος jazz fusion κιθαρίστας Frank Gambale συστρατεύεται με άλλους γνωστούς μουσικούς, αποσύροντας την μουσική του από υπηρεσίες streaming μουσικής όπως το Spotify, το Rhapsody και το Rdio.

Ο λόγος είναι φυσικά τα μηδαμινά κέρδη που αποκομίζουν οι δημιουργοί από την διάθεση της μουσικής τους στις συγκεκριμένες υπηρεσίες. Ο Gambale αναφέρει χαρακτηριστικά ότι 17 χιλιάδες «plays» ενός τραγουδιού του στο Spotify αντιστοιχούν σε αμοιβή 15,3 σεντ!

«Εάν εμείς οι καλλιτέχνες πιστεύουμε ότι η μουσική μας δεν αξίζει τίποτα, τότε το Spotify και οι υπόλοιπες streaming υπηρεσίες είναι το καταλληλότερο μέρος για να διαθέσουμε τη μουσική μας», δηλώνει ο Gambale, ο οποίος εξηγεί το σκεπτικό του:

«Οι ακροατές πληρώνουν συνδρομή 10 δολάρια το μήνα για να ακούν όση μουσική θέλουν και οι υπεύθυνοι του Spotify και άλλων παρόμοιων υπηρεσιών γεμίζουν τις τσέπες τους και αποδίδουν στους καλλιτέχνες ψίχουλα. Δεν είμαι εναντίον του streaming. Νομίζω ότι είναι θαυμάσιο. Παρ’όλα αυτά, νομίζω ότι οι εταιρίες πρέπει να καταλάβουν από που προέρχονται τα κέρδη. Κατά τη γνώμη μου είναι μία περίπτωση απληστίας και για άλλη μια φορά οι καλλιτέχνες είναι τα θύματα της εκμετάλλευσης. Εμείς οι καλλιτέχνες είμαστε η πηγή. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε, αλλά δεν κάνουμε φιλανθρωπία.»
  • SHARE
  • TWEET