Επανενώνεται η ελληνική jazz / fusion μπάντα Iskra

16/05/2013 @ 11:00
Το 1984 ήταν μια εποχή όπου στην Ελλάδα δεν συνέβαινε τίποτα στο χώρο της δημιουργικής νέας jazz και fusion μουσικής. Μέχρις ότου τέσσερεις νέοι και πολλά υποσχόμενοι μουσικοί ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν το jazz-fusion γκρουπ των Iskra!

Oι γνωστοί σήμερα πλέον David Lynch, Γιώργος Φακανάς, Τάκης Φαραζής και Νίκος Τουλιάτος, χωρίς να το καταλαβαίνουν, άλλαζαν την εικόνα της jazz στη χώρα μας και γίνονταν προπομποί πολλών νέων μουσικών που δρουν σήμερα και που οι Iskra αποτελούν γι' αυτούς το πρώτο τους ερέθισμα ή τον φορέα που άνοιξε το δρόμο σε κοινό και μουσικούς.

Έτσι, από το 1984 έως το 1988 οι Iskra έκαναν πολλές συναυλίες στην Ελλάδα, έπαιξαν στο εξωτερικό, ηχογράφησαν δύο πρωτοποριακούς δίσκους (A New Day, Prastasis), έπαιξαν σε αναρίθμητα φεστιβάλ, συνεργάστηκαν με το Εθνικό Θέατρο αλλά και έπαιξαν σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Καθοριστική ήταν η συμβολή τους στην ανάμειξη των αυτοσχεδιαστικών στοιχείων με την τραγουδιστική φόρμα του δημιουργικού ελληνικού τραγουδιού. Το ελληνικό κοινό άκουγε για πρώτη φορά μέσα σε τραγούδια και μουσική καταξιωμένων συνθετών και τραγουδοποιών (Σφέτσας, Μικρούτσικος, Καραίνδρου κλπ.) σόλος από τύμπανα, μπάσο, σαξόφωνα με έναν ιδιαίτερο τρόπο, καθιστώντας έτσι για πρώτη φορά στην ελληνική πραγματικότητα τον μουσικό-εκτελεστή ισότιμο με τους τραγουδιστές. Μέχρι και σήμερα εκτελούνται πασίγνωστα τραγούδια με τη φόρμα που τους προσέδωσαν οι Iskra.

24 χρόνια μετά, οι Lynch, Φακανάς, Φαραζής και Τουλιάτος ενώνονται και πάλι στους Iskra για λίγες συναυλίες για να θυμηθούν οι παλαιότεροι και να επαναπροσδιορισθούν οι νεότεροι.

Δεν πρόκειται για συναυλίες νοσταλγίας. Δεν ταιριάζει η νοσταλγία στο συνεχώς ανήσυχο πνεύμα των τεσσάρων μουσικών που, άλλωστε σήμερα διαγράφει ο καθένας εξαιρετικά δημιουργική και πρωτοποριακή πορεία. Απλά, επιθυμούν να ξαναπαίξουν τη μουσική που οι ίδιοι δημιούργησαν προσθέτοντας της την 24χρονη εμπειρία τους, έτσι ώστε να παρουσιάσουν τη νέα της εικόνα.

Συναυλία γιορτή, συναυλία δημιουργικής μουσικής με αφετηρία τη jazz.

Πιάνουμε το νήμα από εκεί που το αφήσαμε...

Iskra reunion:

David Lynch - tenor sax, percussion
Τάκης Φαραζής - piano, keyboards
Γιώργος Φακανάς - bass guitar, fretless bass
Νίκος Τουλιάτος - drums, percussion

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET