Δείτε τον Alex Kapranos να τραγουδάει Μάρκο Βαμβακάρη (video)

Ο frontman των Franz Ferdinand επικεφαλής αφιερώματος στο ρεμπέτικο στο κατάμεστο Barbican

13/06/2015 @ 13:09
Ο Μάρκος Βαμβακάρης ήταν ένας άνθρωπος απόλυτα εξοικειωμένος με το δικό του μύθο. Στη δεκαετία του ‘30 άλλαξε την ελληνική μουσική μέσω της διάδοσης του μπουζουκιού -ένα όργανο που άκουσε για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια μιας σύντομης «επίσκεψής» του στη φυλακή- καθιστώντας το το κέντρο της άποψής του για το ρεμπέτικο, επαναστατικά τραγούδια για μάγκες - τα κοινωνικά απόβλητα που στοίχειωναν τις αποβάθρες του Πειραιά. Ο ίδιος ο Μάρκος περιγράφεται στην αυτοβιογραφία του ως «το καλύτερο είδος μάγκα»: αντί να παρασύρεται σε μικροεγκλήματα , αφοσιώθηκε στην rhythm‘ n’ blues.

Αυτά τα λόγια υπονοούν έναν διαφορετικό ολόκληρο κόσμο μουσικής, αλλά επίσης χαρακτηρίζουν τη συναισθηματική έλξη που ασκεί το ρεμπέτικο – μία έλξη που γέμισε ασφυκτικά το Barbican Hall του Λονδίνου με πατριώτες ελληνικής καταγωγής και Βρετανούς εραστές των νησιών γι' αυτό το αφιέρωμα.

Η συναυλία -ουσιαστικά μια επανάληψη της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα το 2012, σημειώνοντας 40 χρόνια από το θάνατο του Μάρκου- διατρέχει χρονολογικά τη ζωή του, με τραγούδια και αποσπάσματα από την αυτοβιογραφία του, σε συνδυασμό με την εξαιρετική παρουσία του Alex Καπράνος. Ο frontman των Franz Ferdinand έσμιξε με τους τραγουδιστές της παράστασης για ένα από τα πιο γνωστά τραγούδια του Μάρκου, «Τα Ματόκλαδά Σου Λάμπουν», τραγουδώντας στα ελληνικά και προκαλώντας το ευγενικά συγκεκαλυμμένο πείραγμα του Γιάννη Κότσιρα για την cool ερμηνεία του. Βέβαια, ο Καπράνος πήρε κι ένα νεύμα στήριξης από τον Στέλιο Βαμβακάρη, τον μεσαίο γιο του Μάρκου.

Δείτε το video εδώ.



Αφιέρωμα στον Μάρκο Βαμβακάρη - Barbican Hall, Λονδίνο
  • SHARE
  • TWEET