Lord 13, 1000mods, Mahakala @ Gagarin 205, 30/11/12

Από τον Μάνο Πατεράκη, 03/12/2012 @ 13:25
Τα ευχάριστα νέα είναι ότι ο κόσμος δείχνει να έχει πάρει πια χαμπάρι ότι μπορεί να περάσει εξίσου καλά σε ένα live ελληνικών συγκροτημάτων. Δίχως ταμπού και προκαταλήψεις -και δεν πρόκειται για αόριστες θριαμβολογίες. Οι Planet Of Zeus έκαναν κάτι το λίγο ως πολύ πρωτόγνωρο για τα συναυλιακά δεδομένα της Ελλάδας: Έκαναν sold-out έναν μεγάλο συναυλιακό χώρο όπως το Gagarin -και μάλιστα την ίδια μέρα που εμφανίζονταν κοτζάμ Primordial οι οποίοι είχαν επίσης γεμίσει το μικρότερο An Club. Έστω και αν εγώ εκείνη τη μέρα παρακολούθησα τους δεύτερους, δεν έχω παρά να βγάλω το καπέλο στους Planet Of Zeus και σε όλες τις ελληνικές μπάντες που προσπαθούν σκληρά με τις συναυλίες τους και κάνουν τον κόσμο να πει: «Βρε για δες, πέρασα το ίδιο καλά με 10 ευρώ, αντί να πληρώσω 30άρια». Οι γενικεύσεις, βέβαια, καλό είναι να γίνονται με προσοχή: καθετί εγχώριο δε σημαίνει ότι είναι φοβερό, ή έστω του γούστου μας, ωστόσο οφείλουμε να παραδεχτούμε ότι διατηρούμε πια ένα υψηλό επίπεδο μουσικής σκηνής.

Το δελτίου Τύπου της συναυλίας μας προετοίμαζε ότι θα βλέπαμε το «καινούριο πρόσωπο» των Mahakala. Μια μπάντα την οποία, χωρίς να έχω εντρυφήσει στη μουσική της, τη θυμόμουν να παίζει sludge-ιές. Όντως, αυτό που μας παρουσίασαν δεν είχε καμία σχέση με αυτό που περίμενα.

Mahakala

Ξεκίνησαν με Maiden-ικές δισολίες και συνέχισαν για λίγο σε ρυθμούς κλασικού heavy metal, για να κατεβάσουν σιγά-σιγά ταχύτητες και να ακολουθήσουν πιο heavy rock μονοπάτια. Με αρκετή ενέργεια στη σκηνή, αυτό που έβγαινε προς τα έξω είναι ότι γουστάρουν αυτό που κάνουν, προεξέχοντος του τραγουδιστή ο οποίος -εν αντιθέσει με την επικρατούσα συνήθεια- ζήτησε encore από το κοινό ...και το πήρε!

Mahakala

Οι συνθέσεις τους, κατά την ταπεινή μου άποψη, δεν είναι κάτι το εξαιρετικό, με εξαίρεση το "By My Hand" που ήταν αρκετά πιασάρικο και συναυλιακό, και πλην ελαχίστων στιγμών δεν κατάφεραν να ξεσηκώσουν το κοινό, το οποίο ακόμα ερχόταν. Όπως μας ενημέρωσαν, ο νέος τους δίσκος, "Devil's Music", θα κυκλοφορήσει μέσα στο 2013 και σίγουρα τον περιμένουμε με ενδιαφέρον να δούμε τι ψάρια πιάνει το «καινούριο τους πρόσωπο» και στο στούντιο.

Setlist: Evil Man / The King Is Dead / Lust For Your Blood / Pact With The Devil / Devil's Song / Modern Saints / Salvation / By My Hand

Μετά τους Mahakala, ακολούθησε το κυρίως πιάτο της βραδιάς, αν και δεύτεροι στη σειρά εμφάνισης των συγκροτημάτων.

1000mods

Όταν βγήκαν τα παλικάρια από το τιμημένο Χιλιομόδι Κορινθίας (ή μήπως της California;) στη σκηνή η προσέλευση έπιασε την κορυφή της. Σίγουρα απείχε πολύ από το sold-out των Planet Of Zeus, όμως ο κόσμος και πάλι ήταν αρκετός για τα δεδομένα που μιλάμε, άσχετα αν σε κάποια σημεία φαινόταν αραιοκατοικημένος λόγω του μεγέθους του Gagarin.

1000mods

Οι 1000mods επέστρεψαν στην Αθήνα ένα χρόνο μετά την τελευταία τους συναυλία και -ως συνήθως- υπήρξαν εξαιρετικοί. Το μείγμα Kyuss-Colour Haze που μας παρουσιάζει η μπάντα στον περσινό της δίσκο, "Super Van Vacation" επί σκηνής γίνεται ακόμα πιο εκρηκτικό. Κορυφαίες στιγμές τα "Road To Burn", "El Rollito" και "Vidage". Τεράστιο μειονέκτημα ο κάκιστος ήχος τους με ανισορροπίες μεταξύ των οργάνων και τη φωνή να θάβεται εντελώς, κάτι που δε μας άφησε να λάβουμε το 100% αυτού που μας έστειλαν. Καιροφυλακτούμε για την επόμενή τους εμφάνιση.

Setlist: Road To Burn / Set You Free / Navy In Alice / Track Me / 7 Flies / Vidage / El Rollito / Super Van Vacation

Για το τέλος είχαμε τους Lord 13, μια από τις πλέον έμπειρες ελληνικές μπάντες, με Motörhead-ικό attitude και γκρουβάτες heavy rock συνθέσεις.

Lord 13

Ο ήχος τους ήταν ανεκτός σε σχέση με τα δύο συγκροτήματα που προηγήθηκαν, ωστόσο από την εμφάνισή τους έλειπε το κάτι παραπάνω που όφειλαν να δώσουν με την ενέργειά τους στο σανίδι. Και το θέμα είναι ότι τέτοιες «αλήτικες» μουσικές αυτό το κάτι παραπάνω το απαιτούν. Κάτι αυτό, κάτι ο κόσμος που είχε μισοαδειάσει το club λόγω ώρας (κάνοντας κάποιες cult χαρλεόφατσες να ξεχωρίζουν στο κοινό) υπονόμευσαν λίγο το κλείσιμο της συναυλίας.

Lord 13

Εντούτοις, να τονίσουμε ότι οι Lord 13 είναι μπάντα που την ξέρει τη δουλειά της και σίγουρα θα περιμένει την επόμενη δοθείσα ευκαιρία, όταν οι συνθήκες θα είναι καλύτερες και για αυτήν και για το κοινό, ώστε να δώσει στον κόσμο της το μέγιστο των δυνατοτήτων της. Μέχρι τότε, αναμένουμε το ακουστικό άλμπουμ που έχουν στα σκαριά...

Lord 13Setlist:

Bitter Story
Fire
Alright
Off The Edge
Love & Hate
Hell Ride
Keep On Riding
Free
The Warning
Zodiac
Ball Of Pain
Make It With You
Bleed The Sun
Wicked Thing
Promised Land
Get You High
Not Over

Φωτογραφίες: Χρήστος Κισατζεκιάν / www.livephotographs.com

  • SHARE
  • TWEET