Cradle Of Filth, Nightfall @ Fuzz Club, 08/04/11

Από τους Άλκη Κοροβέση, Παναγιώτη Λουκά, 11/04/2011 @ 16:12
Το καλοκαίρι θα σημάνει αισίως μια δεκαετία από τη μέρα που έβλεπα για πρώτη φορά μια από τις πρώτες μπάντες που άκουσα και λάτρεψα από τον ακραίο χώρο, που δεν είναι άλλοι από τους Βρετανούς Cradle Of Filth. Και αν για διάφορους λόγους είχα χάσει την προ εξαετίας εμφάνισή τους, δε σκόπευα να κάνω το ίδιο και τώρα. Είχα άλλωστε έναν ακόμη σοβαρό λόγο, πέρα από την υπόσχεση του Dani για ένα ιδιαίτερο show, την επανεμφάνιση των δικών μας Nightfall μετά από αρκετά χρόνια και με ένα νέο δίσκο στις αποσκευές.Έτσι, λοιπόν, γύρω στις 21:00 και εν μέσω επευφημιών εμφανίστηκαν επί σκηνής οι -εξ ολοκλήρου ανανεωμένοι- Nightfall, με το alter ego του Hugh Laurie, τον Ευθύμη Καραδήμα, να τραβά την προσοχή με το νέο του look, που περιελάμβανε μπόλικο μούσι και σκουφί. Όπως ήδη γνωρίζαμε, η μπάντα θα έπαιζε αποκλειστικά και μόνο την τελευταία της δουλειά με τίτλο "Astron Black And The Thirty Tyrants", οπότε οποιεσδήποτε απαιτήσεις για ένα διαφορετικό setlist θα ήταν μάλλον ουτοπικές, αν και προσωπικά θα λάμβανα το μέρος αυτών που θα το απαιτούσαν.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, που λαμβάνουν μορφή επιδημίας τον τελευταίο καιρό, είναι η αλήθεια, όπου το εκάστοτε συγκρότημα παίζει έναν ολόκληρο δίσκο του ζωντανά, το αν θα περάσεις καλά εξαρτάται από το πόσο σου άρεσε ο δίσκος, δεδομένου πάντα ότι τον έχεις ήδη ακούσει. Γι' αυτούς τους δύο λόγους, κυρίως, οι αντιδράσεις του κοινού ήταν χλιαρές, ενώ σαφώς και ο εξαιρετικά κακός, που στην πορεία βελτιώθηκε κάπως, ήχος δυσκόλευε τις προσπάθειες της μπάντας να αποδώσει υλικό που δεν έχει ξαναπαίξει ζωντανά.Για μια επανεμφάνιση μετά από τόσα χρόνια, προσωπικά, περίμενα κάτι πολύ καλύτερο. Δεν είναι μόνο ότι δε με ενθουσίασε ο νέος δίσκος των Nightfall. Ήταν μια τολμηρή απόφαση το να παίξουν μόνο το νέο τους υλικό και τη σέβομαι. Δε γίνεται, όμως, κάθε τόσο, ο -ταπεινός και λακωνικός αυτή τη φορά- Ευθύμης Καραδήμας να ξεκινά από την αρχή, προσπαθώντας να ανταποκριθεί στις ιδιαίτερα υψηλές απαιτήσεις που συνοδεύουν το όνομα Nightfall. Ένα όνομα που θα έπρεπε να βρίσκεται πλάι σε αυτά των Rotting Christ και Septic Flesh και που δεν αρκούν οι βιρτουόζοι κιθαρίστες για να το επαναφέρουν εκεί.

Άλκης Κοροβέσης

Στο ενδιάμεσο και μέχρι να αλλάξει το σκηνικό αρχίσαμε να θυμόμαστε τις περασμένες εμφανίσεις των Cradle Of Filth στη χώρα μας. Τα μπουκάλια που είχαν «φάει» στο Rockwave 2001 έχουν μείνει στη μνήμη όλων και η εμφάνιση τους στο Ρόδον, το 2005, θυμάμαι ότι ήταν μια μέτρια συναυλία. Λίγα λεπτά μετά τις 22:20 όλα ήταν έτοιμα για την έναρξη του show των Cradle Of Filth και οι πρώτες νότες από το ορχηστρικό "Humana Inspired To Nightmare" ακούστηκαν, για να ακολουθήσει ένα εντυπωσιακό ξεκίνημα με τα "Heaven Torn Asunder" και "Funeral In Carpathia" από το "Dusk... And Her Embrace" άλμπουμ τους, δίχως, για μια ακόμη φορά, ο ήχος να είναι ο ιδανικός.Το πρώτο πράγμα που παρατηρούσες ήταν η στιλιστική αλλαγή του Dani. Όσο και αν κάποιοι να κατηγορούν τους Cradle Of Filth, θα πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο Dani, στο είδος του, είναι rock star, με αποτέλεσμα η οποιαδήποτε αλλαγή πάνω του να σχολιάζεται ανάλογα. Αυτή τη φορά ήταν κουρεμένος και το make up θύμισε, όπως εύστοχα επισημάνθηκε, αυτό του Σκαθαρόζουμη! Από εκεί και πέρα, η Ashley Ellyllon σε φωνητικά και τα πλήκτρα είχε μια διακριτική παρουσία και δυστυχώς ούτε αυτή βοηθήθηκε από τον ήχο, ο James McIlroy με τη γνωστή κίνηση του ανεμόμυλου έδινε το έναυσμα για να ξεσηκωθεί το κοινό, ο Paul Allender αποτελεί το alter ego του Dani, ενώ Dave Pybus και Martin Škaroupka, σε μπάσο και drums αντίστοιχα, συμπλήρωναν την πολύ δεμένη σύνθεση των Cradle Of Filth.Φυσικά, όλο το παιχνίδι το παίρνει πάνω του ο Dani, με τις εκφράσεις, τα λόγια του και τη σκηνική του παρουσία. Αρκετά ομιλητικός, ευχαρίστησε τους Septic Flesh και τους Nightfall,  προλόγιζε με το δικό του τρόπο το κάθε τραγούδι, μα πάνω απ' όλα στάθηκαν οι εκφράσεις του, όταν εναλλασσόταν από τα ιδιαίτερα  «τσιριχτά» φωνητικά του σε πιο «κανονικά». Η συναυλία δεν έκανε σε κανένα σημείο κοιλιά και ακόμα και καινούρια κομμάτια, όπως το "The Cult Of Venus Aversa", «έδεσαν» ιδανικά στο set list τους. Ο μεγάλος χαμός, βέβαια, έγινε σε τραγούδια όπως το "The Principle Of Evil Made Flesh" και το "From The Cradle To Enslave", με το οποίο και ολοκλήρωσαν την εμφάνιση τους και έδωσαν την ευκαιρία στους οπαδούς να δημιουργήσουν ορισμένες σκηνές mosh pit, που συναντάς σε thrash συναυλίες.Στη συνέντευξη που μας παραχώρησε ο Dani δήλωσε ότι «θα είναι ένα δυνατό, γρήγορο και θεατρικό show. Θα παίξουμε ένα εκτεταμένο set, γύρω στη μια ώρα και 40 λεπτά, οπότε είναι μια καλή ευκαιρία να μας δείτε τώρα». Εάν πάρουμε τοις μετρητοίς τα λόγια του, έχουμε να πούμε ότι στη μια ώρα και 40 λεπτά ήμασταν καθ' οδόν προς τα σπίτια μας, θεατρικό με την έννοια που νόμιζα -χορεύτριες, κλουβιά κτλ.- δεν είδαμε ποτέ, αλλά είχαμε όντως ένα δυνατό και γρήγορο show.Θεωρώ ότι κανένας δεν πρέπει να έμεινε δυσαρεστημένος από την εμφάνιση των Cradle Of Filth, η οποία έσβησε την προηγούμενη, μέτρια τους παρουσία. Από την πλευρά τους πρέπει και οι ίδιοι να πέρασαν καλά και ελπίζουμε να μην χρειαστούν πάλι 6 χρόνια για να τους δούμε ξανά.

Setlist:

1. Humana Inspired To Nightmare
2. Heaven Torn Asunder
3. Funeral In Carpathia
4. Honey And Suplhur
5. Lilith Immaculate
6. Her Ghost In The Fog
7. Nymphetamine (Fix)
8. The Principle Of Evil Made Flesh
9. Under Huntress Moon
10. Ebony Dressed For Sunset
11. The Forest Whispers My Name
-----------------------------
12. Ave Satani
13. Cruelty Brought Thee Orchids
14. The Cult Of Venus Aversa
15. From The Cradle To Enslave

Παναγιώτης Λουκάς

Περισσότερες φωτογραφίες:

Cradle Of Filth:


  • SHARE
  • TWEET