Συνέντευξη: Pilgrim Fathers

12/01/2010 @ 06:29
Έχοντας εισπράξει διθυραμβικές κριτικές για το προπέρσινο "Short Circular Walks Ιn Τhe Hope Valley" οι Pilgrim Fathers απασχόλησαν ιδιαίτερα τα διεθνή μέσα τον περασμένο χρόνο. Η επισφράγιση της αναγνώρισης αυτής έγινε όταν συνόδευσαν τους Monster Magnet και τους Nebula στη ευρωπαϊκή τους περιοδεία. Για να μάθουμε μερικά παραπάνω πράγματα γι αυτούς, χρειάστηκε να επικοινωνήσουμε με τον frontman της μπάντας.


Καλησπέρα Shelf, ονομάζομαι Λάμπης και εκπροσωπώντας το Rocking.gr θα ήθελα να σου κάνω μερικές ερωτήσεις. Αρχικά πες μου μερικά πράγματα για το πώς ξεκινήσατε.
Ξεκινήσαμε πριν από τέσσερα χρόνια νομίζω. Δεν είμαι σίγουρος. Οι τρεις ήμασταν σε ένα συγκρότημα που λεγόταν Three Stages Of Pain και διαλύθηκε. Το συγκρότημα ήταν καλό αλλά είχε κάνει τον κύκλο του, νομίζω πως το ξέραμε. Τότε εγώ και ο Feg (κιθάρες) αποφασίσαμε να κάνουμε κάτι καινούργιο και το ονομάσαμε Pilgrim Fathers. Γνώριζα τον Dan (πλήκτρα) από το πανεπιστήμιο και τον Kev (τύμπανα) από το σχολείο. Ο Steve (πρώην μπασίστας) αποχώρησε πρόσφατα και έχουμε νέο μπασίστα τον οποίο «κλέψαμε» από την μπάντα του, You Slut.Οι κριτικές για το ντεμπούτο σας "Short Circular Walks In The Hope Valley" ήταν στην πλειοψηφία τους καταπληκτικές. Ποιες ήταν οι δικές σας προσδοκίες;
Σε ότι αφορά τις κριτικές, περιμέναμε ανάμεικτες αντιδράσεις. Πάντα μας χαροποιεί να διαβάζουμε μια καλή κριτική, αλλά ακόμα καλύτερο είναι όταν υπάρχει κόσμος σε ένα χώρο που παίζουμε και διασκεδάζει. Οι άσχημες κριτικές είναι εξίσου καλές όταν είναι τελείως αρνητικές. Αισθάνεσαι πως πρέπει να τσατίζεις πραγματικά κάποια συγκεκριμένα άτομα. Τώρα για το δίσκο, είμαι ιδιαίτερα υπερήφανος για αυτό που καταφέραμε, αν λάβουμε υπ’ όψιν τοv χρόνο και τα χρήματα που είχαμε. Υπήρξαν πολλά προβλήματα και κατέληξε σε μία περιπέτεια από τη στιγμή που ήμασταν όλοι «ταπί».

Θα έλεγα ότι παίζετε "Space-Post" ή κάτι τέτοιο, ποιες είναι οι κυριότερες επιρροές σας;
Όταν μαζευόμαστε στο στούντιο παίζουμε ότι μας κάνει κέφι. Συνήθως rock και metal από όταν ξεκίνησαν μέχρι τώρα. Οτιδήποτε μπορείς να φανταστείς, οτιδήποτε μπορεί να σταματήσει την ατελείωτη μονοτονία του να περιφέρεσαι σε έναν άχρηστο κόσμο όπου είτε θα πληρώνεσαι παχυλά είτε θα πεινάς. Είναι επίσης διασκεδαστικό και αρκετά φθηνό. Αν θες ονόματα επιρροών, Led Zeppelin, Pentagram, Melvins, Thin Lizzy και η λίστα δε τελειώνει ποτέ. Αυτό που εμπνέει εμένα να γράφω μουσική είναι το ίδιο πράμα που εμπνέει εσένα να γράφεις κείμενα. Rock.  

Τα τελευταία χρόνια παρατηρώ πως η post-rock σκηνή αποκτά πιστούς φίλους παγκοσμίως, πιστεύεις πως το συγκεκριμένο είδος ακμάζει; Είναι μουσική, ο κόσμος πάντα θα προσέχει και θα σκαλίζει κάτι το οποίο ακούγεται ωραία, βασικά, και σκατά να είναι, πάλι ο κόσμος θα το σκαλίζει. Υπάρχουν τόσα διαφορετικά είδη όσα και οι άνθρωποι που κατοικούν στη Γη, οπότε σύντομα θα υπάρχουν συναυλίες με έναν παρευρισκόμενο, σωστά; Μπερδεύτηκα τώρα, ποια ήταν η ερώτηση;Χαχα, το τελευταίο σας EP ονομάζεται "Dr. Niall Bombast (black) & His Tight Minded Scope Trooper (dog)". Γενικά νομίζω πως διασκεδάζετε αρκετά με τους περίεργους τίτλους που δίνετε έτσι;
Όχι, το μισούμε.

Παρόλο που το EP έχει μόλις τρία κομμάτια, είναι πολυδιάστατο. Σκοπεύετε να πειραματιστείτε κι άλλο στο μέλλον;
Ελπίζουμε ναι, έχουμε μερικές ιδέες τις οποίες κρατάμε για τον επόμενο δίσκο. Δεν είμαι σίγουρος πως θα τις ολοκληρώσουμε ή πως τις ενσωματώσουμε αλλά κάπως θα γίνει. Στην πραγματικότητα η χρήση της λέξης «πειραματισμός» είναι ένας φανταχτερός τρόπος για να μπερδεύουμε πράγματα. Απλά ψάχνουμε διάφορους τρόπους για να το κάνουμε πιο ενδιαφέρον για μας και το κοινό.

Όταν άκουσα το "The Unusual Words" έμενα έκπληκτος. Είναι μια groovy (σ.σ. αυτή η λέξη χάνει την αξία της κατά τη μετάφραση), ευχάριστη έκπληξη, ένα blues τζαμάρισμα το οποίο κλείνει το EP και αφήνει ένα χαμόγελο ικανοποίησης στον ακροατή. Πως προέκυψε κάτι τέτοιο;
Ζητήθηκε από μένα και τον Feg να κάνουμε κάτι ακουστικό για εμφάνιση στο Νόττινχαμ. Γράψαμε μερικά κομμάτι και αυτό ήταν ένα από αυτά. Σκεφτήκαμε πως θα είχε πλάκα να μαζέψουμε μερικούς φίλους και συνεργάτες, να πάμε στο δάσος μια ηλιόλουστη μέρα και να ηχογραφήσουμε. To γράψαμε καμιά δεκαριά φορές μέχρι να καταλήξουμε. Δε γνωρίζαμε πως θα το κυκλοφορούσαμε και το EP ήταν η τέλεια ευκαιρία.Μετά την επιτυχία του δισκογραφικού σας ντεμπούτου σας κάλεσαν να περιοδεύσετε στην Ευρώπη μαζί με τους Nebula και τους Monster Magnet. Πες μου για την εμπειρία σας αυτή.
Ήταν καταπληκτικά. Είχαμε κάνει μόνο μικρές περιοδείες στη Μεγάλη Βρετανία και μας φώναξαν να συμμετάσχουμε σε αυτό το σχήμα, ήταν απίστευτο. Ήμασταν όλοι οπαδοί των δύο αυτών συγκροτημάτων οπότε ήταν κάπως περίεργο αρχικά. Ήταν επική περιοδεία, η πρώτη μεγάλη για μας, και καταλαβαίνεις πως ήμασταν λίγο αμήχανοι και νευρικοί για το πως θα αποδίδαμε. Τελικά όλα λειτούργησαν σωστά και μετά από σκληρή δουλειά περάσαμε πολύ καλά.

Κάποιες ιδιαίτερες στιγμές που έχετε συγκρατήσει;
Για να είμαι ειλικρινής... είναι πάρα πολλές.

Παρακολουθώντας σας πέρυσι στη Γερμανία, διέκρινα ένα μάτσο εκκεντρικών τύπων που τα δίνουν όλα στη σκηνή. Εσείς τι περιμένετε από το κοινό;
Χρήματα, ποτά και πίπες.Σαν νέα μπάντα τι γνώμη έχετε για την παρούσα κατάσταση της μουσικής βιομηχανίας;
Είναι απίστευτα τα χρήματα που ξοδεύονται για σκουπίδια όταν υπάρχουν τόσο καταπληκτικές μουσικές εδώ κι εκεί. Επίσης απίστευτο είναι αυτό που κάνουν σε καλές μουσικές όταν χώνουν τα βρόμικα χέρια τους. Υπάρχουν και εξαιρέσεις αλλά στην πλειοψηφία τους (σ.σ. οι εταιρίες) φοβούνται να ρισκάρουν. Εξυπηρετούν σκοπούς και δίνουν την εντύπωση σε νέους ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να ψεύδονται και να κλέβουν για να γίνουν «κάποιοι». Θεωρούν ότι η δημόσια εικόνα είναι πιο σημαντική από την ίδια τη μουσική. Αυτά είναι μαλακίες για εκατομμύρια λόγους και αυτό για το οποίο είμαι σίγουρος είναι πως εγώ δεν εξυπηρετώ κανένα σκοπό.

Μελλοντικά σχέδια; Ένα νέος ολοκληρωμένος δίσκος και μια headlining περιοδεία ίσως;
Όλα τα παραπάνω. Ίσως support εμφανίσεις με άλλες καλές μπάντες. Θα δούμε. Ετοιμάζουμε και μερικές εκπλήξεις... Γενικά όσο ζούμε ελπίζουμε.

Shelf σε ευχαριστώ πολύ για τη συνέντευξη, ελπίζω να σας απολαύσουμε κάπου σύντομα. Τα τελευταία λόγια είναι δικά σου...
Don't fear the reaper.Λάμπης Παρταλάς
  • SHARE
  • TWEET