Συνέντευξη Tom Keifer

«Tο album εκπροσωπεί πολλές από τις δυναμικές και τα «χρώματα» που είχαμε προσεγγίσει με τους Cinderella»

Από τον Χρυσόστομο Μπάρμπα, 17/10/2013 @ 11:50
Τα 80s είναι πια σε απόσταση τριακονταετίας, η grunge ήρθε-σάρωσε-έφυγε, αλλά μερικές φιγούρες που μεσουράνησαν στα τέλη εκείνης της δεκαετίας είναι ακόμα εδώ και ενεργά. Μία απ' αυτές είναι ο Tom Keifer, ο ηγέτης των glam-αλλά-όχι-ακριβώς-glam Cinderella, ο οποίος φέτος κυκλοφόρησε νέα μουσική μετά από δεκαεννιά ολόκληρα χρόνια, μέσω του πρώτου του σόλο πονήματος. Πόνημα όνομα και πράμα, μιας και οι διεργασίες για τη δημιουργία του είχαν ξεκινήσει εδώ και πολλά-πολλά χρόνια. Διαβάστε τι λέει o Tom γι' αυτό, εάν εν τέλει άξιζε τον κόπο, εάν ήταν έτοιμος για την ξαφνική επιτυχία των Cinderella, μάθετε επίσης την άποψή του για τον... Bruno Mars και διαβάστε για τις δύσκολες μέρες που πέρασε λόγω της ανίατης ασθένειάς του στις φωνητικές χορδές.

Tom KeiferΓεια, Tom, πώς είσαι;
Είμαι πολύ καλά, εσύ;

Κι εγώ καλά. Πού σε βρίσκουμε αυτή τη στιγμή; Σε ποιό σημείο της περιοδείας σου;
Αυτή την περίοδο κάνω ένα διάλειμμα. Περιοδεύσαμε αρκετά, νωρίτερα φέτος. Επιστρέψαμε στις βάσεις μας στα τέλη του Ιουνίου και από τότε είμαστε σε διάλειμμα. Κάνουμε μονάχα μερικές εμφανίσεις εδώ κι εκεί, αλλά σκοπεύουμε να επιστρέψουμε στην περιοδεία μέσα στο φθινόπωρο και μέχρι τον επόμενο χρόνο.

Είναι αλήθεια η όλη διαδικασία της περιοδείας ακόμα τόσο διασκεδαστική όσο ήταν κατά τα πρώτα χρόνια της καριέρας σου;
Ναι, φυσικά. Παραμένει πιθανότατα η αγαπημένη μου πτυχή αυτής της δουλειάς και αυτού που κάνω. Δεν υπάρχει τίποτα σαν αυτή τη στιγμή, όταν μοιράζεσαι μουσική με τους φαν σου.

Tom Keifer - The Way Life GoesΑς συζητήσουμε το "The Way Life Goes". Γνωρίζοντας πως ήταν στα σκαριά για πολλά χρόνια, πότε ξεκίνησες να το σχεδιάζεις και να γράφεις γι’ αυτό; Ποιές ήταν οι καταστάσεις κι οι συγκυρίες που οδήγησαν στην κυκλοφορία του αυτή τη χρονιά;
Ναι, ήταν στα σκαριά για πολύ καιρό. Το να κυκλοφορήσει φέτος δεν ήταν μέρος κανενός σχεδιασμού, ήταν απλά ο τρόπος που το φτιάξαμε. Δουλεύαμε δηλαδή δίχως κάποια δισκογραφική, επιθυμώντας να μην έχουμε προθεσμίες και ημερομηνίες κυκλοφορίας. Όταν νιώσαμε πως ο δίσκος ήταν έτοιμος, τότε ψάξαμε για συμφωνία με κάποια εταιρεία. Έτσι έγινε λοιπόν. Ξοδέψαμε πολλά χρόνια σ’ αυτόν τον δίσκο και όταν νιώσαμε πως ήταν η σωστή στιγμή, τότε αποφασίσαμε να τον κυκλοφορήσουμε. Όπως είπα δεν υπήρχε κάποιος ενδελεχής σχεδιασμός ή κάτι τέτοιο, απλά συνέβη όπως συνέβη.

Tom KeiferΠερίπου πoιά χρονιά δηλαδή άρχισες να γράφεις τραγούδια γι’ αυτό το άλμπουμ;
Έγραφα με τη σκέψη ενός σόλο δίσκου στο μυαλό, από τα μέσα του ’90, αλλά ξεκινήσαμε να ηχογραφούμε κομμάτια το 2003. Συνεχίσαμε τις ηχογραφήσεις και την παραγωγή μέχρι το 2008. Τότε τελειώσαμε και τα τελευταία μέρη του editing, του mastering και όλα αυτά. Τότε ολοκληρώθηκε το άλμπουμ.

Κατέληξαν όλα έτσι όπως τα είχες αρχικά φανταστεί; Ποιά είναι τα συναισθήματά κι οι σκέψεις σου τώρα που είναι επιτέλους εκεί έξω;
Είμαι πολύ χαρούμενος με το πως κατέληξε ο δίσκος. Δουλέψαμε τόσο πολύ και αφιερώσαμε τόσο πολύ χρόνο για να πετύχουμε τα τραγούδια έτσι όπως θέλαμε. Την ενέργειά τους, τις αποδόσεις των μουσικών και πως να τις αποτυπώσουμε αποτελεσματικότερα στο cd, ξέρεις.  Τώρα που κυκλοφόρησε, νιώθω κάπως ανακουφισμένος, αφού δουλεύαμε πάνω σ’ αυτό για τόσο καιρό και μέχρι στιγμής η αντίδραση των φαν και όλων εκεί έξω είναι εξαιρετική, οπότε νιώθω πολύ καλά.

Μιας και -όπως μου είπες- τα περισσότερα κομμάτια γράφτηκαν κάμποσα χρόνια πριν, τι κριτήρια χρησιμοποίησες για να επιλέξεις αυτά που θα απάρτιζαν το άλμπουμ; Ήταν προτεραιότητά σου να επιλέξεις τα κομμάτια που ακούγονταν πιο σύγχρονα, ή όχι;
Δεν ξέρω, είναι δύσκολο να προσδιορίσεις γιατί διαλέγεις κάποια τραγούδια. Υπάρχουν πολλά τραγούδια από τα οποία έχεις να διαλέξεις και στην τελική, για να το θέσω απλά, τα «τυχερά» είναι αυτά που σου αρέσουν περισσότερο.

Απλό, αλλά λογικό.
Ναι, είναι πολύ απλό αλλά έτσι το χειριζόμουν πάντα.

Tom KeiferΜιας και αυτό είναι το πρώτο σου σόλο άλμπουμ, πώς ήταν η εμπειρία να συνθέτεις και να ηχογραφείς χωρίς να είσαι μέλος μιας μπάντας;
Θαρρώ πως είχα συνηθίσει να είμαι ο κύριος συνθέτης, αφού έγραφα το περισσότερο απ’ το υλικό των Cinderella. Οπότε, η διαδικασία της σύνθεσης δεν ήταν και τόσο διαφορετική, εκτός απ’ το γεγονός πως σ’ αυτόν τον σόλο δίσκο συνεργάστηκα με μερικούς άλλους συνθέτες, όπως τη γυναίκα μου και κάποιους άλλους. Αυτό διαφοροποίησε κάπως τα πράγματα. Τώρα, η διαδικασία της ηχογράφησης είναι μια σχέση αγάπης/μίσους. Τόσο όταν ηχογραφούσα με τους Cinderella, όσο και σε αυτό το άλμπουμ, ήταν το ίδιο. Ξέρεις, έχεις κάτι στο κεφάλι σου, ένα τραγούδι κι έχεις σκεφτεί πως θέλεις να ακουστεί όταν βγει απ’ τα ηχεία. Είναι η διαδικασία της δημιουργίας, κυνηγάς αυτό το πράγμα. Κάποιες φορές είναι πολύ εύκολο να το βρεις και κάποιες άλλες είναι δύσκολο, έτσι μπορεί να σε τρελάνει λιγάκι πότε-πότε. Γι’ αυτό προτιμώ το συναίσθημα ενός live. Όταν έχεις δημιουργήσει τη μουσική και την ξαναδημιουργείς κάθε βράδυ, παίζοντας κάθε βράδυ μπροστά σε ένα κοινό, είναι λίγο πιο ευχάριστο.

Tom KeiferΠοιά πιστεύεις πως είναι τα στοιχεία που ξεχωρίζουν τον δίσκο σου από τη δουλειά σου με τους Cinderella και ποιά είναι αυτά που μπορεί να είναι παρόμοια;
Το γενικότερο συναίσθημα είναι σίγουρα διαφορετικό από τους Cinderella. Αλλά, ξεκινώντας από τις ομοιότητες, νομίζω η μεγαλύτερη και πιο προφανής είναι φυσικά ότι εγώ είμαι στη θέση του τραγουδιστή, του συνθέτη και κάνω την περισσότερη δουλειά στις κιθάρες. Οπότε αυτό φέρνει λίγο απ’ το ίδιο στυλ. Μιλώντας γενικότερα, αυτό το άλμπουμ εκπροσωπεί πολλές από τις δυναμικές και τα «χρώματα» που είχαμε προσεγγίσει με τους Cinderella. Για παράδειγμα, το "Flower Song" θυμίζει το "Coming Home", έχει αυτή την country, ακουστική αισθητική στην κιθάρα. Και μετά έχουμε το ακριβώς αντίθετο, το πιο δυνατό υλικό, όπως το "Mood Elevator", το οποίο μου θυμίζει πολύ το βαρύ υλικό των Cinderella. Πιστεύω πως το άλμπουμ είναι κάπως κοντά στους Cinderella αλλά υπάρχουν μερικά κομμάτια που ξεχωρίζουν και είναι πολύ διαφορετικά απ’ το στυλ τους. Το "A Different Light" και το "Fools Paradise" είναι καλά παραδείγματα, αφού δεν νομίζω ότι ακούγονται σαν κάτι που θα έκαναν οι Cinderella.

Tom KeiferΚάτι που παρατηρεί κάποιος εξ' αρχής στο "The Way Life Goes" είναι ο προσωπικός χαρακτήρας των στίχων. Τι ρόλο παίζουν γενικά για εσένα ως συνθέτη και ειδικά σε αυτόν τον δίσκο;
Πάντα γράφω βασιζόμενος σε εμπειρίες βγαλμένες απ’ τη ζωή και αναζητώ πραγματική έμπνευση. Όταν μου έρχονται κάποιοι στίχοι, ακούω σχεδόν αμέσως μια μελωδία μαζί τους κι έπειτα βάζω σιγά-σιγά την κιθάρα στο «παιχνίδι», τις συγχορδίες και όλα αυτά. Ξέρεις, η σύνθεση είναι ένα κομμάτι ζωής για μένα και οι εμπειρίες μου και αυτά που έχω περάσει ή αυτά που έχω δει άλλους να περνάνε, είναι βασικά αυτό στο οποίο πάντα βασιζόμουν.

Όπως ανέφερες, συνεργάστηκες με τη γυναίκα σου στη σύνθεση και στην παραγωγή. Επηρέασε η δυναμική μεταξύ σας τον δίσκο, κι αν ναι πώς;
Η αλήθεια είναι ότι δουλεύουμε πολύ καλά μαζί. Είναι μια απίστευτα ταλαντούχα συνθέτις, τραγουδίστρια και παραγωγός κι έτσι προσέφερε πολλά. Η σύνθεση είναι η το πεδίο που κατέχει πραγματικά καλά, αλλά έκανε επίσης και μερικά φωνητικά στον δίσκο. Προσεγγίζουμε τη σύνθεση με τον ίδιο τρόπο, βασιζόμενοι στην αληθινή ζωή και χρησιμοποιώντας καθημερινά πράγματα για να βρούμε έμπνευση. Οπότε έχουμε πολύ άνεση να δουλεύουμε μαζί και είναι πολύ εύκολο.

Κάτι άλλο που επηρέασε τον δίσκο -και πολύ θετικά- είναι τα εξαιρετικά σου φωνητικά. Κι αυτό δεν είναι κάτι απλό, αν συλλογιστούμε τα προβλήματα που έχεις αντιμετωπίσει με τη φωνή σου. Πώς κατάφερες να τα ξεπεράσεις και τι χρειάστηκε για να βρεθείς στο επίπεδο που είσαι τώρα, φωνητικά;
Εδώ και χρόνια έχω διαγνωστεί με μια ασθένεια στις φωνητικές μου χορδές. Είναι κάτι για το οποίο δεν υπάρχει στην πραγματικότητα θεραπεία. Ήταν στις αρχές των 90s όταν μου είπαν ότι έχω μερική παράλυση στη μια πλευρά των φωνητικών μου χορδών. Έπρεπε απλά να δουλέψω ανά τα χρόνια με δασκάλους φωνητικής, προσπαθώντας να βρω τον τρόπο να «ξεγελάσω» τον εαυτό μου να αντέξει, ούτως ώστε να δουλέψω και πάλι στο επίπεδο που πρέπει. Χρειαζόταν να προσπαθώ διαρκώς να ενδυναμώνω αυτό το συναίσθημα. Εννοώ, η επιστήμη δεν μπορεί να το προσδιορίσει ακριβώς. Δεν είναι κάτι που μπορεί να γιατρευτεί. Χρειάζεται καθημερινή δουλειά και προσπάθεια να φτάσεις όσο πιο μακριά μπορείς. Πέρασα πολλά χρόνια εξουθενωτικής προσπάθειας αλλά τώρα νιώθω πραγματικά δυνατός και σίγουρος, έτσι είμαι ευγνώμων που βρήκα έναν τρόπο να το ξεπεράσω.

Tom KeiferΟπότε στην ουσία δε σταματάς ποτέ να προσπαθείς να διατηρείσαι στο επίπεδο που είσαι;
Ναι, είναι ακόμα κάπως έτσι. Ευτυχώς όμως η κατάσταση είναι πιο σταθερή αυτή τη στιγμή. Τα τελευταία τρία-τέσσερα χρόνια το κοντρολάρω.

Χαίρομαι που τ’ ακούω αυτό.
Σ’ ευχαριστώ. Εννοώ, ακόμα χρειάζεται να δουλεύω κάθε μέρα αλλά τα πράγματα δείχνουν να ‘ναι εντάξει.

Απ’ ότι μου λες, φαίνεται πως έχεις καταναλώσει πολλή προσπάθεια στη δημιουργία του "The Way Life Goes". Σε αποκάρδιωσε ποτέ η μορφή που έχει πάρει αυτές τις μέρες η μουσική βιομηχανία; Τα single δείχνουν να έχουν πάρει τα ηνία από τα ολοκληρωμένα άλμπουμ, οπότε ποιό ήταν το κίνητρό που σε έκανε να δουλέψεις τόσο σκληρά για να κυκλοφορήσεις τον δίσκο σου;
Υποθέτω πως ήταν το ότι μεγάλωσα με παλιούς δίσκους. Αυτό το πράγμα, το να είναι ένα ταξίδι με αρχή και τέλος, είτε πρόκειται για 8, 10 ή 12 κομμάτια. Το να νιώθεις αυτή τη δυναμική και όλα αυτά τα διαφορετικά συναισθήματα, με αυτό μεγάλωσα. Δεν μπορώ να φανταστώ να μπαίνω στο στούντιο και να κάνω οτιδήποτε άλλο απ’ το να δημιουργώ ένα ολοκληρωμένο και αλληλοσυμπληρούμενο σύνολο μουσικής, το οποίο να λέει κατά κάποιο τρόπο μια ιστορία. Τα single είναι βέβαια πάντα ένα μέρος όλου αυτού.

Ναι, λες όμως πως ένα single δεν μπορεί να σταθεί μόνο του.
Ναι, θα πρέπει να είναι μέρος ενός ευρύτερου συνόλου. Ενός άλμπουμ.

Tom KeiferΜιας και είμαστε στο θέμα της σημερινής μουσικής βιομηχανίας, τι πιστεύεις για το σημερινό rock & roll; Είναι γεγονός πως η τεχνολογία παίζει σημαντικό ρόλο στη δημιουργία του τελικού μουσικού αποτελέσματος. Πιστεύεις ότι αφαιρεί λίγη απ’ τη μαγεία;
Το μυστικό είναι να χρησιμοποιείς την τεχνολογία με μέτρο. Είναι αναμφίβολα θέμα γούστου. Εννοώ, αυτοί που τους αρέσει η dance μουσική, προφανώς γουστάρουν τα ηλεκτρονικά στοιχεία κι όλα αυτά. Εγώ προσωπικά πιστεύω ότι το rock & roll πρέπει να είναι πιο οργανικό, είναι ωραίο όμως όταν ενσωματώσεις λίγη τεχνολογία στην παραγωγή. Ό,τι θεωρείς καλύτερο.

Οπότε να θεωρήσω πως δε διστάζεις να πειραματιστείς όταν βρεις την ευκαιρία.
Ναι! Βασικά, πειραματιστήκαμε πολύ σε αυτό το άλμπουμ. Υπάρχουν κομμάτια σαν το "A Different Light", τα οποία είναι μακριά απ’ ότι συνήθιζα να κάνω με τους Cinderella. Είχαμε πολύ χρόνο να κάνουμε διάφορες «αλχημείες». Αυτό ήταν κι ένα ωραίο μέρος της δημιουργίας αυτού του δίσκου.

Έχεις κατά νου κάποιες σύγχρονες μπάντες που πιστεύεις πως είναι αξιοπρόσεχτες;
Το άλμπουμ των Imagine Dragons μου κέντρισε το ενδιαφέρον. Είναι πολύ καλοί. Οι Halestorm είναι μια μπάντα που γουστάρω επίσης πολύ. Ο τελευταίος τους δίσκος είναι απίστευτος. Η Lzzy (Hale) είναι φοβερή πίσω απ’ το μικρόφωνο. Μάλιστα, είχαμε την ευκαιρία να κάνουμε πρόσφατα μερικά live μαζί τους και είναι ένα εξαιρετικό συγκρότημα. Για να προσθέσω και μια διαφορετική «γεύση», μου αρέσει πολύ και ο Bruno Mars. Είναι τόσο κλασάτος και λατρεύω τη φωνή του.

Tom KeiferΈχει μια old school soul αίσθηση.
Ναι. Και το λατρεύω αυτό! Ξέρεις, με ελκύουν οι τραγουδιστές. Ειδικότερα αφού πληροφορήθηκα για την ασθένειά μου, νιώθω πραγματικά την ανάγκη να ακούω καλούς τραγουδιστές. Οπότε, όταν ακούω τον Bruno Mars να τραγουδά, με εμπνέει,. Όταν ακούω την Lzzy Hale να τραγουδά, που έχει μια υπεροχή φωνή, με εμπνέει. Θέλω να προσπαθώ να τα πηγαίνω καλύτερα. Η μπαλάντα που έχει ο Bruno Mars για παράδειγμα, "When I Was Your Man", την ακούω και με εμπνέει.

Λαμβάνοντας υπόψη πως όταν ξεκίνησες την καριέρα σου, δεν υπήρχε το internet, ποιά είναι η άποψή σου σχετικά με αυτό; Υπάρχει τρόπος για έναν μουσικό να το διαχειριστεί προς όφελος του;
Είναι στην πραγματικότητα κάτι το οποίο το μαθαίνω ακόμα. Οπότε δεν μπορώ να πω και πολλά. Ποτέ μου δεν ασχολήθηκα ιδιαίτερα με το internet, ξέρεις, social media κι όλα αυτά. Άρχισα να ασχολούμαι πρόσφατα, πέρσι και ακόμα το μαθαίνω. Facebook, Twitter... νομίζω πως είναι ωραία. Είναι ένας ωραίος τρόπος να επικοινωνείς με τους οπαδούς, μαθαίνω διαρκώς όμως πώς να το ελέγχω. Έχει πλάκα, πραγματικά το διασκεδάζω.

Tom KeiferΑς μιλήσουμε λιγάκι τώρα για το ξεκίνημα της καριέρας σου. Οι Cinderella έκαναν την εμφάνισή τους στη rock σκηνή με ένα μεγάλο μπαμ, με ένα άλμπουμ που έκανε εκατομμύρια πωλήσεις. Πώς ήταν να έχετε ένα τόσο επιτυχημένο ντεμπούτο; Ήσασταν έτοιμοι για ό,τι επακολούθησε ή μήπως βρεθήκατε προ εκπλήξεως;
Ελπίζεις γι’ αυτό και φαντάζεσαι πως θα ‘ναι να έχεις όλη αυτή την επιτυχία, αλλά δεν νομίζω πως κανείς μπορεί να είναι έτοιμος για κάτι τέτοιο. Ήταν όμως φοβερό και ακόμα είναι. Αυτό που συνέβη με αυτόν τον πρώτο δίσκο των Cinderella, άλλαξε τις ζωές όλων μας για πάντα. Θα είμαι αιώνια ευγνώμων για την επιτυχία που είχαμε με αυτή τη μπάντα, όλες τις υπέροχες περιοδείες και όλα αυτά και είναι κάτι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Είχαμε τόσους τρομερούς οπαδούς, που μας στήριζαν όλα αυτά τα χρόνια και όλο αυτό χτίστηκε τότε, με αυτά τα πρώτα άλμπουμ. Και είναι πολύ ωραίο, ξέρεις. Αυτός είναι ο λόγος που έχουμε ακόμα τη δυνατότητα να κάνουμε περιοδείες και δίσκους, οι βάσεις της σχέσης μας με τους οπαδούς μας. Είμαστε ιδιαίτερα ευγνώμονες γι’ αυτό.

Πάντα θαύμαζα το γεγονός πως μετά την επιτυχία του "Night Songs", δεν διστάσατε να κάνετε τη διαφορά με το "Long Cold Winter". Τι προκάλεσε την αλλαγή ρότας προς μια πιο ξεκάθαρα blues κατεύθυνση; Σας πέρασε ποτέ απ’ το μυαλό τότε, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να απωθήσει το κοινό που είχε προσελκύσει το ντεμπούτο σας;
Όχι, διότι το "Night Songs" ήταν στην πραγματικότητα ένα blues άλμπουμ. Παρουσιάζεται κάπως διαφορετικά αλλά οι μελωδίες και οι στίχοι στο "Night Songs" προέρχονταν όλοι από το ίδιο μέρος. Είναι όλοι αληθινοί. Ας πάρουμε το ομότιτλο τραγούδι για παράδειγμα, είναι για  αληθινά συναισθήματα. Εννοώ, οι στίχοι «workin' this job ain't payin' the bills, sick and tired rat race takin' my thrills, kickin' down the road not a dime in my pocket», είναι blues στίχοι και απ’ αυτή την προοπτική έγραφα πάντα. Η παραγωγή και η ενορχήστρωση μπορεί να αλλάζουν ανά τα χρόνια και ανά τους δίσκους, η ψυχή των τραγουδιών προερχόταν πάντοτε απ’ το ίδιο μέρος. Οπότε, ποτέ δεν σκέφτηκα ότι η αλλαγή ρότας που ανέφερες θα ξενέρωνε κάποιους, αλλά ακόμα και να το έκανε, θα τη γούσταραν κάποιοι άλλοι. Πάντα θα συμβαίνει αυτό. Έτσι, προσπαθούσαμε πάντα να εξελισσόμαστε, με την παραγωγή και την ενορχήστρωση, γιατί αν δεν εξελίσσεσαι, ρισκάρεις και τότε να χάσεις κοινό. Στην τελική, πιστεύω πρέπει να κάνεις ό,τι θεωρείς εσύ ορθότερο. Εμείς πάντα αυτό κάναμε. Ανέκαθεν ένιωθα πως τα συναισθήματα των τραγουδιών, οι μελωδίες και οι στίχοι σε όλο το υλικό των Cinderella και μέχρι τον σόλο δίσκο μου, προέρχονταν όλα απ’ το ίδιο μέρος. Εν τέλει, με αυτό συνδέεται ο κόσμος.

Tom KeiferΑλήθεια είναι αυτό. Τώρα, με αυτή την κατεύθυνση που πήρατε τότε, πιστεύω ότι βρήκατε τη χρυσή τομή ανάμεσα σε έναν μοντέρνο και σύγχρονο για την εποχή του ήχο και σε έναν ήχο που εξέφραζε τις επιρροές σας. Ποιές ήταν λοιπόν αυτές οι επιρροές και πως γαλούχησαν την ταυτότητα των Cinderella και εσένα ως μουσικό;
Οι πολύ πρώτες μου επιρροές ήταν η rock απ’ τα 70s. Ήταν οι Led Zeppelin, η Janis Joplin... και κάμποση rock απ’ τα τέλη των 60s: Rod Stewart, Deep Purple, Fleetwood Mac... θα μπορούσα να συνεχίσω για ώρα. Θέλω να πω πως ήταν μια εξαιρετική περίοδος για να μεγαλώσεις και να μάθεις πώς να γίνεις μουσικός. Ήταν μια ιδιαιτέρως ενδιαφέρουσα χρονική περίοδος, ξέρεις, με όλα αυτά τα πράγματα που γίνονταν για πρώτη φορά. Ήταν πολύ αυθεντικό όλο αυτό. Ήταν εξαιρετική στιγμή για να παίζεις τραγούδια και να μαθαίνεις κιθάρα. Έπειτα, ήρθε η στιγμή που συνειδητοποίησα ότι  οι ήρωες μου είχαν κι αυτοί επιρροές και τότε ξεκίνησα να εξερευνώ, ως έφηβος, τη blues. Ανακάλυψα καλλιτέχνες όπως ο Muddy Waters, ο Elmore James -απ’ εκεί προέρχονται οι slide επιρροές μου- και ο Johnny Winter. Πιστεύω πως είναι ωραίο να μπορείς να ψάχνεις τι άκουγαν τα άτομα που σε έχουν επηρεάσει και ποιες ήταν οι δικές του επιρροές. Σου δίνει λίγο περισσότερο βάθος.

Tom KeiferΈχεις κανένα παράπονο απ’ το παρελθόν; Θα επιθυμούσες να είχες τη δυνατότητα να αλλάξεις οτιδήποτε στην καριέρα σου;
Δεν θα άλλαζα τίποτα. Όλα είναι μια διαδικασία μάθησης. Κάνεις σίγουρα λάθη κατά τη διάρκεια της διαδρομής, προσπαθείς όμως να μάθεις απ’ αυτά. Απ’ τα μισά τουλάχιστον. Έτσι είναι η ζωή, ξέρεις, προχωράς και προσπαθείς να μη κολλάς στο παρελθόν και προσπαθείς απλώς να μαθαίνεις απ ‘αυτό.

Βλέποντας την εξαιρετική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η φωνή σου στο "The Way Life Goes", μπορούμε να έχουμε ελπίδες για νέο υλικό και απ’ τους Cinderella ή μήπως επιθυμείς να εξερευνήσεις το σόλο μονοπάτι που δημιούργησες;
Το μυαλό μου είναι ακόμη στον σόλο δίσκο αλλά θα δούμε. Οι Cinderella είναι σε διάλειμμα, μιας και τα τελευταία τρία χρόνια ήταν αρκετά δύσκολα, οπότε θα πρέπει να περιμένουμε τι μας επιφυλάσσει το μέλλον.

Σ’ ευχαριστώ για τον χρόνο σου, Σου εύχομαι τα καλύτερα!
Σ’ ευχαριστώ, φίλε μου και σ’ ευχαριστώ για αυτή τη συζήτηση.
  • SHARE
  • TWEET