Amon Amarth: «Νιώθουμε μια σύνδεση με τον τρόπο που ζούσαν και σκέφτονταν οι Vikings»

Ο Ted Lundstrom λακωνικά και αποτελεσματικά μας μίλησε για τα αγαπημένα του τραγούδια από τον νέο δίσκο, το πώς συμπεριφέρεται στο σούπερ μάρκετ και τους Vikings

Από τον Νικόλα Ρώσση, 08/04/2016 @ 13:10

Vikings. Πολλοί Vikings. Πολλές αναφορές στους Vikings. Ακόμα και στη σειρά "Vikings" με την ψεύτικη απαίσια προφορά τους. Αλλά γενικά, εκτός από Vikings, στα πλαίσια της προώθησης του νέου άλμπουμ "Jomsviking" που σας παρουσιάσαμε εδώ στο Rocking πρόσφατα, μιλήσαμε με τους Amon Amarth να μας πούνε δυο πράματα για το πώς προέκυψε το νέο εξαιρετικό, άλλα ίσως λίγο πλέον επαναλαμβανόμενο υλικό του δίσκου.

Αν και ήλπιζα να μιλήσω με τον Johan για να μου πει περισσότερα κουτσομπολιά και λεπτομέρειες για την ανερχόμενη καριέρα του ως ηθοποιός και Viking, τελικά μιλήσαμε με τον μπασίστα Ted Lundstrom.

Amon Amarth Ted Lundström

Προσπάθησα να του βγάλω και λαβράκι για την αποχώρηση του επί δεκαεπτά χρόνια drummer, Fredrik Andersson, αλλά μου ξέφυγε στη γωνία του κόρνερ με προσποίηση και υπεκφυγή επικών διαστάσεων.

Γεια σου Ted, συγχαρητήρια για το νέο άλμπουμ. Είναι πραγματικά ένα εκπληκτικό επίτευγμα και φυσικά ακούγεται εξαιρετικό όπως πάντα. Πες μου τα πάντα γι' αυτό και όλα τα cool πράγματα που κάνατε κατά τη διάρκεια της δημιουργικής διαδικασίας.

Σ' ευχαριστώ πολύ. Αυτός ο δίσκος είναι λίγο διαφορετικός από τα προηγούμενα άλμπουμ μας, απλά γιατί αποφασίσαμε να κάνουμε concept δίσκο. Είναι κάτι που σκεφτόμασταν αρκετό καιρό, αλλά ποτέ δεν είχαμε καταφέρει να υλοποιήσουμε. Υποθέτω ότι ο Johan επηρεάστηκε λίγο από το παράλληλο project του, που έπαιξε στην ταινία "The Northmen" κι έτσι έγραψε μια φοβερή ιστορία που τη χρησιμοποιήσαμε στο δίσκο τελικά. Βέβαια, χρειάζεται πολύς σχεδιασμός για να κάνεις έναν concept δίσκο, διότι πρέπει να ακολουθείς την πλοκή της ιστορίας και δεν μπορείς να αλλάξεις καθόλου τη σειρά των τραγουδιών. Αλλά παράλληλα ήταν πολύ διασκεδαστική διαδικασία.

Δεν πιστεύω ότι έχω ακούσει το δίσκο επαρκώς ακόμα, αλλά η γενικότερη εντύπωση μου είναι ότι έχει πιο mid-tempo χαρακτήρα απ' ό,τι συνήθως. Εάν δεν κάνω τελείως λάθος με την αρχική εντύπωση μου ήταν κάτι προσχεδιασμένο ή απλά σας βγήκε έτσι αυτήν τη φορά;

Νομίζω απλά μας βγήκε έτσι. Προσπαθήσαμε να βρούμε μουσική που ταιριάζει με την ιστορία και νομίζω ότι έπρεπε να πάρουμε αυτήν τη συγκεκριμένη κατεύθυνση με όλο το δίσκο. Νομίζω ότι έχουμε μια καλή αναλογία επιθετικών κι επικών τραγουδιών.

Τι είναι καλύτερο ή διαφορετικό στο "Jomsviking" σε σχέση με τις προηγούμενες κυκλοφορίες σας δηλαδή;

Εξελισσόμαστε σε κάθε δίσκο που κάνουμε και νομίζω ότι δουλέψαμε πιο σκληρά αυτήν τη φορά να βγάλουμε μελωδίες που ξεχωρίζουν. Τα τύμπανα είναι που σίγουρα κάνουν αυτό το δίσκο διαφορετικό από τους άλλους.

Πιστεύεις ότι υπάρχει ο παραμικρός λόγος ή η παραμικρή ρεαλιστική πιθανότητα οι Amon Amarth να πειραματιστούν με άλλα είδη ή να ενσωματώσουν νέα στοιχεία στον ήχο τους;

Δεν θέλω ποτέ να λέω ποτέ, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε πλάνα που θα άλλαζαν τον ήχο μας. Μπορεί να προσθέτουμε νέα μικρά πραγματάκια σε κάθε δίσκο, αλλά μην περιμένεις μεγάλες αλλαγές σε καμία περίπτωση.

Υπάρχουν τίποτα χαριτωμένες ιστορίες ή τίποτα σουρεαλιστικές καταστάσεις στον χρόνο που μεσολάβησε από την κυκλοφορία του "Deceiver..." μέχρι την κυκλοφορία του "Jomsviking";

Όχι ιδιαίτερα. Ήμασταν δύο χρόνια στον δρόμο με την εξαντλητική περιοδεία μας, αλλά δεν θυμάμαι τίποτα περίεργο ή σουρεαλιστικό να προκύπτει. Βγήκαμε με έναν drummer λιγότερο όμως.

Το αγαπημένο μου τραγούδι μέχρι στιγμής είναι το "One Thousand Burning Arrows", καθώς κουβαλάει την κληρονομιά των Amon Amarth, είναι επικό και πολύ εμπνευσμένο και ταυτόχρονα λίγο καινοτόμο. Εσένα ποιο είναι το αγαπημένο σου;

Α, κι εμένα το "One Thousand Burning Arrows" είναι από τα αγαπημένα μου μαζί με το "Back On Northern Shores", αλλά νομίζω όλα τα τραγούδια είναι σχεδόν το ίδιο δυνατά, αλλά μπορεί την άλλη εβδομάδα να σου έχω άλλη απάντηση. Επίσης, αγαπώ το τραγούδι με την Doro, γιατί μου αρέσουν πολύ πώς δένουν οι δύο φωνές μαζί, συμπληρώνει η μία την άλλη μ' έναν μοναδικό τρόπο.

Ακούγοντας τη μουσική σας, παρακολουθώντας τις συναυλίες σας με έχετε πείσει τελείως ότι ζείτε και τις καθημερινές σας ζωές αναλόγως σαν Vikings. Υπάρχει κάποιο στοιχείο αλήθειας σ' αυτήν την εντύπωση που έχω; Θα φώναζες με όλη σου τη δύναμη στη μούρη κάποιου που σε ενοχλεί στο σούπερ μάρκετ ή είστε νορμάλ τύποι τελικά;

Είμαστε αρκετά νορμάλ τύποι νομίζω. Παίρνουμε το αμαξάκι μας και πάμε στο σούπερ μάρκετ να ψωνίσουμε φαγητό, αντί να καβαλάμε ένα άλογο να πάμε να κυνηγήσουμε τροφή, αλλά ταυτόχρονα νιώθουμε και μια σύνδεση με τον τρόπο που ζούσαν και σκέφτονταν οι Vikings. Σήμερα πλέον πολλά πράματα είναι τελείως επιφανειακά και ψεύτικα, αλλά εμείς προτιμάμε να ζούμε αρμονικά με τη φύση και να είμαστε ειλικρινείς και γνήσιοι πρώτα στους εαυτούς μας και μετά στους άλλους.

Amon Amarth

Ας αλλάξουμε ύφος τώρα και πες μου στο μέτρο που είναι δυνατόν να μου αποκαλύψεις τι ακριβώς παίχτηκε με τον Fredrik Andersson, που μετά από 17 χρόνια στην μπάντα αποχώρησε;

Δεν έχω και πολλά να σου πω. Απλά κάπως με τον καιρό δημιουργήθηκε μια απόσταση μεταξύ μας και αποφασίσαμε ότι είναι καλύτερο για το συγκρότημα να χωρίσουν οι δρόμοι μας. Αλλά περάσαμε εκπληκτικά συνθέτοντας και ηχογραφώντας τον νέο δίσκο με τον παλιό μας φίλο Tobben Gustavsson από τους Vomitory και τους Cut Up.

Ωραία. Πάμε παρακάτω. Northmen: A Viking Saga. Πώς προέκυψε αυτό; Πες μου δυο λόγια, διότι πραγματικά δεν έχω ιδέα γι' αυτό το σκηνικό.

Το σενάριο για την ταινία Northmen γράφτηκε από έναν τύπο που είναι οπαδός του συγκροτήματος. Νομίζω, επίσης, ότι ο σκηνοθέτης ήθελε έναν χαρακτήρα να μοιάζει λίγο όπως ο Johan κι έτσι του ζήτησε απλά να ρωτήσει τον κύριο Hegg αν θα ενδιαφερόταν για τον ρόλο και τα υπόλοιπα είναι απλά ιστορία.

Βρίσκω εξαιρετικά περίεργο, αλλά ίσως και αστείο, όταν Αμερικάνοι ή Βρετανοί ηθοποιοί μιμούνται τη σκανδιναβική προφορά, όπως κάνουν και στην σειρά Vikings. Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που εγώ δεν μπορώ να παρακολουθήσω τη συγκεκριμένη σειρά. Εσένα πώς σου φαίνεται αυτό;

Νομίζω ότι είναι ακόμα πιο αστείο για εμάς που είμαστε Σκανδιναβοί κιόλας, γιατί πολύ γρήγορα καταλαβαίνουμε ότι πρόκειται για προσποιητή προφορά. Αλλά τη σειρά τη βλέπω παρ' όλα αυτά, δεν αφήνω να με ενοχλήσει αυτό.

Ποια είναι τα βραχυπρόθεσμα, αλλά κυρίως ποια είναι τα μακροπρόθεσμα, σχέδια για το συγκρότημα;

Βραχυπρόθεσμα, θα βγούμε στο δρόμο πάλι να παίξουμε το νέο υλικό κι ελπίζω να επισκεφτούμε νέα μέρη που δεν έχουμε ξαναπάει. Μακροπρόθεσμα, θα ήθελα να συνεχίσουμε να μεγαλώνουμε σαν συγκρότημα και να πάμε τη μουσική μας αλλά και τις συναυλίες μας στο επόμενο επίπεδο. Έχουμε τόσες πολλές ιδέες που θέλουμε να υλοποιήσουμε αλλά κοστίζουν πολλά χρήματα κι έτσι το πάμε βήμα-βήμα.

Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος καλλιτέχνης ή συγκρότημα που θα θέλατε να πραγματοποιήσετε μαζί κάποια περιοδεία ή κάποια συνεργασία σε επερχόμενο δίσκο;

Έχουμε τόσα πολλά είδωλα που θα ήταν φοβερό να περιοδεύσουμε ή να συνεργαστούμε έστω με κάποιο από αυτά. Συνήθως, πρώτα έχουμε μια ιδέα για ένα τραγούδι και μετά ψάχνουμε να δούμε ποια θα ήταν η πιο cool επιλογή καλλιτέχνη για το συγκεκριμένο τραγούδι.

Επομένως τι να περιμένουμε από τους Amon Amarth στο μέλλον; Ποιος είναι ο απόλυτος στόχος για το συγκρότημα;

Παγκόσμια κυριαρχία; Δωρεάν μπύρα! Προσπαθούμε να μην κάνουμε τρελά όνειρα, προτιμάμε να τα κρατάμε στο επίπεδο του εφικτού, ώστε μετά να μπορούμε να τα πετύχουμε και να κάνουμε νέα. Και θέλουμε να γίνουμε μεγάλο συγκρότημα και να αποκτήσουμε περισσότερους οπαδούς!

Ευχαριστώ πολύ. Αυτά είχα για σας.

Εγώ σ' ευχαριστώ.

  • SHARE
  • TWEET