Russkaja

Turbo Polka Party

​Napalm Records (2023)
Από τον Δημήτρη Μωυσίδη, 09/02/2023
Πολιτικοποιημένο και αντιπολεμικό όσο θετικό και ελπιδοφόρο το αντίο τους
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Καταρχάς ψυχραιμία. Ξέρω είναι καιροί ύποπτοι και δύσκολοι και βλέποντας κριτική για ένα album από ένα συγκρότημα που βασικά λέγεται "Ρωσία" τριγκάρεστε όλοι και απέχω ένα τσακ από το να γίνω canceled. Αλλά στο rocking δεν αποφεύγουμε τα δύσκολα. Όσο κατακριτέος και αν είναι ο πόλεμος και η εισβολή του Πούτιν, αυτό δεν τσουβαλιάζει ούτε όλους τους Ρώσους, ούτε καταργεί καλλιτεχνικά ότι έχει βγεί ή παράγεται από τη χώρα αυτή. Γελοιότητες τύπου καταργούμε τον Tchaikovsky ή μποϋκοτάρουμε τα Bolshoi επειδή και μόνο είναι Ρώσικης προέλευσης μακριά από μας. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για ένα συγκρότημα από την Αυστρία με τραγουδιστή Ρώσο, μπασίστα Ουκρανό και μουσική σλαβο-ska, rock, metal, polka με στίχους στα γερμανικά, αγγλικά, ισπανικά και ρώσικα.

Δυστυχώς το έβδομο album τους "Turbo Polka Party" θα είναι και το τελευταίο τους. Η ανακοίνωση της διάλυσης τους συμπίπτει με την ημερομηνία κυκλοφορίας και το album αυτό -σύμφωνα με τη μπάντα- είναι το αποχαιρετιστήριο δώρο τους. Στην ανακοίνωση τους λένε ότι διαλύονται γιατί και -λογικά- πλέον δεν μπορούν να χρησιμοποιούν τα σύμβολα και την ρητορική της Σοβιετικής Ένωσης εφόσον είναι πλέον πολύ ευαίσθητα θέματα αλλά και επίσης γιατί δέχονται απειλές για την ζωή τους και κινδυνεύει η ασφάλεια τους από διάφορους θερμοκέφαλους φανατικούς που οτιδήποτε Ρώσικο πλέον ισοδυναμεί με τον διάβολο.

Μας αποχαιρετούν λοιπόν με στύλ, με διάθεση πάρτι και συμφιλίωσης. Μουσικά είναι για να ακούγονται σε ένα φεστιβάλ και να χορεύεις αδιάκοπα με τη παρέα σου. Λυρικά περνάνε τα μηνύματα τους όπως στο "No Borders", ένα κομμουνιστικό αντιπολεμικό ύμνο κατά του ΄δικτάτορα’ και των πολέμων του. Βλέπετε δεν συμπαθούν όλοι οι Ρώσοι τον Πούτιν. Τα πνευστά έχουν πρωταγωνιστικό ρόλο αυτό το τυπικά ska ενθουσιώδες κομμάτι με το δυνατό ρεφρέν από όλες τις απόψεις. Συμμεριζόμαστε το μήνυμα τους και συνεχίζουμε να παρτάρουμε "Russki Style" όπου τα Eurovision vibes βαράνε κόκκινα. Από εμάς douze points. Τρομερές σαξοφωνιές στο με επιρροές nu-metal "Shapka", θετική διάθεση και reggae (!) με το "New Life" και τον τραγουδιστή Georgij Makazaria να αποδεικνύεται καλός σε όλα τα είδη. Το κομμάτι θα μπορούσε να είναι soundtrack σε σάτιρα, είναι τόσο ευχάριστο. Metal και τρομπέτες και ο Benji Webbe των Skinred στο "Vozdukh" που μάλλον είναι περισσότερο Skinred από όσο ταιριάζει στο όλο ύφος που ακούγαμε ως τώρα. Κάπου στο τέλος από ευχάριστοι μετατρέπονται σε ελαφρώς γραφικοί με το ισπανόφωνο "Senales" αλλά και την χμ… αχρείαστη εώς απαράδεκτη διασκευή στο "Last Christmas". Τουλάχιστον στο φινάλε κλείνουν με το "Turbopolka", μια πραγματική τούρμπο πόλκα, γρήγορη, ξεσηκωτική με ωραία riffs και χαρακτήρα που ταιριάζει να κλείσει και το album αλλά και την καριέρα των Russkaja.

Είναι πολύ κρίμα για αυτούς αλλά και πόσους άλλους φαντάζομαι καλλιτέχνες από τη Ρωσία ή με Ρώσικες επιρροές που τσουβαλιάζονται αλλά φαντάζομαι είναι και αναπόφευκτο. Σε ένα παράλληλο σύμπαν δεν υπάρχει πόλεμος και χορεύουμε όλοι μαζί με τη μουσική χωρίς να μας ενδιαφέρει η χώρα προέλευσης, το ποιός και το γιατί. Δυστυχώς η πραγματικότητα είναι σκληρή και ο παράλογος αυτός πόλεμος έχει πολλαπλά θύματα σε διάφορα επίπεδα. Ας ελπίσουμε στην ουτοπία. Ας προσευχηθούμε για τα θύματα στην Ουκρανία. Ας αφεθούμε στην μουσική να μας λυτρώσει.

  • SHARE
  • TWEET