Οι Wardruna εορτάζουν το Χειμερινό Ηλιοστάσιο με νέο τραγούδι

Πρόκειται για το τρίτο single από το επερχόμενο άλμπουμ τους

23/12/2020 @ 10:52

Το σπουδαίο νορβηγικό neo-folk σχήμα των Wardruna κυκλοφόρησε με αφορμή το Χειμερινό Ηλιοστάσιο (21/12), μια από τις πιο σημαντικές παγανιστικές εορτές, ένα ακόμη single από το επερχόμενο άλμπουμ του.

Πρόκειται για το "Andvevarljod", το οποίο θα περιλαμβάνεται στο άλμπουμ "Kvitravn" που αναμένεται να κυκλοφορήσει στις 22 Ιανουαρίου.

Το τραγούδι, που μπορείτε να το ακούσετε εδώ, διαδέχεται το ομότιτλο κομμάτι καθώς και το "Lyfjaberg" ως προπομπός της δισκογραφικής επιστροφής του σχήματος.

Τo "Andevarljod", πέραν της Lindy Fay-Hella, περιλαμβάνει επίσης συμμετοχές από τους Νορβηγούς παραδοσιακούς καλλιτέχνες Kirsten Bråten Berg, Sigrid Berg, Unni Løvlid και Ingebjørg Reinholdt, ενώ θεματικά στρέφεται γύρω από τις Μοίρες, γνωστές στην σκανδιναβική μυθολογία ως Norns, καθώς και γύρω από την ιδέα πως το πνεύμα ενός ανθρώπου είναι συνδεδεμένο με τον άνεμο, τόσο πριν όσο και μετά τη γέννηση.

Ο ιθύνων νους του σχήματος, Einar Selvik, σχολίασε χαρακτηριστικά:

«Είναι σημαντικό για μένα, σε ένα προσωπικό επίπεδο, αυτό το τραγούδι. Ήταν μάλιστα το σημείο εκκίνησης μου για το νέο άλμπουμ. Μουσικά, δίνει φωνή σε πολύ παλιές παραδόσεις, ενώ μάλιστα συμμετέχουν στην εκτέλεσή του μερικές από τις φωνές που είναι υπεύθυνες για την διατήρηση αυτών των παραδόσεων έως και σήμερα αλλά και για τις μετέπειτα γενιές».

Μπορείτε να ακούσετε επίσης το "Andevarljod" σε σκαλδική εκδοχή εδώ, ενώ υπενθυμίζουμε πως ο κιθαρίστας και βασικός συνθέτης των Enslaved, Ivar Bjornson, στη συνέντευξή του στο Rocking είχε προϊδεάσει για το "Kvitravn" των Wardruna χαρακτηρίζοντας το ως αριστούργημα.

  • SHARE
  • TWEET