Νέα κυκλοφορία από τους Sigur Ros τον Δεκέμβριο

Θα βασίζεται σε ένα αρχαίο ισλανδικό ποίημα

23/10/2020 @ 16:38

Το "Odin's Raven Magic", όπως θα είναι ο τίτλος του καινούργιου δίσκου των Sigur Ros, είναι ένα ισλανδικό ποίημα που γράφτηκε τον 14ο ή 15ο αιώνα στην αρχαία παράδοση της Edda (ένας όρος που περιγράφει δυο ισλανδικά χειρόγραφα που συνδυασμένα αποτελούν τις βασικές πηγές της νορβηγικής μυθολογίας και σκανδιναβικής ποίησης). Ο ανώνυμος ποιητής είχε ξεκάθαρα μια ιδιαίτερη γνώση της λογοτεχνίας και της μυθολογίας της Edda, η οποία υπονοεί ένα πλήθος παγανιστικών μοτίβων που έχουν πλέον χαθεί. 

Ο διάδοχος του "Kveikur" είναι μια ορχηστρική συνεργασία ανάμεσα στους Sigur Ros και τους Hilmar Örn Hilmarsson, Steindór Andersen και Maria Huld Markan Sigfúsdóttir, η οποία έκανε πρεμιέρα πριν 18 χρόνια στο Barbican Centre του Λονδίνου και πλέον, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, κυκλοφορεί. Η παράσταση εξυμνεί το ποίημα, δραματικό και όμορφο, κλασσικό και σύγχρονο. Μια μαρίμπα από πέτρα φτιάχτηκε ειδικά και για την παράσταση από τον Páll Guðmundsson.

Το ποίημα "Odin’s Raven Magic" υποβαθμίστηκε από την δημοφιλή αρχαία λογοτεχνία, όταν ο Νορβηγός ερευνητής Sophus Bugge ισχυρίστηκε ότι ήταν δημιούργημα του 17ου αιώνα. Ωστόσο, νέες έρευνες καταλήγουν στο ότι ήταν αυθεντικό και επανήλθε στην παράδοση της Edda.

Μέσα από τον επερχόμενο δίσκο των Ισλανδών ακούτε εδώ, το "Dvergmal".

Οι Sigur Ros με το "Kveikur" είχαν βρεθεί στην λίστα με τα καλύτερα indie/alternative άλμπουμ των '10s για το Rocking.

Δείτε παρακάτω το εξώφυλλο και το tracklist του "Odin's Raven Magic", το οποίο θα κυκλοφορήσει στις 4 Δεκεμβρίου.

sigur-ros-odins-raven-magic

1.Prologus
2.Alföður orkar
3.Dvergmál
4.Stendur æva
5.Áss hinn hvíti
6.Hvert stefnir
7.Spár eða spakmál
8.Dagrenning

  • SHARE
  • TWEET