Spider - Man: Το Μυστικό Του Κρυστάλλου

Μια διαφορετική ματιά στον 60άρη πλέον ήρωα, από δύο μεγάλους Ευρωπαίους δημιουργούς

Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 10/02/2022 @ 15:50

Με τον διαγωνισμό να λήγει λίγο πριν το τέλος του ’21, όσοι κερδίσατε, ελπίζω το συγκεκριμένο κόμικ να έχει πιάσει θέση ανάμεσα στα υπόλοιπα της συλλογής σας. Σύντομο μεν, περιεκτικό δε, καθώς ο 60άρης πλέον χάρτινος ήρωας δε χάνει σε κανένα σημείο τα κύρια χαρακτηριστικά του, αυτά που περιμένουμε να συναντήσουμε σε κάθε του ιστορία.

Οι δημιουργοί του κουβαλάνε βαρύ ιστορικό και μόνο άγνωστοι δεν είναι, μιλάμε για δύο από τους σπουδαιότερους δημιουργούς στην Ευρώπη. Ο Tito Faraci στην ιστορία, μνημονεύεται για τα Topolino (Mickey Mouse στα ιταλικά), Diabolik και Dylan Dog, με το τελευταίο να κάνει απρόσμενη και σχεδόν αποκλειστική επιτυχία στην πρώην Γιουγκοσλαβία. Αναζητήστε το όπου το βρείτε, δε συναντάς κάθε μέρα ιστορίες μεταφυσικού τρόμου με τον βοηθό του ντετέκτιβ να είναι ο Groucho Marx (ναι, ο γνωστός).

Spiderman

Ο δε Giorgio Cavazzano στον σχεδιασμό, έχει γίνει σημείο αναφοράς για τους Ιταλούς σχεδιαστές της Disney. Μεγάλη του αγάπη παραμένουν τα παπιά και τα ποντίκια και ανάμεσα στις πάμπολλες δουλειές του ξεχωρίζει η δημιουργία της Paperinika (ο θηλυκός Φάντομ Ντακ). Η ένωση αυτή δημιούργησε μια νέα ιστορία, πού αλλού, στην Ιταλία και συγκεκριμένα στη Βενετία, αλλά και έναν Κακό που παρουσιάζεται για πρώτη φορά: τον Κόμη Αλβίζε Τζάνους, αποκύημα της φαντασίας των δυο τους, που όμως βασίζεται σε πραγματικά γεγονότα μερικούς αιώνες πριν.

Η υαλουργία εκ πρώτης δεν προδιαθέτει για κάτι μοχθηρό. Είναι μια παμπάλαια τέχνη και τα αποτελέσματα της θαυμαστά. Τη στιγμή που για την τελειοποίησή της όμως απαιτούνται ανθρώπινες θυσίες, ένας Κακός γεννιέται. Και κάπως έτσι ένα χαλαρό ταξίδι του Πήτερ Πάρκερ στη Βενετία, εξελίσσεται σε επικίνδυνη περιπέτεια. Παραμένει ειρωνικός με καυστικά σχόλια/ατάκες, ακροβατεί και πάλι μεταξύ «επαγγελματικής διαστροφής» και αρχικής αποστολής, κάτι που ως συνήθως αποτελεί την απαρχή των μπελάδων του.

Spiderman

Ιδανικό μέρος η καρναβαλική Βενετία για τούτη τη σκοτεινή κατά βάση ιστορία, οι χρωματισμοί τονίζουν τοποθεσίες και μέρη, ενώ το σκίτσο προσφέρει κάτι διαφορετικό από ό,τι έχουμε συνηθίσει σε κόμικ με τον Άνθρωπο - Αράχνη. Για παράδειγμα ο Κόμης θα μπορούσε να είναι βγαλμένος από μια ιστορία μυστηρίου του Mickey Mouse, που όμως ταιριάζει μια χαρά και εδώ. Ο ρόλος του ήρωα ακολουθεί τον Πήτερ και χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Νέα Υόρκη, σα να είναι ο ίδιος παγιδευμένος σε κάποιον αόρατο ιστό. Το δε τέλος φανερώνει εκ νέου την ηθική του σε ζητήματα θανάτου.

Εκδόσεις Μικρός Ήρως/Marvel

Εκδόσεις Μικρός Ήρως

  • SHARE
  • TWEET