Reflection - "Bleed Babylon Bleed": Προακρόαση

Ακούσαμε το νέο άλμπουμ της ιστορικής αθηναϊκής epic metal μπάντας και σας μεταφέρουμε τις εντυπώσεις μας

Από τον Βασίλη Σκιαδά, 30/01/2017 @ 13:50

Με μεγάλη ευχαρίστηση ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα της ιστορικής αθηναϊκής μπάντας των Reflection να ακούσουμε για πρώτη φορά τον επερχόμενο δίσκο τους, το "Bleed Babylon Bleed", το οποίο θα δει το φως της ημέρας τον Απρίλη του 2017, δηλαδή οκτώ ολόκληρα χρόνια μετά την προηγούμενη κυκλοφορία τους ("When Shadows Fall"). Σε αυτήν την οκταετία, οι Reflection, ως γνήσιοι ήρωες, επιβίωσαν μέσα από σοβαρά προβλήματα υγείας, οικονομικές δυσκολίες, αποχωρήσεις μελών, κλπ. Κάθε εμπόδιο για καλό, όμως, καθώς ο καρπός όλης αυτής της θυελλώδους περιόδου, είναι αυτός ο, εκ πρώτης ακρόασης, σοβαρός και βαρύς epic doom metal δίσκος.

Στην καινούργια αυτή προσπάθεια, το συγκρότημα διατηρεί ακέραιο τον επικό και σκοτεινό του χαρακτήρα, με μια όμως πιο σύγχρονη και μελωδική αύρα. Σε αυτό ασφαλώς έχει συμβάλλει ο νέος τους τραγουδιστής (αλλά παλιός και καλός φίλος του chief, Στάθη Παυλάντη), Γιώργος Θωμαΐδης (επίσης στους Wisdom). O Θωμαΐδης ερμηνεύει το καινούργιο υλικό των Reflection  με αυτοπεποίθηση και πειστικότητα, όντας σαφώς πιο επιθετικός από όσο στους Wisdom, αλλά σίγουρα πιο «γλυκός» από ό,τι οι προκάτοχοί τους. Από εκεί και έπειτα, θα συναντήσουμε κυρίως μεσαίες και αργές ταχύτητες, χτίσιμο ατμόσφαιρας μέσα από εκτεταμένη χρήση πλήκτρων (Ηρακλής Λουκάκης) και μια καθαρή αλλά ιδιαίτερα φιλική στα αυτιά παραγωγή (την οποία επιμελήθηκε ο Σ. Παυλάντης). Σημαντικό ατού αποτελούν τα riff και τα τρουμεταλλάδικα μελωδικά κιθαριστικά solo, όπως πάντα άλλωστε, και κυρίως η αίσθηση που αναδύεται, ότι πραγματικά αυτό που ακούμε είναι ένας δίσκος που δημιουργήθηκε έχοντας ως βασικά συστατικά το πείσμα, την επιμονή και την αγάπη για τη μουσική.

Τα τραγούδια του άλμπουμ δημιουργήθηκαν σε διαφορετικά χρονικά σημεία και το συγκρότημα δεν δίστασε να συνεργαστεί με εκλεκτούς guest και να πειραματιστεί με τις ενορχηστρώσεις προκειμένου να τα αναδείξει. Ιδιαίτερα σημαντική είναι και η συνεισφορά του Γιάννη Τσάκωνα, φίλου της μπάντας, στους στίχους, οι οποίοι είναι σοβαροί και με σωστά αγγλικά και σε σημεία, ιδιαίτερα συναισθηματικοί.

Reflection - Bleed Babylon Bleed

Ακολουθεί το tracklist του "Bleed Babylon Bleed", μαζί με ένα σύντομο σχόλιο για κάθε τραγούδι:

1. "Marching To Glory" (1:18)

Εμβατηριακή εισαγωγή, με διπλά κιθαριστικά leads και επιβλητική απαγγελία από τον Albert Bell, μπασίστα των Μαλτέζων Forsaken, που οδηγεί στο...

2. "Glorious Victory" (4:38)

Mid-tempo, βαρύ, μελωδικό και με υμνικό refrain, επιταχύνει μετά από ένα ψαρωτικό κόψιμο προς το τέλος του κομματιού. Όμορφο σόλο.

3. "The Iron Tower" (4:24)

Από τα πιο ωραία και Reflection-ικά κομμάτια του νέου δίσκου, μας ήταν ήδη γνωστό σε ελαφρώς παραλλαγμένη μορφή, καθώς το lyric video του τραγουδιού κυκλοφορεί εδώ και εννιά περίπου μήνες στο YouTube. Στίχοι για ιεροεξεταστικά βασανιστήρια, εφιαλτική ερμηνεία στα φωνητικά, βαρύς και στακάτος ρυθμός.

4. "Fallen Shadow" (5:02)

Ένα αργόσυρτο κομμάτι, με πληκτράτη εισαγωγή και με μελωδία που θυμίζει Candlemass της Rob Lowe εποχής. 

5. "Takla Makan" (4:43)

O «πολύς» Mats Leven (Candlemass, Krux, Malmsteen, κ.ά.) χαρίζει τη φωνή του σε ένα από τα κορυφαία τραγούδια του "...Babylon...". Ξεκάθαρα doom metal, με sci-fi θεματολογία για τη Μεγάλη Λευκή Πυραμίδα των Ερπετόμορφων στο κέντρο της γης, το "Takla Makan" είναι απολαυστικό, όμως ο Leven δεν δίνει ερμηνευτικά το κάτι παραπάνω.

6. "Time Traveller" (4:57)

Eδώ οι βαρείς και ασήκωτοι Reflection πειραματίζονται με τον power metal εαυτό τους. Ο Παυλάντης χαρακτήρισε το συγκεκριμένο, ως το πιο «InnerWish-έικο» τραγούδι, και δεν έχει άδικο. Από τα πιο γρήγορα και μελωδικά του δίσκου σίγουρα, με πιασάρικο ρεφρέν.

7. "Stormbringer (The Blade That Burns The Flesh)" (3:44)

To παλαιότερο σε σύλληψη τραγούδι του "...Babylon..." έχει αγαπημένη Elric θεματολογία, ενώ στην μελωδική εισαγωγή ακούμε τον Κώστα Τόκα των Power Crue/Reload. Μετά θα αναλάβει ο Θωμαΐδης να φέρει σε πέρας το πιο Μanowar-ικό/true metal τραγούδι του δίσκου.

8. "Ruler Of My Own Land" (4:59)

Στα δύο τελευταία τραγούδια, οι Reflection κλιμακώνουν την επικότητα και την συναισθηματική ένταση. Και τα δύο πραγματεύονται την ιστορία και τα βάσανα των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και κυρίως του Πόντου. Το "Ruler..." είναι γρήγορο, Malmsteen-ικό και με ενθουσιώδες ρεφρέν, ενώ το...

9. "Βleed Babylon Bleed" (6:01)

...είναι απλά το έπος του δίσκου. Θα έλεγα ότι το συγκεκριμένο κομμάτι είναι από τα καλύτερα της συνολικής καριέρας των Reflection. Με ευρύτατη, αλλά όχι φιγουρατζίδικη χρήση ποντιακής λύρας (παιγμένη από τον Στάθη Παυλάντη), το "Bleed Babylon Bleed" διαθέτει συγκινητικούς στίχους, τεράστιο ρεφρέν και έναν αργόσυρτο αλλά εγκλωβιστικό ρυθμό. Ακόμα και το τελείωμα, με τα effect από θαλασσινούς ήχους, προσθέτει στο μεγαλείο ενός καθαρόαιμου epic metal ύμνου.

Συμπερασματικά και με την επιφύλαξη της μίας και μοναδικής ακρόασης: Ο πέμπτος δίσκος των Reflection, αναμένεται να ικανοποιήσει τους οπαδούς του ιδιώματος, εμφανίζοντας τη μπάντα σε εξαιρετική φόρμα και με ψυχολογία βετεράνου μαχητή, που έχοντας αφήσει πίσω του τα συντρίμια της μάχης, αφηγείται τα κατορθώματά του στους νεότερους. Καλοτάξιδος!

  • SHARE
  • TWEET