«10+1»: Συνθέσεις του Jim Steinman

Ένας φόρος τιμής στον σπουδαίο εκλιπόντα συνθέτη

Πριν μερικές μέρες «έφυγε» ο Jim Steinman, συνθέτης αλλά και παραγωγός πολλών μεγάλων επιτυχιών. Ο Steinman έγινε αρχικά γνωστός από τη συνεργασία του με τον Meat Loaf, με την επαγγελματική τους σχέση να διαρκεί τελικά πάνω από τέσσερεις δεκαετίες. Ο Steinman όμως διοχέτευσε τη δημιουργικότητά του και σε άλλα κανάλια, συνεργάστηκε με πολλούς και διάφορους καλλιτέχνες, έβγαλε προσωπικό δίσκο, συνέθεσε μιούζικαλς και κινηματογραφική μουσική, έκανε παραγωγές και γενικότερα είχε μια δραστήρια και γεμάτη καριέρα.

Jim Steinman Meat Loaf

Η επιτυχημένη συνεργασία του Steinman με τον Meat Loaf έφερε επιτυχίες διεσπαρμένες σε διάφορα χρονικά διαστήματα της καριέρας του δεύτερου. Το "Bat Out Of Hell" ενέπνευσε μάλιστα τον Steinman να ολοκληρώσει και το αντίστοιχο, ομώνυμο μιούζικαλ δεκαετίες μετά τον δίσκο, μόλις πριν λίγα χρόνια, και να το ανεβάσει σε σκηνές στην Ευρώπη και στη Βόρεια Αμερική. Σε μια πιο σκοτεινή ιστορία, ο Steinman είχε αναλάβει ως παραγωγός τους Def Leppard μετά το "Pyromania". Οι μουσικοί και ο παραγωγός δεν ταιριάξανε και τελικά ο Mutt Lange ήταν αυτός που ανέλαβε (πάλι) την πεντάδα από το Sheffield, με αποτέλεσμα το "Hysteria". Παρεμπιπτόντως, ο Mutt είχε κάνει το ίδιο και με τους AC/DC, τους οποίους ανέλαβε όταν αποδείχτηκε ότι δε θα ταίριαζαν ποτέ τα χνώτα τους με αυτά του Eddie Kramer, με αποτέλεσμα το "Highway To Hell".

Jim Steinman

Τα τραγούδια του Steinman τελικά τα έχουν πει πολλοί και πολύ γνωστοί καλλιτέχνες όπως η Barbra Streisand, η Bonnie Tyler, ο Meat Loaf, ο Barry Manilow, η Celine Dion. Εδώ σας παρουσιάζουμε μια δεκάδα με ορισμένες από τις πιο χαρακτηριστικές συνθέσεις του, με bonus τη σύνθεση που πασπάλισε με λίγη ακόμα αστρόσκονη τη Hulkamania που ζούσε η Αμερική στα '80s.

Spotify Playlist

1
Meat Loaf - "Bat Ouf Of Hell"
Album: "Bat Out Of Hell", (1977)
Meat Loaf - Bat Ouf Of Hell
Η πρώτη δουλειά με την οποία παρουσιάστηκαν ο Meat Loaf ως solo καλλιτέχνης και ο Steinman ως συνθέτης στον έξω κόσμο, έμελλε να είναι η σημαντικότερη του πρώτου και μια έξοχη σύσταση για τον δεύτερο. Ένας δίσκος ορισμός του grower όταν βγήκε, έμεινε στη μουσική ιστορία και ως μοσχοπουλημένος αλλά και ως καλλιτεχνικά άρτιος και έχει ως ραχοκοκαλιά μια rock έκδοση της ιστορίας του Peter Pan. Οι συστάσεις έγιναν με αυτή τη δεκάλεπτη επική σύνθεση του Steinman, που έχει δομή επηρεασμένη από αντίστοιχα έπη του δημοφιλέστατου εκείνη την εποχή Springsteen εποχής "Born To Run" - ας μην ξεχνάμε τη συμμετοχή των Roy Bittan και Max Weinberg στην ηχογράφηση. Ο Meat Load πάντως είναι πραγματικά απίθανος στον ρόλο του τραγουδιστή και ανεξάρτητα του πόσο ωραία είναι η σύνθεση και του πόσο καταπληκτικά παίζουν οι μουσικοί, κερδίζει την παράσταση με την ερμηνεία του.
2
Meat Loaf - "You Took The Words Right Out Of My Mouth (Hot Summer Night)"
Album: "Bat Out Of Hell", (1977)
Meat Loaf - You Took The Words Right Out Of My Mouth (Hot Summer Night)
Η θεατρική ψευδό-gothic/romance εισαγωγή (στην οποία ακούμε για πρώτη φορά και τη φωνή του ίδιου του Steinman) είναι πιθανόν ό,τι χρειάζεται κανείς για να καταλάβει το τι ήθελε να κάνει πάντα ως θεματολογία στα τραγούδια του. Το γεγονός ότι το υπόλοιπο τραγούδι τόσο στιχουργικά όσο και μουσικά ελάχιστη σχέση έχει με αυτή, δεν το εμποδίζει να είναι ένα μνημείο του πώς πατώντας στη rock 'n' roll φόρμα μπορείς να δημιουργήσεις όχι μόνο κάτι πομπώδες αλλά και κάτι ταυτόχρονα πολύ μελωδικό και πιο σύνθετο από ό,τι εκ πρώτοις φαίνεται. Αδύνατο να ακούσεις το τραγούδι και να μη σου κολλήσει το ρεφρέν στο τέλος, απόλυτα λογικό που υπήρξε το πρώτο single , απόλυτα λογικό που υπήρξε το πρώτο single ενός από τους πιο μοσχοπουλημένους δίσκους στην ιστορία του rock.
3
Jim Steinman - "Out Of The Frying Pan (And Into The Fire)"
Album: "Bad For Good", (1981)
Jim Steinman - Out Of The Frying Pan (And Into The Fire)
Πονεμένη ιστορία το "Bad For Good". Είναι ο ένας και μοναδικός προσωπικός δίσκος του Steinman και ήρθε κάπως εξ ανάγκης αφού είχε όλα αυτά τα τραγούδια έτοιμα αλλά ο Meat Loaf είχε ήδη επιβαρύνει πολύ τη φωνή του (και την πνευματική του υγεία) με την προώθηση του "Bat Out Of Hell". Η λογική σκέψη ήταν να τα ερμηνεύσει ο ίδιος και παρότι η φωνή του είναι αξιοπρεπής, το γεγονός ότι ο Meat Loaf εν τέλει ηχογράφησε όλα τα τραγούδια του δίσκου και κάθε μία από τις εκτελέσεις αυτές είναι καλύτερη από αυτή του "Bad For Good" είναι ενδεικτικό της ποιότητας που μπορούσε να προσθέτει στα τραγούδια. Θέλοντας όμως να αντιπροσωπευθεί και η πλευρά του Steinman ως ερμηνευτή και solo καλλιτέχνη επιλέξαμε ένα, για τα δεδομένα του, straightforward ροκάκι, που ίσως ακριβώς για το λόγο αυτό το ερμηνεύει αρκετά κοντά στην απόλυτη εκτέλεση του σχεδόν μόνιμου συνεργάτη του που θα έρθει πάνω από δέκα χρόνια μετά.
4
Air Supply - "Making Love Out Of Nothing Out All"
Album: "Greatest Hits", (1983)
Air Supply - Making Love Out Of Nothing Out All
Το ότι o Meat Loaf ήταν ο ιδανικός ερμηνευτής για τον Steinman δεν αποδεικνύεται ίσως από τις επιτυχίες που είχε με άλλους καλλιτέχνες αλλά αποδεικνύεται σίγουρα από την ποιότητα του αποτελέσματος. Το συγκεκριμένο τραγούδι είναι τρανή απόδειξη αφού δεν μπορεί να μην σκέφτεται κάποιος πόσο θα μπορούσε να απογειωθεί με τα γρέζα φωνητικά του Meat Loaf σε σχέση με τα γλυκερά/γλυκανάλατα/εμμηνοπαυσιακά φωνητικά του Hitchcock των Air Supply. Και να πεις ότι δεν του το πρόσφερε πρώτου; Κατά τα άλλα το τραγούδι έχει τη σφραγίδα του Steinman φαρδιά πλατιά. Εισαγωγή με πιανάκι, πιασάρικο ρεφρέν που έρχεται ως φυσική συνέχεια του κουπλέ, πομπώδης γέφυρα που κλιμακώνει τον μεγαλειώδη χαρακτήρα της σύνθεσης. Ο μόνος λόγος που σταμάτησε στο Νο2 του Billboard ήταν μία άλλη, δική του πάλι σύνθεση.
5
Bonnie Tyler - "Holding Out For A Hero"
Album: "Footloose OST", (1984)
Bonnie Tyler - Holding Out For A Hero
Μεταξύ των δύο super hits που ο Steinman έγραψε για τη φωνή της ιδιαίτερα δημοφιλούς στα '80s Bonnie Tyler, επιλέξαμε το "Holding Out For A Hero" από τη σούπερ κινηματογραφική επιτυχία "Footloose". Ο Steinman είχε διακρίνει από προηγούμενη συνεργασία τους ότι η χαρακτηριστική βραχνάδα της Tyler παντρευόταν επιτυχημένα με το χάρισμα του ίδιου να γράφει επιτυχίες. Την επέλεξε ο ίδιος να πει το συγκεκριμένο τραγούδι του και το αποτέλεσμα τους δικαίωσε και τους δύο.Ναι, τα τύμπανα ακούγονται πολύ πιο '80s απ’ ό,τι αντέχουμε σήμερα, τα σύνθια κυριαρχούν, όμως τελικά είναι η παθιασμένη ερμηνεία της Tyler αυτή που τα υπερκερνά όλα. Μάλιστα, την είχαν βάλει να δει αμοντάριστα πλάνα από την ταινία για να τη βοηθήσουν να πιάσει το αγωνιώδες κλίμα. Ακούγοντας το τραγούδι ξανά και ξανά, μπορεί κάποιος να πει ότι αυτό πέτυχε.
6
Pandora's Box - "It's All Coming Back To Me"
Album: "Original Sin", (1989)
Pandora's Box - It's All Coming Back To Me
Αυτή είναι η πρώτη εκδοχή του τραγουδιού που έγινε αργότερα επιτυχία από τη Celine Dion και τελικά τραγουδήθηκε και από τον Meat Loaf στο "Bat Out Of Hell III". Επιλέξαμε αυτή όχι ως καλύτερη αλλά ως πρώτη και τελικά όχι και χειρότερη. Ο Steinman είχε πάντα στο μυαλό του ότι το συγκεκριμένο τραγούδι έπρεπε να ερμηνευτεί από γυναίκα εξ' ού και η προσπάθειά του να μην καταλήξει τελικά στον Meat Loaf. Οι Pandora's Box ήταν ένα εγχείρημα του Steinman με τέσσερεις τραγουδίστριες που έμεινε στον έναν και concept δίσκο παρότι ίσως τελικά το πιο φιλόδοξο έργο του. Οι σχετικά χαμηλές πωλήσεις του ίσως είχαν κάτι να κάνουν με αυτό.
7
The Sisters Of Mercy - "More"
Album: "Vision Thing", (1990)
The Sisters Of Mercy - More
Από την εποχή που οι Sisters Of Mercy ήταν συνεπείς δισκογραφικά, έρχεται αυτό το κολλητικό hit με τον επικό αέρα. Η συνεργασία μεταξύ Andrew Eldritch και Jim Steinman είχε ξεκινήσει από το "Floodland", όπου ο Steinman είχε κάνει παραγωγή στα "This Corrosion" και "Dominion/Mother Russia", αλλά κορυφώθηκε στο "Vision Thing", για το οποίο έγραψε το διαχρονικό "More". Στο σκοτάδι του Eldritch παρεισέφρησαν σε μεγάλο βαθμό στοιχεία προερχόμενα από τον συνθέτη και παραγωγό Steinman που διαφοροποίησαν και τελικά απογείωσαν το κομμάτι. Εκπληκτικά δεύτερα γυναικεία φωνητικά που θα έπρεπε να διδάσκονται σε σεμινάρια, τρομερός ήχος, αριστοτεχνική δομή με κορυφώσεις και ήρεμα σημεία. Μια συνεργασία που φαινομενικά ίσως ακουγόταν αταίριαστη, λειτούργησε άψογα. Κρίμα και που ήταν το μόνο τραγούδι που γράψανε μαζί, αλλά και που αυτός ήταν ο τελευταίος δίσκος που έβγαλαν οι Sisters.
8
Meat Loaf - "I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)"
Album: "Bat Out Of Hell II: Back Into Hell", (1993)
Meat Loaf - I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)
Πρέπει να ήταν το 1993 ή το 1994 που η κομμένη σε χρόνο εκδοχή του 12λεπτου "I'd Do Anything For Love (But I Won't Do That)" έπαιζε κάθε λίγο και λιγάκι στο MTV, ανάμεσα σε μεγάλα χιτ της εποχής, όπως το "Mr.Vain". Μιλάμε για 100αδες επαναλήψεις που πότιζαν το μυαλό ενός πιτσιρικά και ταυτόχρονα του έδιναν μια μάλλον λάθος εντύπωση για το τι εστί Meat Loaf. Αλλά και πάλι καλά να λέμε, γιατί ο περισσότερος κόσμος ήρθε σε επαφή με τον σπουδαίο αυτό ερμηνευτή μέσα από την εν λόγω σύνθεση (στη χώρα μας πολύς κόσμος, ακόμα και σήμερα πιθανότατα δεν γνωρίζει άλλο τραγούδι του). Παρά την τεράστια εμπορική επιτυχία του (ν.1 σε 28 χώρες λέει η Wikipedia) είναι ένα τραγούδι τόσο πλούσιο μουσικά που δεν μπορείς να μην θαυμάσεις το συνθετικό ταλέντο του Steinman κι αξίζει να αναλογιστούμε τι σημαίνει το να έχει τόσο μεγάλη επιτυχία μια 12λεπτη power ballad, με τόσο φορτωμένη ενορχήστρωση. Κάτι λέει τόσο για τον ερμηνευτή, όσο και για τον συνθέτη, ε;
9
Meat Loaf - "Life Is A Lemon And I Want My Money Back"
Album: "Bat Out Of Hell II: Back Into Hell", (1993)
Meat Loaf - Life Is A Lemon And I Want My Money Back
Αυτά τα τεράστια drums με τα οποία ξεκινάει το κομμάτι, το τόσο γαμάτο rock riff του, οι φωνητικές γραμμές που η υπέρτατη δύναμη της φωνής του Meat Loaf τις εκτοξεύει, η όλη ενορχήστρωση με τα δεύτερα/τρίτα/χορωδιακά φωνητικά και τα επιβλητικά πλήκτρα να γεμίζουν τον ήχο. Όλα τα σήματα κατατεθέν των συνθέσεων του Jim Steinman τα βρίσκεις εδώ σε μια δυναμική 8λεπτη σύνθεση όλα μαζεμένα, τα τρως στη μούρη και τα ευχαριστιέσαι. Όπως τρως στη μούρη και τους πανέξυπνους στίχους του Steinman και παίρνεις μια δόση κυνικών αληθειών περί της ζωής: όλα όσα μας «πούλησαν» είναι ένα ψέμα και ζητάμε τα λεφτά μας πίσω. Εκτός από τα λεφτά που δώσαμε για δίσκους σαν το "Bat Out Of Hell II: Back To Hell". Τέτοιοι δίσκοι τα αξίζουν και με το παραπάνω.
10
Meat Loaf - "Rock And Roll Dreams Come True"
Album: "Bat Out Of Hell II: Back Into Hell", (1993)
Meat Loaf - Rock And Roll Dreams Come True
Μερικές φορές αναρωτιέμαι πόσο καλύτερο γίνεται να είναι ένα απλό rock τραγούδι από ότι το "Rock And Roll Dreams Come True". Οι μελωδίες είναι υπέροχες και η ενορχήστρωση καταπληκτική. Για όσους έχουμε αγαπήσει τα «πιανάκια», τα πολυφωνικά μέρη και τις φορτωμένες ενορχηστρώσεις στα rock και metal τραγούδια μας, ο Steinman έγραψε και παρέδωσε το εγχειρίδιο του πως γίνεται η δουλειά (μαζί με τον Freddie). Βλέπε εδώ το σόλο σαξόφωνο που ταίριαξε απόλυτα. Διότι αυτά τα περί less is more τα λένε συνήθως όσοι δεν ξέρουν τι να κάνουν με τα πολλά. Εδώ έχουμε ένα τόσο απλό τραγούδι που έχει, όμως, τόσα πολλά. Κι αυτό είναι τέχνη. Δείχνει ότι είσαι μάστορας. Κι όσο για τους στίχους; Πόσα τραγούδια αποτίνουν έναν τόσο ειλικρινή, πραγματικό και συγκινητικό φόρο τιμής στις μουσικές που ήταν πάντα εκεί, ακόμα κι όταν ένιωθες ότι δεν υπήρχε κανείς και τίποτα άλλο; You're never alone cause you can put on the phones and let the drummer tell your heart what to do... Απλά κι όμορφα.
+1
Hulk Hogan
Με τον Jim Steinman στο ζενίθ της επιτυχίας του με σερί δημοφιλών άλμπουμ και singles, έπεσε στο τραπέζι μία ιδέα που μάλλον ήταν πολύ διασκεδαστική για να την αρνηθεί. Ο κόσμος του wrestling (ή κατς όπως το γνωρίσαμε στην Ελλάδα) ήταν στην πιο εμπορική φάση του και σκέφτηκε να το μετουσιώσει και σε μουσικές πωλήσεις δημιουργώντας ένα δίσκο με ηχητικά θέματα των πιο δημοφιλών πρωταγωνιστών/παλαιστών. Ποιος καλύτερος για να συνθέσει το θέμα του δημοφιλέστερου όλων, Hulk Hogan, από τον μάστορα του πομπώδους; Κάπως έτσι πρέπει να σκέφτηκε την ανάθεση στον Steinman ο υπέυθυνος για το άλμπουμ Rick Derringer (καλός κιθαρίστας που είχε δουλέψει δίπλα στους Edgar & Johnny Winter αλλά και με τον Steinman) και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει μουσικά, όχι όμως και εμπορικά. Το "Hulk Hogan's Theme" είναι μία χωρίς ντροπή, fist raising, κιτς ελεγεία που θα έπρεπε να συνοδέυει τον αγαπημένο ξανθό καραφλομαλλιά παλαιστή στις εισόδους του στο ring, αν και τελικά αποφασίστηκε ότι κάτι πιο "αμερικάνικο" επιβαλλόταν για τη μετουσίωση του αμερικάνικου ονείρου (εδώ γελάμε) σε εποχές απόλυτου Ρηγκανισμού οπότε και σύντομα η μουσική αυτή αντικαταστάθηκε από το επονείδιστο "Real American" του ίδιου του Derringer που δε δουλέυει ούτε καν σε κιτς επίπεδο.
  • SHARE
  • TWEET