«10»: Συνεργασίες του Damian "Jr. Gong" Marley

Λίγο πριν την πρώτη επίσκεψη του πιο επιτυχημένου reggae καλλιτέχνη στη χώρα μας, επιλέξαμε δέκα από τις πολλές συνεργασίες που χαρακτήρισαν την καριέρα του

Από τον Γιάννη Βόλκα, 17/05/2019 @ 16:06

O Damian Robert Nesta Marley είναι ο νεότερος γιος του θρυλικού Bob Marley και μοναδικό παιδί του με την Cindy Breakspeare, Μις Κόσμος του 1976. Όταν ο Bob Marley απεβίωσε, ο "Jr. Gong" (ψευδώνυμο που παραπέμπει στο "Tuff Gong" όπως αποκαλούσαν τον πατέρα του) ήταν μόλις δύο χρονών αλλά αυτό δεν το εμπόδισε να ασχοληθεί με την μουσική από πολύ μικρή ηλικία. Δεκατριών ετών είχε σχηματίσει ήδη την πρώτη του μπάντα και πολύ σύντομα ξεκίνησε την προσωπική του καριέρα.

Damian Jr. Gong Marley

Με την υποστήριξη της εταιρείας του πατέρα του αλλά και την βοήθεια του Stephen Marley στην παραγωγή, ο Damian κυκλοφόρησε σε ηλικία 18 ετών το ντεμπούτο του "Mr. Marley" με το οποίο άρχισε ήδη να ξαφνιάζει τους μεγαλύτερούς του ως προς την μουσική κατεύθυνση που ήθελε να πάρει. Θα ακολουθήσει το "Halfway Tree" το οποίο περιγράφει την ιδιόμορφη κατάσταση λόγω της καταγωγής της μητέρας του από την πλούσια περιοχή της πόλης σε αντίθεση με τον πατέρα Marley ο οποίος είχε πιο «ταπεινή» καταγωγή. Ο δίσκος θα του προσφέρει για πρώτη φορά το Gramm καλύτερου reggae καλλιτέχνη.

Damian Jr. Gong Marley

Το 2005 έρχεται η στιγμή που θα τοποθετήσει τον Jr. Gong στην κορυφή των reggae καλλιτεχνών. Το "Welcome To Jamrock" θα κερδίσει δύο Grammy και θα λάβει αποθεωτικές κριτικές ενώ το ομώνυμο κομμάτι θα γίνει το πιο αναγνωρίσιμο reggae κομμάτι των τελευταίων δυο δεκαετιών. Ο δίσκος όμως περιλαμβάνει πολλά περισσότερα όπως την συνεργασία με τον Nas ή οποία θα εξελιχθεί περισσότερο στην συνέχεια και θα οδηγήσει στο "Distant Relatives" που θα κυκλοφορήσουν μαζί το 2010. Το «υβρίδιο» αυτό θα κερδίσει και τις δύο πλευρές και θα βρεθεί στην κορυφή τόσο των reggae όσο και των rap δίσκων της χρονιάς.

Damian Jr. Gong Marley

Τελευταία κυκλοφορία του Jr. Gong το εξίσου επιτυχημένο "Stony Hill" το οποίο θα του φέρει το βραβείο Grammy για τρίτη συνεχόμενη κυκλοφορία γεγονός που αποδεικνύει ότι την χρονιά που ο Damian Marley κυκλοφορούσε δίσκο όλα τα υπόλοιπα ερχόντουσαν σε δεύτερη μοίρα για την παγκόσμια reggae σκηνή.

Στην καριέρα του ο Damian έχει πραγματοποιήσει αμέτρητες συνεργασίες, τόσο στις προσωπικές του κυκλοφορίες όσο και στις δισκογραφικές προσπάθειες άλλων καλλιτεχνών. Λίγο πριν την πρώτη του επίσκεψη στην χώρα μας και την εμφάνισή του στο Release Athens (07/06) αλλά και την επόμενη (08/06) στο Fix Factory Of Sound της Θεσσαλονίκης, προσπαθήσαμε να ξεχωρίσουμε τις πιο χαρακτηριστικές και σημαντικές από τις συνεργασίες αυτές.

1
Damian "Jr. Gong" Marley featuring Nas
"Road To Zion"
Damian Jr. Gong Marley - Road To Zion
To "Welcome To Jamrock" ως πρώτο single του ομώνυμου δίσκου, δεν σήκωνε καμία αμφιβολία. Στη συνέχεια όμως έγινε ένας ιδιαίτερος διαχωρισμός αφού στην Ευρώπη ως δεύτερο single κυκλοφόρησε το "The Master Has Come Back" ενώ στην Αμερική το "Road To Zion". Όπως προαναφέραμε, το κομμάτι αυτό σηματοδοτεί την αρχή μιας μακροχρόνιας συνεργασίας του Marley με τον Nas η οποία κορυφώθηκε με τον κοινό τους δίσκο "Distant Relatives". Ταυτόχρονα όμως δείχνει το ενδιαφέρον του Jr. Gong να συνεργάστει με hip-hop καλλιτεχνες. Στο video του κομματιού θα βρείτε διάφορες cameo συμμετοχές με σημαντικότερη αυτή του George Clinton των Parliament και Funkadelic.
 
2
Damian "Jr. Gong" Marley featuring Bobby Brown
"Beautiful"
Damian Jr. Gong Marley - Beautiful
Τόσο ο ρυθμός του κομματιού όσο και η μελωδική φωνή του Bobby Brown κάνουν το "Beautiful" να απέχει αρκετά από μια τυπική reggae σύνθεση. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τον κόσμο να το αγαπήσει εξίσου. Ο Bobby Brown έγινε γνωστός αρχικά από τους New Edition και αργότερα από ορισμένες επιτυχίες που έκανε στην δεκαετία του '80 αλλά και αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις. Στο κομμάτι αυτό για άλλη μια φορά συνδυάζονται δυο ετερόκλητα στοιχεία τα οποία όμως καταλήγουν σε ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα. Στο video εκτός από φωτογραφίες του Bob Marley, εμφανίζεται και η φωτογραφία της μητέρας του Jr. Gong την στιγμή που κερδίζει τον τίτλο ως Μις Κόσμος.
 
3
Superheavy (Mick Jagger, Joss Stone, Damian Marley, Dave Stewart, A.R. Rahman)
"Miracle Worker"
Damian Jr. Gong Marley - Miracle Worker
To 2009 οι Mick Jagger, Joss Stone, Damian Marley μαζί με τον Dave Stewart των Eurythmics και τον βραβευμένο Ινδό μουσικό και συνθέτη Α.R. Rahman πειραματίζονται στο στούντιο σε ένα ιδιόμορφο project. Δυο χρόνια αργότερα θα κυκλοφορήσει το ομώνυμο άλμπουμ των Superheavy το οποίο δίχασε το κοινό και ξεχάστηκε γρηγορότερα από ότι θα περίμενε κανείς από τα ονόματα που απαρτίζουν αυτό το supergroup. Πρώτο single του δίσκου, το ευχάριστο και εύθυμο "Miracle Worker" με όλα τα μέλη του συγκροτήματος να εμφανίζονται σε ένα video γυρισμένο στα Paramount Studios του Los Angeles.
 
4
Damian "Jr. Gong" Marley featuring Stephen Marley
"Medication"
Damian Jr. Gong Marley - Medication
O Stephen Marley βοήθησε τον Damian από την αρχή της καριέρας του κάνοντας την παραγωγή στους  τρεις πρώτους δίσκους του αδερφού του αλλά και σε τρία κομμάτια του "Distant Relatives". Επίσης συμμετέχει σε αρκετά κομμάτια του "Welcome To Jamrock" με πιο πετυχημένο το "All Night". Στο "Stony Hill" του 2017 o Stephen για πρώτη φορά δεν αναλαμβάνει την παραγωγή αλλά συνέχίζει να συνεργάζεται με διαφορετικό τρόπο σε τρία κομμάτια. Το "Medication" θα γίνει μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες και των δυο αδερφών και μαζί θα συνεχίσουν μια αξιοζήλευτη πορεία που τους θέλει να βγαίνουν κερδισμένοι κάθε φορά που δουλεύουν μαζί.
 
5
Steel Pulse featuring  Damian "Jr. Gong" Marley
"No More Weapons"
Damian Jr. Gong Marley - No More Weapons
Αν και η μουσική προσέγγιση του Damian Marley ήταν ανέκαθεν πιο μοντέρνα, δεν ξέχασε ποτέ τις ρίζες της μουσικής που τον ανέδειξε. Το 2004 συμμετέχει στον πρώτο δίσκο των roots reggae ηρώων Steel Pulse μετά από επτά χρόνια απουσίας. Η μπάντα από το Birmingham έμεινε στην ιστορία μεταξύ άλλων ως το πρώτο μη τζαμαϊκανό συγκρότημα που κερδισε βραβείο Grammy σε reggae κατηγορία αλλά και για την ιστορική συναυλία που έδωσαν την βραδιά της κηδείας του Bob Marley. Μαζί είχαν περιοδεύσει άλλωστε στην Ευρώπη μετά την κυκλοφορία του ντεμπούτου τους "Handsworth Revolution". Το "No More Weapons" αποτελεί μια πολύ σημαντική συνεργασία σε ένα κομμάτι με  απόλυτο αντιπολεμικό χαρακτήρα.
 
6
Skrillex featuring Damian "Jr. Gong" Marley
"Make It Bun Dem"
Damian Jr. Gong Marley - Make It Bun Dem
Ένα κομμάτι που ξεκίνησε ως μια instrumental σύνθεση του Skrillex, μεταβλήθηκε σε remix του "Welcome To Jamrock" για να καταλήξει σε μια ακόμα τεράστια επιτυχία. Όταν ο Skrillex έστειλε το κομμάτι στον Damian Marley αυτός αντιπρότεινε να ηχογραφήσει νέα φωνητικά ώστε να δημιουργηθεί κάτι καινούργιο αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά πόσο ανοιχτόμυαλος ήταν και είναι σε φρέσκες ιδέες. Ο τολμών νικά και το "Make It Bun Dem" έγινε πλατινένιο στις Ηνωμένες Πολιτείες με περισσότερο από ένα εκατομμύριο πωλήσεις.
 
7
Bruno Mars featuring Damian "Jr. Gong" Marley
"Liquor Store Blues"
Damian Jr. Gong Marley - Liquor Store Blues
O Bruno Mars εδώ και χρόνια είναι ένας από τους πιο πετυχημένους καλλιτέχνες παγκοσμίως και μια αρκετά ενδιαφέρουσα επιλογή μέσα στο mainstream/pop στερέωμα. Στο ντεμπούτο του "Doo-Wops & Hooligans" ανάμεσα στα αμέτρητα singles βρίσκουμε και το "Liquor Store Blues", μια ξεκάθαρη reggae σύνθεση με αρκετά dub στοιχεία το οποίο παρά το pop περιτύλιγμα παραμένει ένα εξαιρετικό κομμάτι. Έτσι και αλλιώς ο Damian Marley δεν δίστασε ποτέ να επιδιώξει την εμπορική επιτυχία, χωρίς όμως να μειώνει την ποιότητα των συνθέσεων του (ή των συνεργασιών του).
 
8
Jah Cure featuring Damian "Jr. Gong" Marley
"Marijuana"
Damian Jr. Gong Marley - Marijuana
Πιο πρόσφατη συνεργασία του άρθρου το συγκεκριμένο κομμάτι. Ο Jah Cure, συνομήλικος του Damian, συντοπίτης από το Kingston και υποψήφιος για το Grammy στην reggae κατηγορία το 2016 (όπου ηττήθηκε από τον αδερφό του Damian, Ziggy Marley) κυκλοφορεί μαζί με τον Jr. Gong έναν ύμνο υπέρ της μαριχουάνας στα πλαίσια του εορτασμού της 20ης Απριλίου. Ένα κομμάτι με ξεκάθαρο προσανατολισμό, γεμάτο συμβουλές και προτροπές για την αποποινικοποίηση της κάνναβης.
 
9
Skip Marley featuring Damian "Jr. Gong" Marley
"That's Not True"
Damian Jr. Gong Marley - That's Not True
Σχεδόν ταυτόχρονα με το προηγούμενο κομμάτι, ο ακούραστος Damian συνεργάζεται με τον Skip Marley, γιο της Cedella Marley και εγγονός του Bob Marley. H τρίτη γεννιά μουσικών της οικογένειας Marley έχει αρχίσει και οι πιο εμπειροι πλέον δείχνουν τον δρόμο βοηθώντας τους νεότερους. Ο μεγαλωμένος στη Florida, Skip κυκλοφόρησε τα πρώτα του singles από την Tuff Gong και περιόδευσε με τους θείους του Damian και Stephen. Σίγουρα η βοήθεια της οικογένειας Marley θα παίξει σημαντικό ρόλο αλλά ο Skip μπήκε ήδη δυναμικά στην μουσική βιομηχανία μετά την συνεργασία της με την Katy Perry. O Damian από την πλευρά του δεν αφήνει κανέναν παραπονεμένο αφού συμμετέχει και σε σύνθεση του Jo Mersa, γιου του Stephen Marley.
 
10
Jay-Z featuring Damian "Jr. Gong" Marley
"Bam"
Damian Jr. Gong Marley - That's Not True
Μετά τις συνεργασίες με τον Nas, ο Jr. Gong δεν ήταν δυνατό να μην συμμετέχει σε ένα κομμάτι του Jay-Z, έναν εκ των πιο πετυχημένων εκπροσώπων της hip-hop σκηνής. Το "Bam" αποτελεί το δεύτερο single από το τελευταίο άλμπουμ του Jay-Z "4:44" μέσα στο οποίο βρίσκουμε samples από το "Bam Bam" της Sister Nancy και τo "Tenement Yard" του Jacob Miller. To πολύ ενδιαφέρον video δείχνει τον Jay-Z να τριγυρνά στο Trenchtown, τη γειτονιά του Bob Marley και να συζητά με τον Damian την επιρροή του πατέρα του στη «μαύρη» μουσική της Αμερικής. Αυτός είναι και ο λόγος που προτιμήσαμε παρακάτω να βάλουμε το συγκεκριμένο και ας «κόβει» τον ρυθμό του τραγουδιού σε πολλά σημεία.
 
  • SHARE
  • TWEET