Witch Cross

Angel Of Death

High Roller Records (2021)
Από τον Πάνο Ζαρκαδούλα, 16/06/2021
Μπορεί να μην είναι πολλοί, αλλά και στη Δανία ξέρουν από καλό heavy metal
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Ρωτήσαμε εκατό metalheads και ψάχνουμε τις πέντε δημοφιλέστερες απαντήσεις, στην ερώτηση: Πείτε μας τις πιο γνωστές heavy metal μπάντας της Δανίας στα ‘80s. Οι αναμενόμενες, Mercyful Fate και Pretty Maids, εμφανίστηκαν στον πίνακα και λίγο πριν το τρίτο Χ, ο αρχηγός - κινητή εγκυκλοπαίδεια του metal (κάτι σαν τον Βασίλη Σκουντή στο μπάσκετ), το πήρε επάνω του: Witch Cross απάντησε με σιγουριά, η νίκη ήρθε και η ομάδα των «Δεν υπάρχουν Sabbath χωρίς Ozzy» πανηγύρισε υπό τους ήχους του "Phoenix Fire". Η αντίπαλη ομάδα των «Μόνο Dio ρε μ@υνιά» αποχώρησε και πήγε να ακούσει το ντεμπούτο της μπάντας που της στέρησε τη νίκη, "Fit For Fight".

Ένα ντεμπούτο από τα χρόνια τα παλιά (1984) που εκτιμάται έως τώρα από τους ρέκτες της σκηνής. Κλασικά, όπως συνέβη με πάμπολλες μπάντες εκείνης της περιόδου, απέκτησαν κάποια underground φήμη, διαλύθηκαν και μετά από καιρό εμφανίστηκαν εκ νέου. Πού στέκονται οι Δανοί και τί έχουν να μας προσφέρουν στον δεύτερο δίσκο μετά την επανένωσή τους; Καθαρόαιμο heavy metal, οι διπλές κιθάρες παραπέμπουν σε ιστορικά μεταλλικά δίδυμα, ένρινα φωνητικά με πάθος, ένταση και μερικές συνθέσεις, ικανές να σου φτιάξουν τη μέρα.

Ο Kevin Moore στο μικρόφωνο χρωματίζει με ιδιαίτερο τρόπο τις μελωδίες του δίσκου, δεν είναι και λίγες, και φαντάζει σαν τον μεγάλο θείο μεταλλά, έτοιμο να γνωρίσει στα ανήψια του τις μουσικές χάρες μιας εμβληματικής δεκαετίας του metal. Saxon, Accept, Maiden, Priest σε πρώτο πλάνο, άλλοτε με τις πιο hard rock στιγμές των πρώτων και άλλοτε με heavy metal κεραυνούς στα χνάρια των υπολοίπων. Σε όλες τις συνθέσεις οι κιθάρες πρωταγωνιστούν, ακόμα και στις λιγότερο ενδιαφέρουσες, εκεί δηλαδή που τα ρεφρέν υπολείπονται της κιθαριστικής απόδοσης.

Τα τεχνικά μέρη της ηχογράφησης παραδόθηκαν σε έμπειρα χέρια (Mike Exeter & Jacob Hansen) και η παραγωγή είναι σαν ένα ταξίδι στον χρόνο, δίχως τις αδυναμίες που εντοπίζονταν τότε. Οι θιασιώτες των αντίστοιχων φεστιβάλ, είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τους τσεκάρουν, υπάρχει και ο ισχυρός νοσταλγικός παράγοντας στη μέση για μία μπάντα, που δείχνει επιτέλους να αποκτά σταθερότητα στη σύνθεσή της. Η εμπειρία και η ωριμότητα τους είναι ισχυρή παρακαταθήκη για ακόμα πιο ενδιαφέροντα αποτελέσματα.

  • SHARE
  • TWEET