Septicflesh

Infernus Sinfonica MMXIX DVD

Season Of Mist (2020)
Από τον Άλκη Κοροβέση, 04/09/2020
Το "Infernus Sinfonica MMXIX" αποτελεί το πιο φιλόδοξο συναυλιακό εγχείρημα ελληνικής μπάντας
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

To status των Septicflesh έχει φτάσει σε τέτοιο επίπεδο που φαντάζομαι πως ούτε οι ίδιοι δεν θα το περίμεναν όταν έκαναν το δεύτερο ξεκίνημά τους το 2007. Κατάφεραν, όχι μόνο να καλύψουν το κενό της τετραετούς απουσίας τους, αλλά μετά και την κυκλοφορία του "Codex Omega" έγιναν ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά της Season Of Mist. Έτσι, το live στο θέατρο Metropol του Μεξικό με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής της Toluca, το οποίο και καταγράφηκε στο "Infernus Sinfonica MMXIX", αποτελεί σίγουρα το πιο φιλόδοξο - ενδεχομένως και το κορυφαίο - συναυλιακό εγχείρημα ελληνικής μπάντας. Η διαρκώς ανοδική πορεία τους οδήγησε και στη μεταπήδηση στην καταξιωμένη Nuclear Blast από όπου και θα κυκλοφορήσουν τον επερχόμενο δίσκο τους.

Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο το γεγονός πως κατάφεραν να κλείσουν έναν χώρο τόσο μακριά από την Ευρώπη, όπου τυγχάνουν κυρίως της αποδοχής του metal κοινού, και μάλιστα να ξεπουλήσουν τα εισιτήρια σε ελάχιστο χρόνο. Λίγες μπάντες του ακραίου ήχου έχουν τολμήσει κάτι τέτοιο, με τους Dimmu Borgir να μου έρχονται γρήγορα στο μυαλό. Θεωρώ πως οι Flesh αυτή τη στιγμή ξεπερνούν σε momentum τους Νορβηγούς πλέον, ενώ έχουν και τον αέρα του φρέσκου, αφού οι τελευταίοι, κακά τα ψέματα, θεωρούνται, βετεράνοι από την πλειοψηφία της metal κοινότητας.

Ως μια άκρως επαγγελματική δουλειά, τόσο από άποψη παραγωγής, όσο και από εκτελεστική, το "Infernus Sinfonica MMXIX" είναι μια επιβράβευση της υπομονής και της δουλειάς που έχουν κάνει τόσα χρόνια σαν μπάντα. Ο Χρήστος έχει εξελιχθεί απίστευτά ως συνθέτης κλασικής μουσικής, αλλά και στο metal - αυτό αποδεικνύεται με κάθε κυκλοφορία τους - και τα κομμάτια τους εδώ και καιρό έχουν αποκτήσει διττή φύση.

Και γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο περιττεύει το παράπονο σχετικά με το setlist, το οποίο αφορά αποκλειστικά την περίοδο από το "Communion" και έπειτα. Υπάρχει ουσιαστικός λόγος να δοθεί προτεραιότητα σε συνθέσεις που γράφτηκαν για να συνοδεύονται από συμφωνική ορχήστρα. Ωστόσο, προσωπικά, θα επέλεγα σίγουρα 3-4 διαφορετικά κομμάτια, όπως τα "Trinity", "Oceans Of Grey", "Rising" και "Narcissus". Στο μέλλον θα είχε πραγματικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε ένα αντίστοιχο εγχείρημα και με τραγούδια από την πρώτη τους περίοδο, προσαρμοσμένα στο σύγχρονο χαρακτήρα των Septicflesh.

Πέρα από την ορχήστρα, που επιτελεί το έργο της στο ακέραιο, σημαντική συμβολή στο - σε σημεία - ανατριχιαστικό αποτέλεσμα, έχει και η χορωδία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τελείωμα του "The Enemy Of Truth" και του "Dante’s Inferno" ή η σύμπραξη της με τον Σωτήρη στην πρώτη του εμφάνιση στο show με το "The Vampire From Nazareth". Αυτές οι στιγμές είναι που πραγματικά ξεχωρίζουν στο live. Ιδιαίτερα αν δεν «πάταγαν» τα brutal του Σπύρου πάνω τους, χαλώντας εν μέρει την ατμόσφαιρα σε ορισμένες περιπτώσεις.

Εκτός από τους μουσικούς της ορχήστρας, ιδιαίτερη αναφορά αξίζει και στον Krimh, τον Αυστριακό ντράμερ του συγκροτήματος, ο οποίος είναι μάλλον ό,τι καλύτερο έχει περάσει από το drumkit των Flesh. Εύκολα συγκαταλέγεται στους κορυφαίους σύγχρονους ντράμερ του ακραίου ήχου.

Ένα πράγμα που με ξένισε στο "Infernus Sinfonica MMXIX" είναι η αρκετά περιορισμένη συμμετοχή του Σωτήρη στα καθαρά φωνητικά, αν και θεωρώ δίκαιη από την άλλη, την ευκαιρία που δόθηκε στο Ντίνο να αποτυπωθεί και οπτικά στην ιστορία τους, αφού από το 2008 είναι αναπόσπαστο μέλος των ζωντανών εμφανίσεων της μπάντας.

Στο συνολικό οπτικοακουστικό αποτέλεσμα, ο φωτισμός δρα καταλυτικά με παρεμβάσεις όπου απαιτείται, δημιουργώντας τις απαραίτητες σκιές για τη σκοτεινή ατμόσφαιρα που επιβάλλει η μουσική των Septicflesh. Στο σκοτάδι, ωστόσο, παραμένουν για το μεγαλύτερο μέρος της παράστασης οι οπαδοί, αν και όταν το φως πέφτει πάνω τους, τα πράγματα φαίνονται αρκετά χαλαρά και μουδιασμένα, παρά το γεγονός πως δεν φαίνεται να είναι καθιστοί, όπως είθισται σε τέτοιες περιπτώσεις.

Οι Septicflesh βρίσκονται στην καλύτερη φάση της καριέρας τους και σε διαρκή άνοδο. Στάθηκαν αρκετά τυχεροί αφού η πανδημία δεν τους χάλασε τα σχέδια με την κυκλοφορία του "Infernus Sinfonica", ενώ ενδεχομένως να αποτελεί και μια από τις ελάχιστες live κυκλοφορίες που θα δούμε φέτος. Μετά το "Infernus Sinfonica MMXIX" δεν μπορώ να φανταστώ πως κάποιος θα παρακολουθήσει μια συναυλία τους με προηχογραφημένα τα ορχηστρικά μέρη - πράγμα αναπόφευκτο - και δεν θα δυσανασχετίσει.

  • SHARE
  • TWEET