Ministry

AmeriKKKant

Nuclear Blast (2018)
Από τον Γιάννη Βόλκα, 11/09/2018
We will make Ministry great again?
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Χρόνια τα βάζει με τις Ηνωμένες Πολιτείες ο Al Jourgensen με αποκορύφωμα την τριάδα albums κατά του George W. Bush ("Houses Of The Molè", "Rio Grande Blood", "The Last Sucker"). Ακολούθησε η διάλυση της μπάντας η οποία δεν κράτησε πολύ και φτάνουμε στο 2018 όπου οι Ministry επιστρέφουν, πέντε χρόνια μετά το "From Beer To Eternity". Πέντε χρόνια τα οποία σηματοδοτούν το μεγαλύτερο κενό ανάμεσα σε studio album τους, δικαιολογημένο όμως αν θυμηθεί κανείς τον χαμό του κιθαρίστα Mike Scaccia το 2012. Τα media ζητούσαν τον νέο δίσκο των Ministry αλλά ο Al το μόνο που ήθελε να κάνει είναι να θρηνήσει τον χαμένο του φίλο.

Η Αμερική του Donald Trump αποτελεί το ιδανικό περιβάλλον για να δημιουργήσουν οι Ministry τον νέο τους δίσκο και όλα δείχνουν πιο ξεκάθαρα από ποτέ. Ο τίτλος,το εξώφυλλο με το άγαλμα της ελευθερίας σε απόγνωση και φυσικά η έναρξη του δίσκου με την κλασική πλέον ατάκα "We will make America Great Again". Τα παραπάνω, σε συνδυασμό με το σύνολο των συνθέσεων αποτελούν στοιχεία ενός δίσκου ο οποίος αν και δεν αποτελεί concept άλμπουμ, στέκει αυτούσιο ως μια ολοκληρωμένη οντότητα.

Παρ' όλα αυτά όμως το "AmeriKKKant" περιέχει πολλά ετερόκλητα στοιχεία τα οποία δίνουν άλλο ενδιαφέρον στον δίσκο. Το μακροσκελές "Twilight Zone" παραπέμπει ευχάριστα σε εποχές "Filth Pig" με τη φυσαρμόνικα σε ηγετικό ρόλο. Το "Wargasm" θυμίζει το "The Wait" των θρυλικών Killing Joke και κατά συνέπεια γέρνει τη ζυγαριά του δίσκου προς το industrial. Αντίθετα συνθέσεις όπως το "We're Tired Of It" με τον ξέφρενο ρυθμό του παραπέμπουν ξεκάθαρα στην πιο "thrash" περίοδο των Ministry.

Η διαφορετικότητα και η πολυμορφία του δίσκου φαίνεται και στις guest συμμετοχές. Από τη μια πλευρά έχουμε τον Burton C. Bell, frontman των Fear Factory σε δεύτερα ("Twilight Zone", "Victims Of A Clow") αλλά και κύρια φωνητικά ("We're Tired Of It"). Από την άλλη, ο Arabian Prince των N.W.A αναλαμβάνει τα scratches μαζί με τον Dj Swamp (γνωστός μεταξύ άλλων από τις περιοδείες του με τον Beck). Τέλος ο Lord Of The Cello προσθέτει ακόμα πιο πολύ χρώμα στις συνθέσεις.

Το κομμάτι του δίσκου που ήρθε να διχάσει το κοινό των Ministry ήταν και το πρώτο single με τον προβοκατόρικο τίτλο "Antifa". Μερίδα των οπαδών δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση αυτή του Al Jourgensn o οποίος όμως ποτέ δεν έδειχνε να ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τις αντιδράσεις που προκαλούν οι πράξεις του. Πέρα από πολιτικοκοινωνικές πεποιθήσεις πάντως το συγκεκριμένο κομμάτι στέκει αρκετά αδύναμο ανάμεσα στις υπόλοιπες πολύ αξιόλογες συνθέσεις.

Θα ήταν ουτοπικό να περιμένει κανείς τους Ministry μετά από 37 χρόνια καριέρας και 14 studio album να κυκλοφορήσουν κάτι τελείως ανατρεπτικό. Το "AmeriKKKant" όμως έρχεται να συνοψίσει μερίδα της δισκογραφίας του συγκροτήματος, να δώσει άλλο ένα μουσικό χτύπημα στην κοινωνία και την πολιτική ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών και ταυτόχρονα να προσθέσει μερικές ακόμα αξιόλογες συνθέσεις στο οπλοστάσιο των Ministry.

  • SHARE
  • TWEET