Metalium

Incubus Chapter Seven

Massacre (2008)
Από τον Θοδωρή Μηνιάτη, 26/05/2008
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Οι Metalium είναι αναμφισβήτητα ένα από τα καλύτερα europower groups των τελευταίων ετών. Εννέα χρόνια πριν κυκλοφόρησε η πρώτη τους δουλειά "Millennium Metal Chapter One", αποσπώντας πολύ θετικά σχόλια από το μουσικό τύπο και τους οπαδούς. Η παρουσία των Chris Caffery (Savatage) στην κιθάρα και Mike Terrana στα drums σίγουρα έδωσε τους πόντους που ήθελε η μπάντα στην αρένα της δημοσιότητας, οι οποίοι έγιναν ακόμα περισσότεροι με την μετέπειτα παρουσία των Don Airey και Ken Hensley σε δουλειά τους, δείχνοντας ότι ήταν σεβαστή και υπολογίσιμη μπάντα.

Ταυτόχρονα το album ήταν αυτό από το οποίο θα ξεκινούσε η ιστορία του Metallian, ενός πολεμιστή που τριγυρνάει ανά τον κόσμο με σκοπό να συναντήσει άλλους μεταλλικούς θεούς αλλά και πλάσματα (γαμώ τα concept! Άκρως metal!). Από τότε η ιστορία του έχει άλλα πέντε κεφάλαια, στα οποία ο Metallian περιπλανιέται ανά τους γαλαξίες.

Το 2008 έχει βρει την μπάντα να μας παρουσιάζει το έβδομο επεισόδιο της ιστορίας, με τον γενικό τίτλο "Incubus". Μουσικά οι Metalium δεν έχουν διαφοροποιηθεί καθόλου σχετικά με το παρελθόν τους, κάτι που δε θα είχε και λόγο. Ωραίο, μελωδικό και καλοπαιγμένο europower θα συναντήσει όποιος ακούσει το δίσκο. Το album έχει όλα εκείνα τα στοιχεία που αρμόζουν σε ένα δίσκο του είδους: αργά και γρήγορα κομμάτια, ωραίες μελωδίες, ατμόσφαιρα. Όλες οι συνθέσεις έχουν ένα δυναμισμό που εναρμονίζεται απόλυτα από τη θεματολογία του δίσκου. Αυτή τη φορά το group ασχολείται με την αιώνια μάχη Θεού και διαβόλου. Μάλιστα στο ομώνυμο οκτάλεπτο κομμάτι, "Incubus", το οποίο αναφέρεται σε έναν εξορκισμό, έχουν χρησιμοποιηθεί αληθινές φράσεις της διαδικασίας, δίνοντας ένα άλλο χρώμα στο κομμάτι και το δίσκο.

Οι Metalium για ακόμα μια φορά έχουν συνδυάσει πολύ καλά τη δύναμη με τη μελωδία, το λυρισμό και το θετικό feeling που πρέπει να αποπνέει ένας power δίσκος, δικαιολογώντας το γιατί θεωρούνται από τα κορυφαία ονόματα του χώρου. Άλλωστε η συνύπαρξη των Henning Basse (φωνητικά), Matthias Lange (κιθάρα) και Lars Ratz (μπάσο) από την πρώτη δουλειά έχει δημιουργήσει ένα δυνατό rhythm section, με πρωτομάστορα, για μένα, τον Basse, τον οποίο θεωρώ ως μία από τις καλύτερες φωνές του είδους, όντας αρκετά θεατρική και εκφραστική, ό,τι πρέπει για το όλο στήσιμο της μπάντας. Για άλλο ένα δίσκο, μεγάλο ρόλο στην καλή ακρόαση του album παίζει η παραγωγή που έχει γίνει, μιας και τα τραγούδια ακούγονται καθαρά, αφήνοντας την μπάντα να ξετυλίξει το ταλέντο της.

Οι Metalium έχουν ήδη έξι κυκλοφορίες-«αμαρτήματα». Εύχομαι το "Incubus" να μην είναι το έβδομο και καθοριστικό αμάρτημα που θα τους οδηγήσει στην καταστροφή, αλλά να συνεχίσουν να μας χαρίζουν ωραίες δουλειές που θα γεμίζουν μουσικά ευχάριστα τις ώρες μας. Να ομολογήσω ότι είμαι περίεργος μέχρι που θα φτάσουν από πλευράς albums οι Metalium και ποια θα είναι στο εγγύς μέλλον η ζωή του βασικού ήρωα της ιστορίας. Για να δούμε...

  • SHARE
  • TWEET