Electric Wizard

Time To Die

Spinefarm (2014)
Από τον Θεοδόση Γενιτσαρίδη, 29/09/2014
Οι Electric Wizard είναι η πιο σάπια, σατανική, θανατερή και επικίνδυνη μπάντα του κόσμου
Πώς βαθμολογείτε το δίσκο;

Η μπάντα είναι πλέον θρύλος. Είναι κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο στον χώρο. Δύσκολα να οριστεί και δύσκολα να προσεγγιστεί μουσικά, ηχητικά, αλλά και σε επίπεδο στάσης και ύφους. Είναι η πλέων κλασική, fuzz, σκονισμένη, doom κατάσταση που κι εμένα σαν οπαδό δεν μου φτάνει με τίποτα. Πάνε τέσσερα χρόνια από το εκπληκτικό "Black Masses" και δύο από το άρρωστο EP "Legalise Drugs & Murder" και είναι πολύς καιρός. Χαρμανιάσαμε...

Όπως έχω πει, είμαι πιστός και βαριά εθισμένος στην άρρωστη, μαστουρωμένη και βαριά μουσική του Jus Oborn. Όπως και να το κάνουμε και όσο αντικειμενικός μπορώ να είμαι, η άποψη ότι είναι  μια από τις μεγαλύτερες βρετανικές μπάντες ισχύει. Χαρίζουν εδώ και δύο δεκαετίες τεράστιους doom ύμνους και σκονίζουν τ' αυτιά και του πιο απαιτητικού φίλου τους. Έτσι λοιπόν φέτος ήρθε η ώρα να συνεχίσουμε από εκεί που είχαμε μείνει. Το πολύ heavy γεμίζει με πολλή ψυχεδέλεια, για να μην πω τρέλα. Η ατμόσφαιρα παρανοϊκή και ο ήχος σκισμένος σε όλο του το μεγαλείο. Παραμόρφωση, θόρυβος και βάρος. Πολύ βάρος. Μεθυστικό. Υπνωτικό όπως ακριβός πρέπει. Με την μαστούρα να τσεκουριάζει την Black Sabbath μόνιμη επίκλησή τους.

Σατανικό και θανατερό ξεκίνημα με το "Incense For The Damned". Τίτλος ο οποίος θυμίζει (και μάλλον είναι από) παλιά horror ταινία η οποία έχει γυριστεί στην χώρα μας (θα την βρείτε πιο συχνά ως "Bloodsuckers"). Λάσπη, τόνους λάσπης αρχίζει να ξεθάβεται από την μπουλντόζα και σερβίρεται από ψηλά στα κεφάλια μας. Μας θάβει και μας ακινητοποιεί. Για άλλη μια φορά τα φωνητικά είναι πίσω... πολύ πίσω όμως. Ίσως πιο βαθιά θαμμένα από κάθε άλλη φορά. Αλλά η παραγωγή είναι δυνατή, καλοφτιαγμένη και μοχθηρή. Βρωμιές και ασχήμιες έρχονται στο ομώνυμο κομμάτι της κυκλοφορίας. Η πιο κρύα σύνθεση, κατέχει ένα riff τόσο διαπεραστικό που σου σκαλίζει τα τύμπανα. Επικαλείται ότι ήρθε η ώρα σου. Φτιάχνει ένα fusion εμετικό κύκλο στις χορδές ο οποίος μπορεί να σε σκοτώσει. Θα σε σκοτώσει... το επόμενο "Ι Am Nothing". Κομμάτι του οποίου στίχος ορίζει ακριβώς αυτό που οι ίδιοι έχουν φτιάξει τόσα χρόνια... «We have created this abyss, darkness, surrounding us» και κλείνει τον φόνο με το άψυχο, άκαρδο και ψυχασθενικό: «I feel nothing as I kill you...». Το κομμάτι σε κρατάει κοντά δώδεκα λεπτά. Σε αρπάζει από τα μούτρα και δεν σε αφήνει. Είναι άρρωστοι. Είμαστε κι εμείς άρρωστοι μαζί τους.

Μετά την πρώτη μισή ώρα έρχεται το "Destroy Those Who Love God" γεμάτο voice samples και μια ερημική ατμοσφαιρική προσέγγιση που σε σπρώχνει προς Αιγυπτιακούς θολούς αμμόλοφους. Ουσιαστικά μας εισάγει στο εξαιρετικό και αδαμάντινο riff του "Funeral Of Your Mind". Τραυματικό, βουτηγμένο στο wah-wah, παραμορφωμένο και εκρηκτικά θορυβώδες. Σε βαράει και σε πετάει στο πλέων αργόσυρτο και ακόμα πιο βαρύ ύμνο που ακολουθεί. Το "We Love The Dead" σου κολλάει στο μυαλό. Αν εδώ υπήρχαν hits, αυτό θα έκανε την διάφορα. Μιλάει doom και φτύνει σκληρό sludge. H επόμενη σύνθεση είναι ξεκάθαρα βγαλμένη από b-sides του "Black Masses". To "SadioWitch" έχει νότες που σε αρπάζουν από τα μαλλιά και σε σέρνουν σε κακοτράχαλο έδαφος μέχρι να ματώσει η πλάτη σου και όλα σου τα άκρα. Κλείνει το μάτι και σου σκάει χαμόγελα. Δείχνει και θυμίζει γιατί αγαπάς αυτή την σάπια μουσική. Αυτή την σάπια μπάντα! Σαπίλα που ηρεμεί και θυμάται τις ρίζες της στο επόμενο "Lucifer's Slaves". Όπως σε κάθε τους δίσκο, η αγάπη στην παρέα του Iommi δεν κρύβεται. Έτσι κι εδώ έχουμε ένα φόρο τιμής στους πατεράδες. Το κλείσιμο της κυκλοφορίας με το "Saturn Dethroned" όντας παράξενο σε ανακατεύει και σε ζαλίζει. Μετά από τόσο σκληρό βιασμό που έχεις δεχθεί λαμβάνει χρέη καθαρτικού. Σε χαζεύει, σε χαλάει και σε αφήνει να πας σε μια γωνιά να ξεράσεις και να κυλιστείς πάνω στους εμετούς σου.

Οι Electric Wizard δεν θα γίνουν ποτέ cool. Αυτό είναι που πρέπει να σε γοητεύει. Η αυθεντικότητα και η συνεχόμενη εξέλιξη του ίδιου σατανικού και Sabbath-ικού μουσικού μονοπατιού που έχουν διαλέξει να υπηρετούν πιστά στο πέρασμα των χρόνων. H φόρμουλα που ακολουθούν δεν πρόκειται να αλλάξει ποτέ. Όλα όμως που περιτριγυρίζουν μια σύνθεση θα εξελίσσονται μόνιμα, γιατί η έμπνευσή τους είναι αστείρευτη. Οι πιστοί θα τους προσκυνήσουμε. Οι άπιστοι παρακαλώ πλησιάστε. Ήρθε η ώρα να αλλάξετε θρησκεία.

  • SHARE
  • TWEET