Έρχεται για 6η χρονιά το Fougaro Jazz Festival

Δείτε το line-up του φεστιβάλ που θα πραγματοποιηθεί 21-23 Σεπτεμβρίου στο Ναύπλιο

13/09/2018 @ 13:47

Fougaro Jazz Festival #6

Παρασκευή 21 Σεπτεμβρίου 2018 - Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

3 ημέρες | 8 μουσικά σχήματα | 21 μουσικοί

John Crampton | Τάκης Φαραζής Trio | Νίκος Καπηλίδης Quartet | Στάθης Άννινος | World Trio: Kabalese, Μπενετάτος, Τριβόλης | Τάκης Πατερέλης Quartet | Lia Hide Quartet

Το Φουγάρο διοργανώνει για έκτη διαδοχική χρονιά το Fougaro Jazz Festival και υποδέχεται από Παρασκευή 21 έως Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018 επτά Jazz σχήματα με είκοσι έναν μουσικούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό!

Πρόγραμμα

Παρασκευή 21/9

21.00 - 22.00 John Crampton One Man Band
22.30 - 23.30 Τάκης Φαραζής Trio
24:00 - 01.00 Νίκος Καπηλίδης Quartet

Σάββατο 22/9

21.00 - 22.00 Στάθης Άννινος piano solo  
22.30 - 24.00 World Trio: Kabalese, Μπενετάτος, Τριβόλης
00.01 - 01.00 John Crampton One Man Band

Κυριακή 23/9

21.30 - 22.30 A Love Supreme: Τάκης Πατερέλης Quartet
23.00 - 24.00 Lia Hide Quartet

Fougaro Jazz Festival #6

Ώρα Έναρξης 8μμ: με τον DJ Vangelis K. σε ήχους της Jazz Μουσικής κι όχι μόνο

Καλλιτεχνική διεύθυνση: Χάρης Καββαδίας

Είσοδος ελεύθερη

John Crampton

Ο John Crampton, γεννημένος στο Λονδίνο, είναι ένας λευκός μπλούζμαν με μαύρη ψυχή. Αυτοδίδακτος μουσικός, παίζει national steel κιθάρα, μπάντζο και φυσαρμόνικα, με επιρροές από τους Howlin’ Wolf, John Lee Hooker, Bukka White, John Hammond, Mississippi Fred McDowell. Η μουσική του είναι δυναμική με έντονη ρυθμική δράση και η σκηνική του παρουσία εξίσου εκρηκτική. 

Μια ολόκληρη μπάντα μόνος του στη σκηνή,  κρατάει ο ίδιος το ρυθμό πάνω στο foot stomping box, ενώ παίζει κιθάρα, φυσαρμόνικα, και τραγουδάει με το πάθος και τη στόφα ενός αυθεντικού μπλούζμαν, προκαλώντας το θαυμασμό του ακροατηρίου του.

Δεν είναι υπερβολή αυτό που κάποιο κριτικοί γράφουν, ότι το συγκρότημα που θα εμφανιστεί μετά τον John Crampton, θα πρέπει να προσπαθήσει αρκετά για να απομακρύνει την επιρροή του στο ακροατήριο.

Ο John Crampton εμφανίζεται  συχνά στα φεστιβάλ της Ευρώπης αλλά και στην Αμερική και τον Καναδά. Θα τον απολαύσουμε στο Φουγάρο, στις 21 και 22 Σεπτεμβρίου, στα πλαίσια του ετήσιου Jazz Festival.

Τάκης Φαραζής Trio

Γεννήθηκε στην Αθήνα. Διπλωματούχος το 1984 σπουδών κλασικού πιάνου απο το Ελληνικό Ωδείο καθώς και το δίπλωμα αρμονίας με άριστα. Παράλληλα με τις κλασικές του σπουδές ασχολήθηκε με την Τζαζ μουσική και συνεργάστηκε κατά καιρούς με πολλούς μουσικούς της Ελληνικής Τζαζ σκηνής. Ένα χρόνο νωρίτερα, παρακολούθησε μαθήματα του Ούγγρου πιανίστα της Τζαζ, Bela Lakatos και αργότερα συμμετείχε στην ίδρυση του γκρουπ ISKRA με το οποίο εξέδωσε 2 LP ("A new day" - "Parastasis").

Η συνθετική του δραστηριότητα ξεκίνησε με μουσική για το γκρουπ και συνεχίστηκε σε διάφορους άλλους τομείς και μουσικά στυλ. Συνθέσεις για πιάνο, μουσική για τον κινηματογράφο ("Η εποχή των κυνηγών" του Κ. Αγγελάκου) καθώς επίσης και μουσική για το θέατρο κυρίως για παραστάσεις Αρχαίου Δράματος του Εθνικού θεάτρου, όπως "Ηλέκτρα", "Οιδίπους Τύραννος", "Οιδίπους επί Κολονώ", "Αντιγόνη", "Ίων", "Πέρσες". Σαν ερμηνευτής έχει συνεργαστεί με μουσικούς (Ρακόπουλος, Μπαρμπέρης, Τουλιάτος, Φακανάς, D. Lynch, Πατερέλης, Σπάθας κ.α.), συνθέτες (Θεοδωράκης, Λεοντής, Ξυδάκης, Καραΐνδρου, Μαρκόπουλος, Σφέτσας, κ.α.) και τραγουδιστές (Φαραντούρη, Πασπαλά, Γιαννάτου, Τσανακλίδου, Θωμαΐδης, Αρλέτα κ.α.) συμμετέχοντας σε ηχογραφήσεις και συναυλίες στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Σαν συνθέτης έχει συμμετάσχει σε μουσικά φεστιβάλ (Brugges Festival - 2001, International Festival of Jazz Piano in Prague - 2005) και θεατρικές παραστάσεις στην Ευρώπη, Αυστραλία, Αφρική, Αμερική, Κίνα και Ιαπωνία. Στο FJF #6 θα εμφανιστεί σαν τρίο με τον Πέτρο Βαρθακούρη (κοντραμπάσο) και τον Βασίλη Ποδαρά (ντραμς).

Νίκος Καπηλίδης

Ο Νίκος Καπηλιδης είναι από τους κορυφαίους ντράμερ της Ελληνικής τζαζ σκηνής και της Ελληνικής δισκογραφίας, γενικότερα. Ως συνθέτης και μουσικός πορεύεται κυρίως με τον συγκερασμό της Ελληνικής παράδοσης με την Jazz, ερευνώντας κυρίως τα μονά μέτρα. Διδάσκει ντραμς και ρυθμικό σολφέζ. Γεννήθηκε στην Ξάνθη το 1955, και από µικρός άρχισε µαθήµατα ακορντεόν, τροµπέτας και µπουζούκιού. Στη συνέχεια παρακολούθησε µαθήµατα πιάνου, φλάουτου ενώ άρχισε να παίζει τύµπανα στην ηλικία των 13 ετών.

Το 1975 µετακοµίζει στην Θεσσαλονίκη και παρακολουθεί µαθήµατα drum-set. Το 1979 μεταβαίνει στο Vancouver του Καναδά όπου παρακολουθεί µαθήµατα drum-set, από τον Mickey Earnshaw. 

Το 1980 στο Chicago των Ηνωµένων Πολιτειών, συνεχίζει τα µαθήµατα drum-set με τον Max Mariash και εν συνεχεία, στο Chicago Conservatory of Music. 

Το 1982 στην Θεσσαλονίκη, δηµιουργεί το Percussion Ensemble Of Thessaloniki, και αρχίζει µια τετραετή συνεργασία µε τον Νίκο Παπάζογλου όπου και συµµετέχει στην ηχογράφηση του σηµαντικού δίσκου «Μέσω Νεφών».

To 1987 είναι συν-δημιουργός του Electric Jazz Trio που αργότερα συνεργάζονται με δυο σηµαντικούς Αµερικανούς µουσικούς και ηχογραφούν τον δίσκο: "Electric Jazz Trio - featuring Danny Hayes and Manny Boyd”, ενώ ταυτόχρονα παρακολουθεί µαθήµατα από τον αµερικανό Jazz drummer, Julian Vaughan.

Το 1994 συνεργάζεται µε τον David Lynch και την Έλλη Πασπαλά, και έως το 2010 διδάσκει στο Ωδείο Τέχνης του Γιώργου Φακανά, όπου συγχρόνως παίζει και στο Yiorgos Fakanas Group.

Το 2003 δηµιουργεί το προσωπικό του γκρουπ The Jazz Utopia.

Το 2010 γνωρίζεται και συνεργάζεται µε τον Χρήστο Τζιφάκη, γνώστη και συνθέτη της Φλαµένγκο µουσικής. Συνεργάζονται κατ’ αρχάς δηµιουργώντας το «Χρήστος Τζιφάκης Φλαµένγκο Τρίο’» και παίζουν την σύνθεση του «Flamengo Alchemy» σε συνεργασία µε τον εκπληκτικό φλαµένγκο χορευτή Joaquin Grilo και ορχήστρα εγχόρδων στο Μέγαρο Μουσικής.

Στην διάρκεια της καριέρας του, έχει συνεργαστεί µε σχεδόν όλους τους έλληνες Jazz µουσικούς και µε 18 µουσικούς από το εξωτερικό. Έχει συµµετάσχει σε πάνω απο 100 άλµπουµ Ελληνικής µουσικής, και σε 13 άλμπουμ στον χώρο της Ελληνικής Jazz δισκογραφίας.

Στο FJF #6 θα εμφανιστεί με το δικό του κουαρτέτο που συμμετέχουν οι : Ντίνος Μάνος (μπάσο), Δημήτρης Παπαδόπουλος (τρομπέτα) και Μάρκος Χαϊδεμένος (πιάνο).

Στάθης Άννινος

Τι είναι το Contrasts; Ο 38χρονος πιανίστας και συνθέτης Στάθης Άννινος ξετυλίγει, μέσα από τη σύνθεση ετερόκλητων μουσικών επιρροών, το νήμα μιας ιστορίας με μοναδικό αφηγητή... ένα πιάνο. Οι έντονες εναλλαγές που προκαλούν οι διαδοχικές μουσικές «συνομιλίες» μεταξύ, αγαπημένων του συνθετών από τον χώρο της Τζάζ, Κλασικής, Ροκ αλλά κι Ελληνικής μουσικής, όπως επίσης και οι ιδιαίτερα εμπνευσμένες και τολμηρές διασκευές του, παρασύρουν τον ακροατή σε ένα ατμοσφαιρικό -όσο και ιδιόμορφο- πολυμορφικό ηχητικά τοπίο. Τέλος, οι προσωπικές  συνθέσεις του -έντονα επηρεασμένες από το ύφος του Ρομαντισμού, Μινιμαλισμού αλλά και του Τρίτου ρεύματος - διαπνέονται από μία κινηματογραφική αίσθηση και επιχειρούν, μέσω του αυτοσχεδιασμού, να δημιουργήσουν μια ζωντανή και αμφίδρομη σχέση «με τη στιγμή» και το κοινό.

World Trio: Kabalese, Μπενετάτος, Τριβόλης

Στο Fougaro Jazz Festival#6 η 23χρονη ταλαντούχα ερμηνεύτρια Monique Kabalese συναντιέται με τον βιρτουόζο και έμπειρο πιανίστα, συνθέτη Παντελή Μπενετάτο, και τον κορυφαίο κοντραμπασίστα Παντελή Τριβόλη, για να μας παρουσιάσουν διασκευές από μεγάλους συνθέτες στην ιστορία της Αμερικανικής τζαζ και βραζιλιάνικης μουσικής.

Κομμάτια που έχουν γράψει οι μεγάλοι Duke Ellington, George Gershwin, Cole Porter και έχουν ερμηνεύσει σημαντικοί παλαιότεροι και νέοι καλλιτέχνες, όπως η Sarah Vaughan, Billie Holiday, Anita O' Day, Ella Fitzerald, Esperanza Spalding, Norah Jones κτλ , αλλά και τραγούδια που έχουν γράψει ο Antonio Carlos Jobim, o Djavan και έχουν τραγουδήσει οι αγαπημένοι Elis Regina, Joao Gilberto, Caetano Veloso κτλ. Νεότερες και παλαιότερες συνθέσεις ενώνονται και δημιουργούν κάτι καινούργιο, καθώς παρουσιάζουν την σύγχρονη πραγματικότητα, όπως την αντιλαμβάνονται νέοι μουσικοί της jazz!

Μonique Κabalese (φωνή)
Παντελής Μπενετάτος (πιάνο)
Περικλής Τριβόλης (κοντραμπάσο)

A Love Supreme: Τάκης Πατερέλης Quartet

Στον κόσμο του A Love Supreme, του άλμπουμ - σταθμού στην πορεία του σαξοφωνίστα John Coltrane, θα μας μυήσει αποκλειστικά το κουαρτέτο του Τάκη Πατερέλη, ο οποίος δηλώνει ότι μαθαίνει και εμπνέεται συνεχώς, ακόμη και σήμερα, από τον Coltrane. Το A Love Supreme (1964) είναι ένα αριστουργηματικό έργο σε τέσσερα μέρη (Pt I Anknowledgement, Pt II Resolution, Pt III Pursuance, Pt Psalm), με στοιχεία ατονικής μουσικής που άνοιξε νέους ορίζοντες στην τζαζ. Πρόκειται επί της ουσίας για έναν θρησκευτικό ύμνο, στη βάση του οποίου βρίσκεται η υπέρτατη αγάπη για την ύπαρξη. Για τον πνευματικά ανήσυχο Coltrane, η ύπαρξη ήταν το άλλο πρόσωπο του Θεού - όποιο όνομα κι αν είχε αυτός. Αν θα έπρεπε να κατατάξουμε τα είδη που παρουσιάζονται σε αυτό το έργο θα ήταν modal jazz-avant garde jazz-free jazz-hard bop-post bop-gospel. Θεωρείται ένα από τα καλύτερα άλμπουμ που ηχογραφήθηκαν ποτέ.

Τάκης Πατερέλης: Τενόρο σαξόφωνο
Κωστής Χριστοδούλου: Πιάνο
Περικλής Τριβόλης: Κοντραμπάσο
Δημήτρης Κλωνής: Τύμπανα

Lia Hide Quartet

H Lia Hide διδάσκει και γράφει μουσική στην Αθήνα. Υπήρξε μέλος των "A dog named Rodriguez", των Influence. Συνεργάστηκε επίσης με τους Robin Skouteris και Dimitris Kritikos (DJMCD) ως φωνή και στιχουργία. Έχει εκπροσωπήσει τη χώρα μας στην Αμερική (Berkley University) στην Αγγλία (London School of Music) και την Πολωνία (Melodrama Festival) ερμηνεύοντας άλλοτε musical και ελληνικούς κύκλους τραγουδιών κι άλλοτε πρωτότυπες συνθέσεις δικές της και συνεργατών της. Γράφει επίσης μουσική για το θέατρο (Coppia Aperta, Dario Fo, 2012). Έχει εμφανιστεί με τους Κωνσταντίνο ΒΗΤΑ, Tricky, Kovacs, Anneke, Joseph Van Wissem, Molly Nilson.

Κατέχει ΒΑ στη μουσικολογία με ειδίκευση στο μουσικό θέατρο και Minor στην Αγγλική Λογοτεχνία, τη Διοίκηση Επιχειρήσεων (AsBu), το κλασσικό πιάνο (Licentiate in Piano Performance, Guildhall School of Music and Drama, Δίπλωμα με Α' Βραβείο), ανώτερα θεωρητικά και μονωδία (Δίπλωμα με Α’ Βραβείο). Ο πρώτος της προσωπικός δίσκος ήταν το concept album «Home» (ΕΜΙ- Universal) όπου ήταν υπεύθυνη για τη μουσική, τους στίχους, τις ενορχηστρώσεις και την παραγωγή. Χαρακτηρίζει τον ήχο της ως Progressive Pop, αφού είναι ένα σύννεφο από ήχους jazz, funk, rock, pop, ηλεκτρονικούς, κλασικούς, με περίεργες δομές και παράξενες ενορχηστρώσεις, πολλές φωνές, θυμωμένες κιθάρες, πολύχρωμα πλήκτρα και πιάνα, σε απλές μελωδίες και λόγια που πονάνε.

H Lia Hide θα εμφανιστεί στο Ναύπλιο στα πλαίσια του Fougaro Jazz Festival#6, στις 23 Σεπτεμβρίου 2018. 

Μαζί της οι:

Aki "Base" - μπάσο
Γιώργος Ράδος - τύμπανα
Πάνος Παπάζογλου - κιθάρες

Δελτίο Τύπου

  • SHARE
  • TWEET