Roxy Music στις 12 Ιουλίου στην Αθήνα

12/04/2006 @ 14:32
Αν μιλάμε για συγκροτήματα που έχουν καθορίσει τη σύγχρονη μουσική σκηνή, τότε είναι αδύνατο να μη συμπεριλάβουμε τους Roxy Music. Από την πρώτη τους κιόλας εμφάνιση έγινε αντιληπτό πως δεν έμοιαζαν με κανένα άλλο συγκρότημα. Η μουσική τους πρωτόγνωρη αν και βασισμένη σε ήδη υπαρκτά στοιχεία, έβαζε το σαξόφωνο σε πρώτο πλάνο (πράγμα σπάνιο για ένα ροκ σχήμα), είχε έναν δανδή για τραγουδιστή που έγραφε για όχι και τόσο συνηθισμένα πράγματα κι έναν περίεργο τύπο κρυμμένο πίσω από δεκάδες πλήκτρα μ' ένα ακόμα πιο περίεργο μαλλί. Αυτός ο τελευταίος λεγόταν Brian Eno, έμεινε μαζί τους μόνο για ένα δίσκο και μετά αποφάσισε να ακολουθήσει σόλο καριέρα για να αλλάξει τη μουσική μόνος του. Οι υπόλοιποι συνέχισαν και κατάφεραν τα ίδια ακριβώς με τον Eno.

Ανέκαθεν οι Roxy Music ήταν ένα συγκρότημα που δε χώραγε σε κατηγορίες και ετικέτες. Τρεις ευφυείς προσωπικότητες με ηγέτη τον Ferry που συνέθετε σχεδόν τα πάντα έχοντας την πολύτιμη βοήθεια των υπόλοιπων δύο στη δημιουργία αυτού του τόσο προσωπικού τους ήχου. Οι δίσκοι τους ο ένας καλύτερος από τον άλλο. "For Your Pleasure", "Stranded", "Siren", "Country Life", "Flesh And Blood", "Manifesto", "Avalon". Tα τραγούδια πολλά, ιστορικά και κλασσικά ταυτόχρονα. "Out Of The Blue", "Pyjamarama", "Virginia Plain", "Do The Strand", "Editions Of You", "A Song For Europe", "In Every Dream Home A Heartache", "Both Ends Burning", "Love Is The Drug", "Same Old Scene" για να αναφέρουμε μερικά από αυτά, καθώς επίσης και την κλασσική πλέον διασκευή στο "Jealous Guy" (ο δικός τους φόρος τιμής στον John Lennon).

H θεματολογία του Ferry επικεντρώνεται στον άνθρωπο και τις καταστάσεις που βιώνει στη σύγχρονη κοινωνία, περασμένη από ένα εξαίσιο φίλτρο ειρωνείας και σαρκασμού. Η ερμηνεία του υπεράνω κριτικής, όπως άλλωστε και η εμφάνιση του. Ήταν αυτός που επέβαλε τα σακάκια και τις γραβάτες στο ροκ βεστιάριο και ουδείς τόλμησε να τον κατακρίνει γι' αυτό. Φέτος το συγκρότημα βρέθηκε μαζί για μία ακόμη φορά. Ουδέποτε διέλυσαν. Απλά έκαναν μεγάλα διαλείμματα μέχρι την επόμενη εμφάνιση τους. Αποτέλεσμα της νέας συνάντησης ένας ολοκαίνουργιος δίσκος στον οποίο συμμετέχει για πρώτη φορά μετά από τόσα χρόνια και ο Brian Eno! Φυσιολογική συνέχεια μία περιοδεία που θα τους φέρει και πάλι από τα μέρη μας, αφού μας είχαν επισκεφθεί την περίοδο των ισχνών συναυλιακών αγελάδων για τη χώρα μας στο γήπεδο της Ριζούπολης τότε.

Αφήσαμε επίτηδες τελευταία την αναφορά στο συγκλονιστικό δίσκο τους "Viva Roxy Music". Θεωρείται, απόλυτα δικαιολογημένα, ένα από τα δέκα καλύτερα live albums όλων των εποχών και είναι ένα μικρό δείγμα του τι σημαίνει Roxy Music επί σκηνής. Ηχογραφημένο σε εποχές όπου η τεχνολογία ήταν απλά ανίκανη να διορθώσει τα πάντα, παραμένει ακόμα και σήμερα ένα ντοκουμέντο τόσο από πλευράς απόδοσης του συγκροτήματος, αλλά και συμμετοχής του κοινού (αξίζει να ακούσετε τις ιαχές του κόσμου λίγο πριν το τελευταίο κομμάτι). Ακριβώς λοιπόν επειδή η σκηνή είναι το καλύτερο για τους Roxy, περιμένουμε με ανυπομονησία την εμφάνιση τους στις 12 Ιουλίου στο Στάδιο Καραϊσκάκη...

Δελτίο Τύπου
  • SHARE
  • TWEET