Lars Ulrich: «Οι υπηρεσίες streaming κάνουν καλό στη μουσική»

Δεκαπέντε χρόνια μετά την αγωγή κατά της Napster, ο drummer των Metallica θεωρεί πως πολλά δεδομένα έχουν αλλάξει στην μουσική βιομηχανία

15/07/2015 @ 12:32
Η διαμάχη που έλαβε χώρα μεταξύ των Metallica και του Napster πριν δεκαπέντε χρόνια αποτελεί ακόμα και σήμερα τεράστιο θέμα συζήτησης τόσο για τους οπαδούς του συγκροτήματος, όσο και για την μουσική βιομηχανία γενικότερα.

Μπροστάρης αυτής της κίνησης δεν ήταν άλλος από τον Lars Ulrich, ο οποίος σε πρόσφατες δηλώσεις του στο "The Inquiry" του BBC World Service υποστήριξε πως υπηρεσίες streaming σαν το Spotify και την Apple Music κάνουν καλό στη μουσική, παραδεχόμενος όμως πως από αυτές επωφελούνται περισσότερο οι καταξιωμένοι μουσικοί, παρά οι νέοι καλλιτέχνες που δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί.

Συγκεκριμένα, ο Ulrich υποστήριξε πως οι απόψεις του δεν έχουν αλλάξει σε σχέση με δεκαπέντε χρόνια πριν λέγοντας: «Πιστεύω πως το streaming είναι καλό για τη μουσική, ναι. Διαβάζω πολύ κόσμο να λέει πως «δεν πληρώνομαι καλά από το streaming». Αλλά υπάρχει κάτι σημαντικό που παρακάμπτεται μέσα από αυτό το επιχείρημα και είναι το ότι το streaming αποτελεί επιλογή για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη. Αποτελεί επιλογή για τον οπαδό αν θέλει να είναι μέρος του. Αποτελεί επιλογή για τους καλλιτέχνες αν θέλουν να διαθέσουν τη μουσική τους σε υπηρεσίες streaming. Αποτελεί επιλογή για τις δισκογραφικές εταιρείες που αντιπροσωπεύουν τους καλλιτέχνες. Δεκαπέντε χρόνια πριν, αυτές οι επιλογές δεν υπήρχαν.»

Συμπλήρωσε πως «Μου παρουσιάζεται μια ευκαιρία. Κάποιος μας στέλνει ένα email και λέει «Γειά σας. Είμαστε μια υπηρεσία streaming. Θα θέλατε να είστε και εσείς σε αυτή;» Φυσικά, ως καλλιτέχνης, θες η μουσική σου να ακουστεί».

Επίσης, αναγνώρισε πως από τις streaming υπηρεσίες επωφελούνται περισσότερο οι γνωστοί καλλιτέχνες και επεσήμανε ότι ένας σημαντικός λόγος είναι η ποιότητα της σύγχρονης μουσικής. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Το streaming πιθανότατα ωφελεί τους καλλιτέχνες που είναι πιο γνωστοί, ναι. Αν ακούσεις τις playlist που φτιάχνουν οι άνθρωποι των υπηρεσιών streaming, αυτές περιλαμβάνουν κυρίως πιο γνωστούς καλλιτέχνες. Έτσι παίζεται αυτή τη στιγμή το παιχνίδι.»

«Νομίζω ότι ένας από τους κύριους λόγους για τους οποίους συνδέομαι λιγότερο με νέες μουσική στη ζωή μου πλέον είναι λόγω του ότι υπάρχει όλο και λιγότερη σπουδαία μουσική για να συνδεθείς. Πολλά από αυτά που βγαίνουν είναι αναμασήματα. Δεν υπάρχει κόσμος να παίζει στα άκρα, όπως οι Beatles, ο Miles Davies ή ο Jimi Hendrix που μας έπαιρναν όλους από το χέρι και μας οδηγούσαν σε τελείως άγνωστα και αχαρτογράφητα μουσικά μέρη.»

Τέλος, ο Ulrich αναφέρθηκε στην πτώση των πωλήσεων των δίσκων, λέγοντας: «Όταν υπάρχουν λιγότεροι άνθρωποι που αγοράζουν μουσική, είναι λιγότερα τα λεφτά που παράγονται και ως εκ τούτου οι δισκογραφικές κυνηγάνε λιγότερες ευκαιρίες. Αντί να προμοτάρουν πεντακόσιους δίσκους τον χρόνο, προωθούν πενήντα και όλο λιγότερα χρήματα επενδύονται σε πιο νεαρούς καλλιτέχνες. Και υπάρχει κίνδυνος να εκλείψουν οι νέοι καλλιτέχνες.»
  • SHARE
  • TWEET