Η μουσική κάνει καλό στα αυτιά

16/09/2011 @ 10:57
Οι άνθρωποι που παίζουν μουσικά όργανα για πολύ καιρό έχουν περισσότερες πιθανότητες να ακούν καλύτερα όταν γεράσουν.

Τα αποτελέσματα επιστημονικής έρευνας έδειξαν πως ένας 70χρονος μουσικός θα έχει ακοή αντίστοιχη ενός 50χρονου ανθρώπου που δεν έχει ασχοληθεί με τη μουσική. Αυτό σημαίνει πως μία ζωή με μελωδίες διατηρεί την ακοή σε πολύ καλύτερο επίπεδο.

Η ικανότητα της ακοής είναι γνωστό ότι φθίνει με τα χρόνια, με έναν στους τρεις να βιώνουν σημαντική απώλεια ακοής μέχρι τα 60 και δύο στους τρεις μέχρι τα 80.

Το Ινστιτούτο Ερευνών Rotman, που εδρεύει στο Τορόντο του Καναδά, εξέτασε 74 ανθρώπους που υπήρξαν μουσικοί από τα 16 τους και συνέχισαν να παίζουν για πολλά χρόνια, καθώς και 84 που ποτέ δεν έπαιξαν κάποιο όργανο.

«Ανακαλύψαμε πως το να είσαι μουσικός συμβάλλει στην καλύτερη ακοή σε μεγάλες ηλικίες, καθώς καθυστερεί κάποιες αλλαγές στο ακουστικό κέντρο που σχετίζονται με το γήρας. Αυτό το πλεονέκτημα αυξανόταν σημαντικά σε ανθρώπους που συνέχιζαν να παίζουν μουσική καθώς μεγάλωναν, σε σύγκριση με τους μη μουσικούς της ίδιας ηλικίας».

Τα test έδειξαν πως όσοι έπαιζαν μουσική μπορούσαν να ξεχωρίσουν δευτερεύοντες ήχους πολύ καλύτερα. Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές τονίζουν πως είναι σημαντικό να προστατεύουμε την ακοή μας από μικρή ηλικία, παρά να διακινδυνεύουμε την πιθανότητα σημαντικής βλάβης.

Ο Ralph Holme του κέντρου βοήθειας για την απώλεια ακοής σχολιάζει: «Πάντα προειδοποιούμε όποιον παίζει μουσική ή ακούει δυνατή μουσική να χρησιμοποιεί κάποια προστασία, όπως ωτοασπίδες».
  • SHARE
  • TWEET